Publieksjury kiest het beste idee tegen zwerfvuil

Zwolle – Op dinsdag 10 oktober koos een publieksjury ‘B B B Bakkie doen?’ als de beste oplossing voor Schone IJsseloevers. Volgens initiatiefneemster Anneke Kosse uit Slagharen gaat het om drie B’s: Bewustwording, Beloning en Beschikbaarheid om de omgeving schoon te krijgen en houden (!). Haar broer nam de cheque met het startkapitaal van € 5.000,- in ontvangst.

schoneijsseloevers_10oktober1.jpg 

Plastic soep in oceanen, ook wel drijvende vuilnisbelten genoemd, worden voor een groot deel gevoed door rivieren en kanalen. Daarom is het verminderen van zwerfvuil op en langs het water heel belangrijk. Zwerfvuil in het water is van niemand, en daarom van iedereen.

 

Inwoners uit de provincie Overijssel en Gelderland zijn door ROVA, Circulus Berkel, Waterschap Drents Overijsselse Delta, Rijkswaterstaat en provincie Overijssel uitgedaagd om briljante, slimme en innovatieve ideeën te verzinnen om het zwerfvuil in het water en op de oevers te voorkomen of te verminderen. Daarmee streven deze samenwerkende partijen het gezamenlijke doel na om zoveel mogelijk mensen in de samenleving bewust en betrokken te maken bij hun schone leefomgeving, zowel op het land als in en om het water.

De publieksjury werd bijgestaan door een team van experts; Dick Vethaak, onderzoeker bij instituut Deltares, Marc de Haan, gedragspsycholoog bij Dijksterhuis & Van Baaren en Paul Penning, gebiedsbeheerder bij Waterschap Drents Overijsselse Delta. De experts hebben de publieksjury geholpen om de inzendingen te beoordelen op de verschillende thema’s: kwaliteit, gedrag, duurzaamheid en haalbaarheid. 

Meer informatie is te lezen op de site van Schone IJsseloevers. 

 

Artikel delen: