Past het klimaat nog in uw straat?

Zwolle – Het klimaat verandert. Nu al vallen de extreme hoosbuien die pas voor 2050 voorspeld waren. En er zijn langere periodes van hitte en droogte. Alle aanleiding voor een stadsgesprek: ‘Past het klimaat nog in uw straat?’ Iedere Zwollenaar, particulier of ondernemer, is welkom om mee te praten hoe Zwolle weerbaarder wordt voor extremer weer en tegelijk groener, gezonder en mooier.

De setting voor het stadsgesprek is een informatiemarkt in de Stadkamer op dinsdag 17 oktober 2017 van 16.00 tot 18.00 uur. Inwoners kunnen acht stands bezoeken. Bij iedere stand staan deskundigen klaar om vragen te beantwoorden. De informatiemarkt is interessant voor Zwollenaren die willen weten of hun woning kwetsbaar is voor wateroverlast en/of hittestress. En wat er aan te doen is. Maar ook voor bedrijven die willen weten welke risico’s zij lopen op het gebied van bedrijfscontinuiteit en de waarde van hun bedrijfspand als het weer steeds extremer wordt. Ook komt de gemeente graag in contact met bedrijven die al bezig zijn met vernieuwing op het gebied van klimaatadaptatie.

De gemeente Zwolle vindt het klimaat een belangrijk onderwerp. Zij wil graag inwoners en professionals hierover met elkaar in gesprek brengen en laten weten wat er in de gemeente al gebeurt op dit gebied. Samen met Zwollenaren gaan we brainstormen, discussiëren en concrete oplossingen bedenken. Kom ook, en praat mee.

Programma
16.00 uur Inloop met koffie/thee;
16.15 uur Introductie: wat doen inwoners, gemeente, waterschap, provincie en bedrijven in en om Zwolle om onze leefomgeving aan te passen aan het veranderend klimaat?;
16.30-18:00 uur Informatiemarkt. Ontdek hoe uw woning, straat, bedrijfspand en kantoor kan worden aangepast aan extreme regenbuien of hittegolven. En wat de gemeente samen met het waterschap en provincie hieraan doen. Inwoners, organisaties en bedrijven uit Zwolle en de regio IJssel-Vechtdelta die hier al actief mee zijn, vertellen u graag meer. Aanmelden is gewenst en kan door te mailen naar klimaat@zwolle.nl.

Artikel delen:
Reacties 57
 1. Zoetgevooisde bull.
  Hier hoor je de burger niet bij te betrekken.
  Adequate oplossingen moeten doir senior engineers worden uitgetekend. Geen geharrewar van jan met de pet


  ⚠️ Meld

 2. Hou toch op met de grap klimaatverandering. Het doel is om de burger op de kosten te jagen:

  Steeds meer sceptische wetenschappers

  Er zijn meer en meer wetenschappers, meteorologen, natuurkundigen e.a. ter linker én ter rechterzijde van het politieke spectrum die sceptisch zijn. Eerst maar eens de feiten. Hoeveel warmer is de aarde geworden?

  De gemiddelde temperatuur in Nederland is toegenomen en ligt in 2014 ± 0,6 °C hoger dan ruim een eeuw geleden, in 1906;
  In de afgelopen 136 jaar is het mondiaal gemiddeld 0,9 °C warmer geworden. Een temperatuurstijging van 0,6 graden! En men noemt dit een ⤽significante stijging⤝?!

  De CO2-uitstoot wordt in verband gebracht met de temperatuur stijging. Wie gaat zoeken naar de waarden (stijging, daling) komt tegenstrijdige cijfers tegen. Het éne artikel zegt dat de uitstoot gedaald is, de ander schrijft dat het enorm gestegen is. De reden is dat men verschillende uitgangsposities neemt; zo neemt de één bijvoorbeeld uitstoot van bosbranden wel mee, en kijkt de ander alléén naar de ⤽menselijke⤝ uitstoot (industrie, auto??s, etc).

  Hele artikel hier te lezen:
  http://nederlandsburgerbelang.nl/klimaatverandering-is-onzin-de-groene-belasting-hoax/


  ⚠️ Meld

 3. Het gaat zeker wat kosten. Maar als je nu niks doet wordt het later onbetaalbaar.
  Bijvoorbeeld: het is vast en zeker veel goedkoper om je als Nederland in te dekken tegen een zeespiegelstijging van een 1 meter dan van 13 meter.


