Week van de Armoede in Zwolle

Zwolle – Stichting Voor Elkaar Zwolle organiseert, vanuit haar project SchuldHulpMaatje, van 15 tot en met 22 oktober de Week van de Armoede om aandacht te vragen voor verborgen armoede in Zwolle. Scholen zijn uitgenodigd om deel te nemen aan een inzamelingsactie voor de Voedselbank en in diverse kerken worden op zondag 15 en 22 oktober themadiensten gehouden rondom het onderwerp ‘armoede in de stad’.

istock_000006103831medium.jpg 

In de Week van de Armoede wil Stichting Voor Elkaar Zwolle aandacht vragen voor de armoede in de stad Zwolle. Deze week valt rondom de Wereld Armoededag op dinsdag 17 oktober. Het wordt een week van bewustwording, maar ook van praktische hulp.

 

Activiteiten
Een bekende Zwollenaar zal op de dag van de inzamelingsactie, dinsdag 17 oktober, op een van de deelnemende scholen producten van de kinderen in ontvangst nemen. Deze producten worden door de Voedselbank aan gezinnen met een zeer laag inkomen uitgedeeld, zodat ook zij ook voldoende eten hebben. Daarnaast worden op zondag 15 en 22 oktober themadiensten over ‘armoede in de stad’ gehouden in verschillende kerken in Zwolle. Diverse collecten zijn bedoeld voor het project SchuldHulpMaatje. Met dit geld worden mensen met schulden geholpen om weer overzicht te krijgen in hun financiën. Op 17 oktober wordt een inspiratieavond over ‘naaste zijn voor armen in de stad’ aangeboden aan deze kerken. De opening van deze avond wordt verzorgd door wethouder Jan Brink.

Stichting Voor Elkaar Zwolle
De Week van de Armoede wordt georganiseerd door Stichting Voor Elkaar Zwolle, vanuit het project SchuldHulpMaatje. SchuldHulpMaatje helpt Zwollenaren in schulden. Opgeleide vrijwilligers, de SchuldHulpMaatjes, helpen hulpvragers om overzicht te creëren in inkomsten, uitgaven en eventueel onbetaalde rekeningen. SchuldHulpMaatjes gaan naast hun stadsgenoot staan en maken zichtbaar dat hij of zij er niet alleen voor staat. Dankzij de steun van een SchuldHulpMaatje worden veel Zwollenaren geholpen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

60 gedachten over “Week van de Armoede in Zwolle”

  1. Lezende ‘SchuldHulpMaatjes gaan naast hun stadsgenoot staan en maken zichtbaar dat hij of zij er niet alleen voor staat’.

    da’s echt mooi denk ik.

    Wel een bedenkingkje bij hoe is dat zo gekomen dan. Zijn de
    mensen met zulke schulden verstandelijk beperkt wellicht ?
    Schiet de zorg tekort ? Of is ’t een kwestie van dat iedereen
    een smartfone wil?
    En dat we het smartfone-vrij zijn tegenwoordig ‘armoede’ noemen ?

  2. Het is een moeilijk probleem, maar ik geloof niet dat enkel incasso bureaus de oorzaak zijn. De mensen voldoen een factuur niet, kopen iets wat ze niet kunnen betalen. Daar moet je iets aan doen. Ik ben er wel voor om incasso kosten te maximaliseren.

  3. Klaas Jan, tot op zekere hoogte eens. Soms kun je ook pech hebben.

    Wat anders: Laatst hoorde ik iemand van de voedselbank het volgende zeggen:

    Als iemand bijvoorbeeld een duur telefoonabonnement heeft, of een huisdier (duur voer etc.), of rookt / drinkt, hoeft die hier niet aan te kloppen.

    Gezond verstand denk ik.

  4. Zwollee, het kan natuurlijk altijd zijn dat iemand pech heeft. Ik vind het een moeilijk thema. De tering naast de nering zetten, is mij altijd geleerd. Wanneer je geen geld hebt, kun je het ook niet kopen. Merkkleding, smart telefoon, scooters enz, het zit er dan gewoon niet in met een minimum inkomen. Waarom geen Nokia 3310 in plaats van een I-phone met duur abonnement? Dat je het thuis niet breed het, weten toch alle mensen al. Voor de buitenwereld hoeft men het niet te doen. Het is gewoon een kwestie van je niet beter voordoen, dan je bent.

    In het volgende staatje staat de armoede grens: https://digitaal.scp.nl/armoedeinkaart2016/waar_ligt_de_armoedegrens/

  5. Dus als je in de armoede beland zonder je wil, moet je je huisdier maar afdanken of wegdoen?

    Ja, in principe is dit wel mijn idee. Wanneer je het beest niet kan betalen, waarom moeten anderen je dan steunen in het lolletje. Geldt ook voor roken, bromfietsen en vuurwerk. Geen geld, geen rokerij, geen bromfietsen en vuurwerk. Dit is luxe die je je niet kan veroorloven.

  6. Dus als je in de armoede beland zonder je wil, moet je je huisdier maar afdanken of wegdoen?

    Dat lijkt me niet altijd nodig, volgens mij kun je met een beetje geluk het beest goedkoop in leven houden. Maar ik begrijp het uitgangspunt wel. Inderdaad wat Klaas Jan zegt: iemand anders moet niet voor jouw lolletje opdraaien.

    Geldt ook voor roken, bromfietsen en vuurwerk. Geen geld, geen rokerij, geen bromfietsen en vuurwerk. Dit is luxe die je je niet kan veroorloven.

    Wat dacht je verder van sportschool, uitgaan, allerlei abonnementen als netflix, krant, etc.

  7. Inderdaad vind ik dat je geen huisdier moet nemen als je het niet betalen kan. Die afweging heb ik zelf ook ooit gemaakt.
    Anders is het als je al een huisdier hebt. Die kun je niet zomaar wegdoen. Die hoort erbij.

  8. Nou Klaas, ik schrik ook van die bedragen. Maar dan andersom dan in jou beleving. Ik zie een post niet-vergoede-ziektekosten van 20 euro per maand staan. Hallo, het eigen risico is 385,00 per jaar. Dus 32 per maand! En onder welke post vind jij die i-Phone met een duur abonnement? De enige post die er af kan in dat lijstje lijkt me die 24 euro voor vakantie. Dat is negens voor nodig. Met de rest zou ik niet uit kunnen komen.

  9. Bernard, dat valt wel mee hoor. Ik reken je even voor: traditioneel gezin, met vader 27 als kostwinner. Moeder is huisvrouw en het gezin heeft een kind. Vader is beginnend politie agent en verdiend ??2.228,57 per maand. Dit is ??1819,00 in de maand. Mind you, dat is slechts 40 Euro boven “het is niet veel maar toereikend criterium”? Ik kan hier twee verschillende kanten mee op: of de man verdiend te weinig/ of de armoede grens staat wel erg hoog? Ik neig echt naar het laatste. Bijstand zou enkel voor de noodzakelijke dingen moeten zijn (absolute minimum). Geen telefoon, geen internet/ niet uitgaan (hadden/deden we vroeger ook niet wanneer we geen geld hebben). Het kan niet zo zijn dat iemand 40 uur werkt en het eigenlijk niet veel meer op levert. Bijstand is vervelend, maar dit betekend echt niet dat men dezelfde dingen kan doen die een werkend iemand doet of kan doen.

  10. Ik blijf er echt bij, de bijstand is geen hangmat. Wanneer mensen niet kunnen werken, omdat ze gehandicapt zijn of ernstige aandoeningen hebben. Prima, daar moet het goed voor geregeld zijn. Wanneer men is ontslagen; een vangnet is wenselijk en noodzakelijk. Maar alleenstaande moeders die 2000 euro netto ontvangen en weigeren om iets te doen? Onbegrijpelijk….

  11. Klaas Jan,

    De bijstand is niet voor mensen met een beperking. De bijstand is voor mensen die wel kunnen werken maar daar door omstandigheden niet aan toe komen.

    Er zitten wel mensen met een arbeidsbeperking in de bijstand, maar die horen daar eigenlijk niet.

  12. Niet helemaal, Riet. Na een paar jaar WW, verval je ook in de bijstand. Het zijn niet enkel mensen die ⤽iets⤝ hebben, die in de bijstand zijn gekomen. Het is gewoon een kwestie van de tering naar de nering te zetten. En ja, soms is een ⤽mindere⤝ baan ook iets. Misschien niet je droombaan, maar in elk geval ben je bezig.

  13. Bernard, een huisdier is een luxe die je wel moet kunnen betalen. Het is geen kind. Ooit het verhaal van Sylvester Stallone gehoord? Deed ook de hond weg omdat hij het niet meer kon betalen. Een huisdier kost over het algemeen geld, geld dat je op dat moment niet hebt.

  14. Eens, een hond kost veel geld. Maar heb je eenmaal zo’n beest dan heb je er hoe dan ook zijn hele leven voor te zorgen. Een hond is geen ding dat je dan maar in de vuilnisbak doet.

  15. Niets mis mee, heel humaan en dier vriendelijk. Een hond als afschrikmiddel tegen deurwaarders, postbodes is korte termijn beleid.

  16. Waarom lees ik niks op WLZ over dit bericht?

    Dinsdag 17 oktober 2017 | 09:20
    Laatst bijgewerkt: 17-10-2017 | 14:22
    Ziekenhuis Isala in Zwolle heeft een conflict met zorgverzekeraar VGZ over de zorginkoop bij het ziekenhuis. Dat schrijft Zorgvisie. De verzekeraar wil volgens het ziekenhuis zestien miljoen euro aan extra geleverde zorg niet betalen.
    Voor Rob Dillmann, voorzitter van de raad van bestuur van Isala, is de maat vol. “We komen er niet uit met VGZ. Ze kopen onvoldoende ziekenhuiscapaciteit in en stellen zich buitengewoon halsstarrig op in de onderhandelingen. VGZ komt zijn zorgplicht niet na”, zegt hij tegen Zorgvisie.
    De zorgverzekeraar hoopt snel een afspraak te maken met Isala over de vergoeding van de extra zorg en wil op korte termijn tot passende afspraken komen. “Dat is in het belang van de patiënt. Het is niet een discussie of er zorg vergoed wordt, maar het gaat om de hoogte van het bedrag”, zegt Jan Sinnige van VGZ.
    Afspraken gebaseerd op vorig jaar
    Jaarlijks maken ziekenhuizen en zorgverzekeraars afspraken over hoeveel zorg er geleverd wordt. Die afspraken zijn gebaseerd op de geleverde zorg van een jaar eerder.
    “In 2016 heeft VGZ tien miljoen euro aan extra geleverde zorg niet betaald. Voor dit jaar dreigt dat bedrag uit te komen op zestien miljoen euro. Dat is drie keer ons jaarresultaat. Zo kan het niet langer. We kunnen niet gratis zorg gaan leveren”, zegt Dillmann.

  17. Mink, prima input! Korte metten met VGZ! Ik snap niet dat de Isala nog een patiënten aanneemt die bij VGZ verzekerd zijn of de zorgkosten niet direct op de klant verhaalt? Veel te lief geweest! Was er één ernstige complicatie geweest bij een VGZ klant, waren de rapen wel gaar. Ik lees op de site van VGZ dat de klant altijd welkom is;) Natuurlijk, uw geld is altijd welkom. Ik lees op de site dat VGZ in 2016 een verlies heeft geleden van 76 Mio. In 2015 had men een winst van 214 Mio. In het jaarverslag valt tevens te lezen: “Het verlies over 2016 is beperkt gebleven door meevallers op de zorgkosten uit eerdere jaren en door scherpe inkoop van zorg. VGZ heeft het afgelopen jaar de bedrijfskosten met 10% verlaagd naar 96 euro per verzekerde. Het medewerkersbestand daalde met 330 tot 2.150 eind 2016.” Dus men laat de Isala nu in de kou staan, wel zorg afnemen en niet betalen… Kan Isala er geen incasso-bureau op afsturen? Eef Hoos schijnt wel een beste te zijn, van het bureau Toetanchamon;)

  18. Zeker wel, Riet. Het gaat over de prijs voor een behandeling en hoeveel bedden men verwacht af te nemen in een jaar. Dat wordt gezet in soort een raamovereenkomst. Ik moet wel zeggen dat ik het Isala ook erg laks vind. Men had hier al veel eerder over aan de bel moeten trekken cq actie moeten ondernemen. Een VGZ patient had men gewoon niet moeten behandelen. Het bedrijf zit nog geen eens fysiek in Zwolle en draagt ook niets bij aan de welvaart van de stad. Geen enkele reden om dit met zacht hand aan te pakken.

