Heb jij ook zo’n hekel aan volle vuilniszakken?

Zwolle – Iedereen kent het wel, eens per week sleur je met een zware, misschien zelfs lekkende vuilniszak vol afval naar de container. Niet de leukste klus. Maar daar begint het werk pas echt: want wat gebeurt er met dat afval? En kan het niet wat minder? Op 17 oktober vragen we aan jou: "Hoe verpakkingsvrij leef jij?" en worden we geïnspireerd om het anders te doen. Handvatten voor minder afval dus. Kom je ook?

Te gast
Jaarlijks produceert iedere Nederland 550 kilo afval [bron: CBS]. Dat kan anders, vindt Danya Borrèl [Onverpakt]. Toen ze bij De Oude Ambachtsschool [DOAS] ging wonen, viel het haar op hoe weinig ze verbruikte. Zowel in energie (water, elektriciteit en gas) als afval, ging haar verbruik drastisch omlaag. Om die daling door te zetten, zocht ze naar nieuwe manieren: zo maakte ze zelf verzorgingsproducten en ook het boodschappen doen ging anders. Dat proces begon 3,5 jaar geleden en houdt Danya nog steeds bezig. Nu wil ze haar ervaringen delen met Zwolle en in gesprek gaan over een afvalvrij leven. Want kijk eens in je prullenbak en stel jezelf de vraag, hoe verpakkingsvrij leef jij?

Ook Sonja van der Sar [redactie Club Cele] besloot dat het afvalverbruik van haar en haar gezin een stuk minder kon. Na de lezing van Bea Johnson [Zero-waste-home: hanteert het principe van ‘Refuse, reduce, reuse, recycle, rot] ging ze aan de slag. Na haar verkenningstocht door Zwolle, het in hergebruik nemen van de compostbak en het meenemen van haar eigen verpakkingen tijdens het boodschappen doen, produceert haar gezin in plaats van vier vuilniszakken, nu nog maar één vuilniszak per maand. Durf jij ook verpakkingsvrij te gaan leven?

Weg met wegwerp dus!
Voor iedereen die gerichte tips wil over een leven met minder afval, iedereen die het zat is om elke week met zo’n volle zak naar de container te zeulen en iedereen die in gesprek wil over hoe het wel kan in plaats van hoe het niet moet.

De Café O2 inspiratiesessie: verpakkingsvrij vindt plaats op dinsdag 17 oktober in de bovenfoyer van Café Foyé om 20:30

Wie zijn wij?
Club Cele is een dynamisch platform voor culturele verdieping en publieke programma’s met een maatschappelijke context. Met een programmering van debat tot theatercollege en van politiek café tot VPRO Tegenlicht Meet-up kunnen inwoners van de brede regio Zwolle erwekelijks terecht voor de nodige dosis kennis, verdieping en inspiratie. Club Cele inspireert de stad en is een vertrekpunt om te komen van denken naar doen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

3 gedachten over “Heb jij ook zo’n hekel aan volle vuilniszakken?”

  1. Waar komt dit soort propaganda toch elke keer vandaan. We splitsen al jaren steeds meer rotzooi, doen dus steeds meer voorwerk. En het eind van het liedje is dat het allemaal duurder wordt en de vuilverwerker de troep in de oven mikt. Waanzin in dit sukkelland. Ik gooi de boel weer fijn in de grijze bak. Zoek het maar uit. Ik doe het niet meer.

  2. Wel, nouja. In een beschaafde en technologisch geavanceerde samenleving zou je toch denken dat het afval van particulieren wel geregeld is.

    Wel eens met dat afval minder moet en kan, via de producenten denk ik.

    Coca Cola produceert 3000 plastic cola flesjes PER MINUUT wereldwijd.
    (Onlangs nieuws, aanpak van Coca Cola onderweg).

    En bedenkende dat tientallen, zo niet honderden vierkante kilometers
    plastic in de oceanen ronddrijft, krijg je een beetje een idee van de
    schaal van het probleem.

    En ook wel een idee van de schaal die nutteloos is om aan te
    pakken hierin. De burger met z’n zakje vuilnis lekker laten gaan lijkt me.

    Ik houd echt niet van veel energie steken in ‘druppeltjes op de
    roodgloeiende plaat’. Denk groots en begin klein natuurlijk,
    maar over vuilniszakjes te beginnen is me een beetje al te klein.

  3. @Erik-H, helemaal eens met het laatste deel over dat het alsnog in de oven gemikt wordt maar doe nou niet alsof het zoveel werk is. Men is echt ontzettend lui en gemakzuchtig geworden dat het gewoon triest is. Maar het gaat eigenlijk minder om scheiden en juist meer om het terugbrengen van het gebruik van plastic.

    @Hikje, het gaat natuurlijk ook om een gedragsverandering bij zowel de consument alsook de producent. Het slaat nergens op dat de komkommers en appels in de winkel in plastic zijn verpakt. Als je als consument die voortaan laat liggen dan gaat de producent zich ook aanpassen.

    Als je eenmaal gaat beseffen hoeveel we verkloten door de gigantische plasticproductie dan schrik je. Kan iedereen de documentaire ‘a plastic ocean’ aanraden. Deze staat onder andere op Netflix.

Reacties zijn gesloten.