  ⚠️ Meld

 4. Een wereldwijde hoax met als doel de burger op kosten te jagen?

  Dat is wel de stomste samenzweringstheorie die ik ooit gehoord heb.


  ⚠️ Meld

 5. Ik maak mij wel drukker om andere dingen dan het klimaat. We hebben op het klimaat geen enkele invloed als mens ook al denken we van wel. Sluit mij aan bij FB, bedankt voor de informatie. Geld uit de zak klopperij is het.


  ⚠️ Meld

 6. Terwijl 97% van alle klimaatwetenschappers ter wereld, en alle instituten van het IPCC tot het Pentagon, het erover eens zijn dat de aarde opwarmt door toedoen van de mens, en daar tonnen aan bewijsmateriaal voor hebben, begeven enkele notoire betweters zich naar iedere keer hetzelfde soort websites die alleen tot doel hebben hen in hun misvattingen te bevestigen. Klimaatontkenning is het nieuwe extremisme.


  ⚠️ Meld

 7. Vandaag de dag zou ik liever zien dat de overheid zich meer op het veiligheids klimaat zouden concentreren.
  Je kan met goed fatsoen savonds de straat niet meer op. Het gevaar zit m in de co2 vriendelijke groene hulpverlenings hoek.
  Steek daar energie in om het veiligheids gevoel onder de burgers te vergroten


  ⚠️ Meld

 8. Zwolle is gebouwd op een bult. Dus nee kan daardoor niet onder water komen. Trouwens de oppervlakte van Texas met 27 miljoen inwoners is net zo groot als Nederland, Frankrijk, en Spanje. Bij elkaar opgeteld.


  ⚠️ Meld

 9. Zoals FB zegt, de gemiddelde temperatuur is wereldwijd bijna een graad gestegen. Aangezien we daardoor van minder dan 0 naar boven 0 zijn gegaan, zou genoeg aanwijzing moeten zijn voor iedereen met een jaar biologie, natuurkunde of scheikunde, dat we een probleem hebben.

  Daarnaast de bewering dat er steeds meer wetenschappers sceptisch worden, dat is gewoon uit de duim gezogen. Zoals RietPluim zegt, veruit de meerderheid van de wetenschappers staat achter door mensen veroorzaakte klimaatsverandering. Als er al ergens discussie is, is het in de details.


  ⚠️ Meld

 10. Nee, 0,6 is dus niet bijna een graad. Het eerder door mij geposte artikel geeft weer wat deskundigen zeggen. Een metereoloog en een nobelprijswinnaar. Dus als je het gelezen zou hebben, is het niet uit de duim gezogen.

  Daarnaast is het dus geen bewering. Een aantoonbare zaak door dezelfde deskundigen.

  En als er ergens een discussie is, dan is japser het altijd eens met rietpluim. Omdat iedereen die een jaar biologie en scheikunde heeft gehad, echt wel door heeft dat het dezelfde personen zijn.


  ⚠️ Meld

 11. FB kan zich blijkbaar niet voorstellen dat er meer dan één mensen zijn die het met hem oneens zijn.

  97% van alle klimatologen bijvoorbeeld, zijn die ook allemaal sockpuppets?


  ⚠️ Meld

 12. FB heeft gelijk. Verder weet iedereen zwart trekt warmte aan. Immigratie in Europa en rest van de wereld trekt dus warmte aan. Hoe meer zwarte mensen, des te warmer wordt het. De groei van Afrika is hier mede verantwoordelijk voor. En de socialisten mentaliteit.


  ⚠️ Meld

 13. Als 97% van de klimatologen het eens zijn, kan het nog steeds onzin blijken te zijn.
  Wetenschap die zichzelf verbetert, dat is in het verleden meermalen bewezen.  ⚠️ Meld

 14. Mijn punt is de bevolking van bijvoorbeeld Afrika en India is exceptioneel gegroeid de afgelopen eeuw. De blanke burger lost het klimaatprobleem wel voor hen op door scheiden van afval of een zonnepaneel op het dak.