  19. In 2015 was er ook al heibel met deze Zorgverzekeraar,

    dinsdag 10 maart 2015 | 17:21
    Laatst bijgewerkt: 10-3-2015 | 17:41
    Zorgverzekeraar VGZ heeft de contracten met betrekking tot slokdarmkanker- en maagkankeroperaties met
    ziekenhuis Isala in Zwolle beëindigd. Volgens de zorgverzekeraar worden er te weinig van dit soort operaties in Zwolle gedaan, waarmee het ziekenhuis niet voldoet aan de kwaliteitseisen die de zorgverzekeraar stelt.
    Volgens de wettelijke volumenorm zou het ziekenhuis minimaal 40 van dit soort operaties per jaar moeten uitvoeren, maar VGZ hanteert een eigen norm van minimaal 50 operaties. En die is dus niet gehaald. Die verhoogde norm heeft VGZ volgens Isala zonder overleg met de beroepsgroep vastgesteld. Ziekenhuis Isala is mede daarom verbolgen over het besluit: “Het kan niet zo zijn dat een willekeurige zorgverzekeraar eigenhandig de kwaliteitsnormen binnen de gezondheidszorg gaat vaststellen”, aldus Frans Bierends, hoofd communicatie van ziekenhuis Isala in Zwolle.
    Patiënten de dupe
    Volgens hem zijn er het afgelopen jaar 47 operaties in Zwolle binnen deze specialistische oncologische zorg verricht, waarmee de landelijke norm van 40 ruimschoots is behaald. Om patiënten van VGZ niet in de kou te laten staan heeft Isala besloten om de operaties op het gebied van slokdarmkanker en maagkanker voor VGZ patiënten volledig te vergoeden. Het ziekenhuis is namelijk van mening dat patiënten van VGZ niet de dupe mogen worden van dit bestuurlijke geschil.
    Geen bijkomende kosten
    Door dit besluit kunnen de VGZ patiënten toch geholpen worden en zijn er aan een operatie in Zwolle, met uitzondering van de normale eigen bijdrage, voor hun geen extra kosten aan de operatie verbonden. Dankzij het opmerkelijke besluit loopt het aantal operaties in Zwolle niet verder terug en kunnen de Isala chirurgen hun expertise en kundigheid goed op peil houden. Zorgverzekeraar VGZ is verrast over deze bijzondere maatregel van het Zwolse ziekenhuis en zal zich nader beraden over het advies aan haar patiënten om zich wel of niet in Zwolle te laten opereren.

  20. Je kunt een behoorlijk goed inschatting maken wat er te verwachten is, aan de stand van de bevolkingsopbouw in een regio. Wanneer er veel 20-30 in een gebied wonen, zou je er gevoegelijk van uit mogen gaan dat de vraag naar bevallingen toe zou kunnen nemen? Je kunt hier berekeningen op los laten.

    Waar ik van schrik is dat het Isala niet het enige ziekenhuis in de regio is met dergelijke problemen. Ook in Twente en in Friesland is het bal. Blijkbaar zijn de ziekenhuizen te lief? Ik neem aan dat in Brabant (thuisbasis van VGZ) er nooit gedoe is? Het is gewoon een manier van zaken doen die niet netjes is. Ik krijg er een raar idee bij en wens het Isala wijsheid en daadkracht toe!

  21. Die Zorgverzekeraars zijn de grootste boosdoeners, Het geld op de planken bij die rovers hebben een ongekende hoogte,

    AMSTERDAM – Vijftien Nederlandse ziekenhuizen kampen met ernstige financiële problemen. Twee ziekenhuizen staan zelfs op de rand van de afgrond.

    Dat blijkt uit cijfers die De Telegraaf heeft opgevraagd bij het Waarborgfonds voor de Zorgsector (WFZ), waarbij tachtig van de circa honderd Nederlandse ziekenhuizen zijn aangesloten. Vijftien ziekenhuizen staan onder ??verhoogde risicobewaking??.

    Het WFZ, dat veel leningen verstrekt aan zorginstellingen, houdt bij deze ziekenhuizen de vinger aan de pols. Voor twee ziekenhuizen is het alarmfase rood. Zij staan op omvallen. ⤸Wij zouden niet verbaasd zijn als we op een gegeven moment bericht krijgen dat de stekker eruit is getrokken⤝, zegt WFZ-directeur Herman Bellers. Om welke ziekenhuizen het gaat, wil hij niet zeggen.

    De accountants- en adviesorganisatie BDO rapporteerde gisteren dat bijna één op de vier ziekenhuizen financieel in zwaar weer zit. Het Centraal Planbureau waarschuwde eerder al dat de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg onder druk staan.

    Volgens adviesbureau EY daalt het rendement van ziekenhuizen door de zorgverzekeraars, die keihard onderhandelen over de prijs. Daarnaast zijn medicijnen steeds duurder geworden.

    BEKIJK OOK:
    ??Zorgverzekeraar onderhandelt snoeihard??

  22. Nee Klaas Jan, als er meerdere ziekenhuizen zijn met dezelfde problemen dan zijn ze niet te lief maar dan kopen verzekeraars steevast te weinig zorg in. Zo behoorlijk goed maken ze die schattingen niet blijkbaar. Wat te verwachten was, want verzekeraars zijn inkopers geworden om zorgkosten te drukken, niet om mensen aan passende zorg te helpen.

    Verzekeraars horen geen zorg in te kopen. Dat horen patiënten te doen. De taak van verzekeraars is rekeningen betalen en verder niets.

  23. De taak van zorgverzekeringen is om zo snel mogelijk rijk te worden over de rug van een ander.Halen halen en nog eens halen.Net als banken en waterschappen.Bonussen uitdelen en zich zelf verrijken daar zijn deze instanties zeer goed in.Of te wel de grootste maffia die er is.Lijkt ook wel een beetje op de Pvda

  24. Berenklauw,

    Jammer dat jij zo weinig snapt van het hele geheel,, daarom pasje ook zo goed bij de LWL daar kun je lekker je galletje spuwen, met een legio aan nicknamen.

    Blijf daar lekker de boel verzieken, daar past het, hier niet.

  25. Een patient hoort geen zorg in te kopen? Hoe kun je dit nu goed doen op het moment dat je het nodig hebt? Nee, de zorgverzekeraar zit hier fout maar ook het ziekenhuis. Het ziekenhuis had de rekening direct op de patiënt moeten verhalen. De patiënt kiest namelijk de zorgverzekeraar. Blijkbaar heeft de patiënt iets te veel naar prijs gekeken ipv beschikbare service. Zie het als de keus voor een telecom provider. De één heeft prima bereik, de ander is bagger in het zelfde gebied. VGZ is blijkbaar bagger in de Noordelijke regio, maar werkt prima in Brabant. Kies je als Noordelijke inwoner toch voor deze zorgverzekeraar, neem je bewust het risico om de behandelingen te volgen in Brabant. Hartaanval, hersenbloeding; geen probleem. De ambulance uit Eindhoven komt er zo dadelijk aan of je schiet de behandelingen zelf voor.
    De hamvraag is heeft Zilveren Kruis ook deze ellende met het Isala? Ik denk het niet. Als Isala zou ik een lijstje publiceren met gewenste zorgverzekeraars (zorgverzekeraars waar je als patient niet voor hoeft te schieten). Dit is overigens al heel normaal bij autoschades.

  26. Ik snap de positie ook wel van het ziekenhuis. Als medisch centrum wil je gewoon zo veel mogelijk mensen beter maken. Een smalle beurs, een brede beurs, het maakt niet uit, het geld komt later wel. Van deze goede en positieve “instelling” maakt een bedrijf nu gebruik. Daarom zou het echt goed zijn wanneer dat lijstje er kwam en het ziekenhuis nu een stelling in neemt. Dan weet je ook al patiënt, waar je verzekerd moet zijn en waar niet en welke risico’s je loopt. Lees het volgende bericht maar eens: https://www.skipr.nl/actueel/id32188-vgz-werkt-aan-'passende-afspraken'-met-isala.html

  27. Klaas Jan.

    Er lijken mij geen problemen te zijn met het Zilveren Kruis.

    Zilveren Kruis en Isala stoppen met jaarlijks onderhandelen

    Dinsdag 28 juni 2016
    ??Zilveren Kruis en Isala hebben dinsdag 28 juni een meerjarencontract ondertekend dat de levering en betaling van de zorg voor de komende drie jaren regelt. Roel Venema, lid Raad van Bestuur Isala: ⤽Het gaat niet meer om het jaarlijks onderhandelen. We hebben namelijk allebei hetzelfde doel: goede zorg voor een goede prijs. Nu we voor meerdere jaren de manier waarop we komen tot prijs en volume precies hebben vastgelegd, is het niet meer nodig te discussiëren over wat doelmatig is en wat een goede prijs is. Dat geeft ruimte voor ontwikkeling van onze gezamenlijke ambitie: een betere gezondheid door betere zorg tegen lagere kosten.⤝

    Zilveren Kruis en Isala tekenen meerjarencontract. Van links naar rechts: Olivier Gerrits (directeur Zorg Inkoop Zilveren Kruis), Rob Dillmann (bestuursvoorzitter Isala), Norbert Hoogers (Divisievoorzitter Zorg & Gezondheid Zilveren Kruis) en Roel Venema, lid Raad van Bestuur Isala

    In het meerjarencontract is vastgelegd op welke wijze partijen samen komen tot de te verwachten zorg en de berekening van de tarieven die nodig zijn om de zorg te garanderen aan alle verzekerden van Zilveren Kruis. Daartoe worden twee nieuwe instrumenten ingezet, die voor beide partijen inzichtelijk maken waar en hoe de zorg efficiënter kan worden aangeboden. Zilveren Kruis en Isala krijgen hiermee meer ruimte te krijgen voor kwaliteitsverbetering van de zorg, het beschikbaar houden van zorg die relevant is voor Zwolle en de wijde regio, het verplaatsen van ziekenhuiszorg naar de eerstelijnszorg, het inzetten van e-Health en de verdere ontwikkeling van strategische speerpunten van het ziekenhuis. Beide partijen verwachten dat door deze manier van werken op termijn ook afscheid kan worden genomen van het rigide model van zorgkostenplafonds.

    Doelmatigheid
    Zilveren Kruis en Isala werken samen aan de juiste zorg op het juiste moment voor de juiste prijs. Deze doelmatigheid wordt continu gemonitord, door indicatoren te toetsen in een benchmark die wordt gecorrigeerd op zorgzwaarte, populatie, patiëntkenmerken, incidentie en gedeelde patiënten met een andere zorginstelling. Bijzondere omstandigheden worden meegenomen zodat er een gezamenlijk beeld ontstaat over wat doelmatig is. De uitkomsten worden vervolgens gevalideerd met specialisten, waar nodig aangepast en voorzien van een verbeterplan. Specialismen die hun verbeterplan realiseren, krijgen vervolgens een certificaat dat voor de verzekeraar de garantie vormt dat de vakgroep doelmatig werkt.

    Marktconforme prijzen
    Isala streeft naar marktconforme prijzen. Prijsvorming vindt plaats op basis van een weging van de gemiddelde marktprijzen én de specifieke productkenmerken van behandelingen die het ziekenhuis aanbiedt. Het ziekenhuis volgt het gemiddelde van de prijzen die door de verzekeraar worden gecontracteerd. Deze prijzen worden jaarlijks bijgesteld op basis van het inkoopresultaat van de zorgverzekeraar. Het gaat bij deze systematiek nadrukkelijk om een gewogen prijsbenchmark. Daarbij wordt de gemiddelde prijs verhoogd als er sprake is van een patiëntpopulatie die hoger dan gemiddelde kosten met zich mee brengt. Dat laatste is bij Isala als topklinische ziekenhuis vaak het geval. De zorgverzekeraar weet zeker dat er goede zorg voor een goede prijs wordt geleverd en het ziekenhuis heeft voor meerdere jaren de zekerheid de zorg op een kwalitatief goede manier te kunnen blijven aanbieden

    http://www.isala.nl/over-isala/nieuws/zilveren-kruis-isala-stoppen-jaarlijks-onderhandelen-

  28. Allemachtig Klaas Jan wat een domme opmerking. Hoe kan een zorgverzekeraar weten welke zorg hij voor jou moet inkopen als je nog niet eens zorg nodig hebt?

    Natuurlijk koopt de patiënt zorg in. Het is zijn zorg. Dat betekent niet dat hij liggend in de ambulance uit een lijst de beste aanbieder kiest. Het gaat erom dat de aanbieder-afnemer-relatie is tussen arts en patiënt. Daar hoort geen derde tussen te zitten (hooguit een naaste familielid, als de patiënt wilsonbekwaam is). Jouw bank koopt voor jou toch ook geen brood in?

    Nu beslissen een stel bureaucraten die jou helemaal niet kennen waar jij je zorg moet halen als dat eens nodig is, terwijl het nog helemaal niet nodig is. Waar halen ze het godvergeten recht vandaan? Het is hun geld niet, het is ons geld!

  29. Nee Riet, jij kiest toch voor een verzekeraar en voor een specifieke polis? Wat hier gebeurt is niets anders als zorgpiraterij! Je ontvangt zorg en je betaald niet. Heel vervelend voor mensen die wel netjes verzekerd zijn en niet voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Dit heeft niets te maken met bureaucraten, maar met een goede keus voor een maatschappij. Met het Zilverenkruis is er bijvoorbeeld niets aan de hand? Waarom is dat enkel bij deze maatschappij zo? Omdat één verzekeraar de boel belazerd, deugt er niets van het systeem?

    Het erge van deze manier van zaken doen is dat nieuwe initiatieven zoals de slimme scanner, door dit soort handelingen niet meer gedaan kunnen worden. https://zwolle.nieuws.nl/nieuws/7639/isala-is-vijf-ziekenhuizen-ee-slimme-scanner/ Daar hebben meer mensen in de regio last van!
    Ik pleit ervoor om direct de zorgkosten op de personen en/of erven te verhalen. Wat mij betreft met incasso, rente (hoog inzetten) en alle diverse kosten die er mogelijk zijn gemaakt. Die VGZ patiënten zorgen er maar voor dat zij het geld vervolgens van VGZ krijgen. Het kan toch niet zo zijn dat een nette verzekerde zorg gaat betalen voor dit soort “klaplopers”. Tevens met directe ingang VGZ patiënten op de wachtlijst zetten/ niet aan nemen (hoe ernstig de kwaal ook is), of men staat persoonlijk garant voor de betaling. Het ziekenhuis gaat straks failliet. Dit moet je eens doen bij een restaurant, belastingdienst, slager of groenteman.

  30. Het vervelende is dat er eerst mensen dood moeten gaan of een ernstige complicatie aan het beleid moeten overhouden, alvorens de grote gemeenschap in actie komt. De patiënt is de dupe. Daarom is een lijstje ook goed, welke verzekerde patiënten zijn zonder problemen welkom in het Isala. Wanneer je dit publiceert is iedereen op de hoogte welke verzekeraar ze moeten kiezen en met welke je een bepaald risico neemt. Zorg is namelijk niet gratis, dit moet ook betaald worden.

  31. Bericht door RietPluim, op 18 oktober 2017 13:43
    Allemachtig Klaas Jan wat een domme opmerking.

    @Riet Fluim jij doet niet anders. En wil jij Klaas Jan de maat nemen? Schaam je.

  32. Haring Arie, wie ben jij nou weer?

    Klaas Jan,

    1: Die keuze heb ik helemaal niet. ALLE verzekeraars maken afspraken met zorgverleners.
    2: Wie is de piraat? De patiënt heeft gewoon zijn premies betaald, maar de verzekeraar keert niet uit.

    Je hebt veel te veel vertrouwen in het neoliberale sprookje van marktwerking. Er IS geen marktwerking in de zorg. Patiënten kunnen niet van zorgverlener veranderen zoals je van supermarkt verandert. Zorgverzekeraars maken de keuze vóór hen door overeenkomsten met zorgverleners af te sluiten. Overeenkomsten die de zorgverlener niet kan weigeren, want dan heeft hij helemaal geen inkomsten meer.

    Dit systeem is rot tot op de kern. Verzekeraars horen zo’n macht helemaal niet te hebben. Mensen moeten niet een andere zorgverzekeraar kiezen, ze moeten een andere volksvertegenwoordiging kiezen.

  33. Ik geloof niet in het socialistische denkgoed. De ervaring leert dat er enkel ellende van komt (zie het oude Warschau pact, Cuba, en Latijns Amerika) en dat het enorme bergen geld kost om het weer op te bouwen. Dat gezegd hebbende, waarom is er ooit gekozen voor dit zorgstelsel? Voor 2006 hadden we een particuliere verzekering en een ziekenfonds. Omwille van het verlagen van de wachtlijsten en een tweedeling (die er altijd zal blijven) in de zorg tegen te gaan werd dit gedrocht op getuigd. Het initiatief kwam niet van de liberale kant van het politieke spectrum! Ik ben altijd particulier verzekerd (niet tijdens de studententijd) geweest en deze wisseling was niet in mijn belang! Het is voor mij duurder geworden, het pakket is uitgekleed en de service is achteruit gegaan. Als ziekenfonds klant ging men er op vooruit! Maar goed, we hebben nu een zorgstelsel waarbij iedereen gelijk is.
    Nu de marktwerking in de zorg. Het idee achter het huidige stelsel is dat de zorgverzekeraars met elkaar concurreren op prijs. De verzekeraar is er bij gebaat om goede zorg in te kopen tegen de laagste prijs. Dat is gunstig voor de patiënt, maar ook om de kosten van de zorg zo laag mogelijk te houden. Wie een te hoge premie vraagt, prijst zich uit de markt. VGZ speelt dit spelletje vuil, door de afgenomen zorg niet te betalen en zo kunstmatig de premie laag te houden. Met deze handeling zet dit bedrijf de plaatselijke zorg hier op het spel. Een ziekenhuis kost geld. De markt werking heeft ook goede kanten. De marktwerking heeft er voor gezorgd dat zorgverzekeraars efficiënter zijn gaan werken: de kosten zijn omlaag gegaan en fraude wordt steeds beter tegengegaan. Er is echter wel een nadeel. De Nederlandsche Bank verplicht verzekeraars namelijk grote financiële reserves aan te leggen om toekomstige risico??s te dekken. Met dat geld wordt eigenlijk niets gedaan en kan dus niet worden gebruikt om in de zorg te steken.

    Als kopende klant heb je een informatie plicht. Een klant moet zich wel verdiepen waar hij iets afneemt en of het allemaal wel kan? Als klant kun je gewoon kiezen waar je verzekerd bent. Dit is meegenomen in de wet. Een verzekeraar moet je aannemen!
    Verzekerden die een behandeling ondergaan bij zorgaanbieders waar hun verzekeraar geen contract mee heeft, moeten goed opletten welke kosten zij zelf moeten betalen. Consumenten krijgen niet-gecontracteerde zorg niet altijd meer volledig vergoed. Daarom zijn de VGZ klanten die bij de Isala zorgafnemen, gewoonweg “zorgpiraten”. Het is dat het Isala te lief is om die mensen niet direct aan te schrijven, maar er staat niets in de weg om wat incasso bedrijven in te schakelen. Wat mij betreft doet het Isala dit ook direct. Als nette Zilveren Kruis verzekerde wil ik, wanneer ik zorg nodig heb, geen last hebben van een geld gebrek door het bewust handelen van een zorgverzekeraar en haar klanten. Je moet er toch niet aan denken dat iemand iets overkomt wegens geld gebrek door het handelen van een ander.