  ⚠️ Meld

 15. Zij is blank en heeft één kind in tegenstelling tot afrika, india. Zelfs afrikanen en moslims hier in nederland hebben meer dan één kind. Wat zal Nederland mooi zijn later. Laten we ons vooral druk maken over het klimaat.


  ⚠️ Meld

 16. Nee 0,9, klimaat houdt niet op bij de grens.

  2 wetenschappers is niet significant.

  En ik ben niet RietPluim.

  Verder zijn 97% van de wetenschappers het op allerlei vlakken niet eens met elkaar. Maar wel dat de mens de klimaatverandering verergert. Hoe erg struisvogels dat ook niet willen.


  ⚠️ Meld

 17. Bernard, heel Zwolle is overstroomd zag ik op de site, op het Engelse Werk 4A na?8) Ik ben geen klimatoloog, maar ik geloof niet dat de huidige vorm van leven bevorderlijk is voor het klimaat. Volgens mij is er maar 1 remedie; bomen planten! Duizenden jaren lang bestond ons land uit woud met beuk, eik, iep, els, esdoorn en linde als belangrijkste soorten. In de Middeleeuwen werd Holland Holtland genoemd. Met populieren, knotwilgen, eiken en Kastanje bomen.
  Ook het versneld overstappen van gas naar bv. electra (zonder windmolens in de stad!) helpt mee om lokaal de boel goed op orde te hebben. Het is immers goedkoper om nu stappen te maken, dan wanneer het 11.45 uur is.


  ⚠️ Meld

 18. Het is allang 11:45 geweest.

  Om onder de 2° temperatuurstijging te blijven, moet de hele wereld in 2030 fossielvrij zijn. Het Parijs-akkoord heeft er 2050 van gemaakt, in de hoop dat we een manier vinden om CO? uit de atmosfeer te halen. Het is maar de vraag of dat lukt.

  Ook is het de vraag of we 2050 ?berhaupt wel halen.


  ⚠️ Meld

 19. Tsja, we moeten ook nog wat eten? 😉

  Bomen planten planten helpt echt. Vangt fijnstof op, geeft zuurstof af en het is goed voor de bodem kwaliteit. Wat willen we nog meer? Kunnen we met een gerust hart wat vliegen en autorijden;)


  ⚠️ Meld

 20. We zouden ook eens op kunnen houden met de subsidiëring van grijze energie en dat geld stoppen in een snelle transitie naar groen stroom.


  ⚠️ Meld

 21. Laat je niet bang maken door klimaatsverandering en andere holle beweringen van bange socialisten. De planeet leeft en daar hebben wij geen invloed op.


  ⚠️ Meld

 22. Barbara, je mag natuurlijk helemaal zelf weten waar je je druk om maakt, maar de onveiligheid op straat neemt wel al jaren af terwijl de temperatuur wereldwijd stijgt, dus misschien wil je nog eens nadenken over wat je belangrijker vindt.


  ⚠️ Meld

 23. Maar dit topic beperkt zich natuurlijk tot het klimaat in de eigen straat. En dan hebben we het volgens mij alleen over de steeds heftiger wordende regenbuien en hoe krijg je zo snel mogelijk al dat water weg en wat doe je tegen de zomerse hitte. Het antwoord is zo simpel: Meer groen in de straat.


  ⚠️ Meld

 24. Om CO2 uit de lucht te halen en het verbeteren van de bodem struktuur is het planten van meer bomen een en goedkope eenvoudige optie. In Zwolle hebben we volgens de gemeente 66.000 bomen in beheer. Dat kunnen er toch ook 120.000 zijn of misschien wel 180.000?


  ⚠️ Meld

 25. Een boom heeft ook nadelen, het is nadelig voor het schilderwerk, geeft wat groene aanslag op zonnepanelen en een boom heeft onderhoud nodig. Maar die nadelen wegen volgens mij niet op tegen het meer planten van bomen, het levert werkgelegenheid op. De ijselallee heeft een grote middenberm, waarom kunnen daar geen kastanjes geplaatst worden of eiken? Ook in Stadshagen zie ik weinig bomen; hoppa weer 10.000 bomen. Klimaat hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.