  34. Klaas Jan,

    Je zegt ,,, Het initiatief kwam niet van de liberale kant van het politieke spectrum!,,,,
    Moet ik Hans Hoogervorst(VVD) niet scharen van de liberale kant? Dit gedrocht kwam uit de koker van Hans Hoogervorst(VVD) in 2005 tijdens een Balkende coalitie van CDA/VVD ,

    Maar wat had Wouter Bos een gelijk, en is zijn terechte kritiek uitgekomen ,

    In 2005 veroorzaakte Hoogervorst (VVD) tijdens de Algemene Beschouwingen grote opschudding in de Tweede Kamer en daaropvolgend in de media, door zijn vinger in zijn keel te steken om te laten zien dat hij moest kotsen van de kritiek van Wouter Bos op zijn beleid. Hij werd hiervoor door de Kamervoorzitter berispt en bood later zijn excuses aan.,,,,,,,

    IIn Balkenende II en III werd hij minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Wat zijn voorgangers niet lukte, lukte hem: het invoeren van een nieuw zorgstelsel. Daarin verviel het onderscheid tussen ziekenfondspatiënten en particulier verzekerden. Er kwam een basisverzekering, waardoor elke Nederlander in principe is verzekerd tegen veel risico’s. Burgers kunnen zich bijverzekeren tegen risico’s die buiten het basispakket vallen. Er kwam een zorgtoeslag om de sterk gestegen premies betaalbaar te houden voor mensen met lagere inkomens.

    Zijn voorstellen maakten hem bij een deel van de in de gezondheidszorg werkzame mensen minder populair. Huisartsen voerden stakingsacties uit tegen de regeringsplannen. Hoogervorst verdedigde zijn wetsvoorstellen echter met succes in het parlement. Het wetgevingsprogramma van minister Hoogervorst wordt gezien als het omvangrijkste en meest ingrijpende op het gebied van de gezondheidszorg dat in de afgelopen kabinetsperiodes tot stand kwam.

  35. Kleine correctie,

    in 2005 tijdens een Balkende coalitie van CDA/VVD ,

    Moet zijn ,

    In 2005 tijdens een Balkenende coalitie van CDA/ VVD/ D66.

  36. Klaas Jan,

    Belachelijk dat je een zorgverzekering vergelijkt met een totalitair systeem.

    Nee, het is duidelijk waar je in gelooft. Het duizend malen uitgekauwde mantra van marktwerking. Stijgende kwaliteit en dalende prijzen. Yeah right. De praktijk bewijst keer op keer op keer het tegendeel. En nu geef je de patiënt nog de schuld ook.

    Neoliberalisme is het nieuwe communisme. Een maatschappij ontwrichtende ideologie waar niet aan getornd mag worden.

  37. Ach ja, Riet Pluim eh , Japser , gaat weer uit de bocht. Met inhoudelijke reacties komt hij zij, niet. En Mink, Jouw partij de PVDA, is geen haar beter en allang geen partij meer voor de arbeider, en nu gelukkig geminimaliseerd. Dat je daardoor gefrustreerd raakt kan ik begrijpen. Vandaar ook je kinderachtige reactie op @bereklauw.

  38. Neoliberalisme is ook niet alles, maar het socialisme is vele malen erger. Er komt enkel ellende uit voort. De gedachte is mooi, maar het werkt niet. We gaan nu wel erg off-topic, Riet.

  39. Hahaha die is raak bereklauw en benjie. Weet je ook wat armoede is? Een heel verhaal tikken als reactie op een weblog. Of dezelfde personen jasper bos/ japser en riet pluim. Geestelijke armoede.

  40. Jaja armoede. Maar we een smartphone en een platte tv aan de muur. Het overgrote deel rookt als een ketter en dan hebben we de armoede cirkel weer rond.

  41. Klaas Jan,

    Alleen pleit niemand hier voor socialisme. Verzekeringen zijn niet socialistisch. In socialistische landen is/was gezondheidszorg gratis.

    In je hele pleidooi vergeet je even dat VGZ gewoon een contract heeft met Isala. Ze hebben alleen te weinig zorg ingekocht. Verwacht je nu werkelijk dat patiënten eerst even controleren of Isala niet al aan het plafond van de productie-afspraken zit? En anders zijn het zorgpiraten?

    Wat een flauwekul. Zorgverzekeraars zouden gewoon geen productieafspraken moeten maken. Je vindt het blijkbaar normaal dat ze dat doen, maar ik niet.

Reacties zijn gesloten.