Meer betaalbare woningen voor starters

Zwolle – Nu er allerlei plannen zijn voor wat er moet gebeuren met de IJsselhallen, gaan er ook stemmen op om ze te slopen en daarvoor in de plaats rijtjeshuizen te plaatsen. Een slecht plan, zeggen de Jonge Socialisten Zwolle, die aanstaande zaterdag in de binnenstad actie zullen voeren. “Het gaat om een locatie op vijf minuten lopen van de binnenstad, daar moeten veel mensen kunnen wonen, juist studenten,” aldus voorzitter Luna Koops, “het is een verspilling van ruimte om daar slechts een paar rijtjeshuizen te bouwen.”

Ze vervolgt dat er middelhoogbouw moet komen om de vraag naar studentenhuisvesting en starterswoningen in de buurt van de binnenstad te vervullen: “Kijk naar Utrecht, daar is een nijpend woningtekort voor studenten en nu pas beginnen ze aan hoger bouwen. Dat moeten we voor zijn.”
Om dit aan te kaarten zullen de Zwolse Jonge Socialisten aanstaande zaterdag en zondag in het centrum op straat te vinden zijn. “We willen graag in de binnenstad kunnen wonen, maar omdat er niks betaalbaars te vinden is, moeten we maar een tentje neerzetten,” zegt secretaris Roberto Kist.
Penningmeester Djina van Engelen vervolgt: “Het hoeft echt niet lelijk te zijn, kijk naar het Vredenburgplein in Utrecht of de nieuwe SSH-torens hier in Zwolle. Het zijn mooie gebouwen, en doordat ze de hoogte opzoeken houden ze wonen betaalbaar.”

Ook hopen de PvdA-jongeren met hun alternatief verkamering te voorkomen: “Kijk naar Nijmegen, daar veroorzaakt dat alleen maar overlast. Door een alternatief te bieden, kunnen we dat zoveel mogelijk voorkomen,” aldus bestuurslid Mehrbod Keshawarzi. Wat de gemeenteraad hier ook over besluit, de Jonge Socialisten zullen hun mening zaterdag kenbaar maken. “Er ligt nog geen besluit,” sluit voorzitter Luna Koops af, “dus dit is hét moment om ons te laten horen.” De Socialisten hopen dat de actie voor meer druk op de gemeente zorgt, en uiteindelijk voor meer betaalbare huisvesting.

Artikel delen:
Reacties 20
 1. Volledig eens met de socialisten. Zwolle lijkt bijna patent te hebben op rare beslissingen rond bouwgronden. Kleine lelijke blokkendoosjes en grondgebonden woningen duiken overal op in de stad. Op die manier los je maar mondjesmaat het woning tekort op. Nauwelijks zie je enig lef qua bouwstijl. The sky is de limit. Zwolle moet gedurfder, hoger en meer als een stad gaan bouwen!!


  Maak melding

 2. Goed bezig hoor, deze club! Waar de weglachers Zalm en Rutte, van de week met (volgens mij) vreemd plan kwam, om onze welvaart te verdelen.
  Is dit bijzonder verhelderend en helaas een groot probleem voor menu’s stad!

  Vind maar eens passende woonruimte voor starters!
  Kreeg daarentegen, van de week wel een zeer verhelderende blik van “Vereniging Eigen huis” op de kabinetsplannen mbt “Eigen Huis”….

  Ze veegden de vloer er nogal mee aan.

  Op verzoek wil ik hun vernietigende bevindingen wel doormailen.


  Maak melding

 3. Bouwen in de stad hoort in overleg met omwonenden en ik denk dat de reden is waarom overal in de stad laagbouw tussen de bestaande bouw wordt neergezet. Niks mis mee.
  Het terrein van de IJsselhallen lijkt mij prima geschikt voor drie of vier woonlagen met goedkopere huurappartementen. Als Stadshagen klaar is, is Zwolle klaar voor ongeveer 130.000 inwoners. Dan kan wat mij betreft de rem erop. Alles wat daarna gebouwd wordt gaat ten koste van het groen om de stad. Tenzij…
  Maastricht, dat kleiner is dan zwolle heeft een mooie tunnel gebouwd. Mogelijk dat de A28 ook in een tunnel kan. Daarbovenop kan dan ook weer gebouwd worden. Ruimte voor zeg maar 5000 woningen en minder herrie, fijnstof etc.


  Maak melding

 4. Wat een aansprekend idee Zwolse burger!
  Maar is het realiseerbaar: snelweg omleggen in tunnel?

  Kosten kunnen natuurlijk ook met provincie, rijk en (?) worden gedeeld.


  Maak melding

 5. Bericht door Zwolse burger, op 15 oktober 2017 11:36
  Het terrein van de IJsselhallen lijkt mij prima geschikt voor drie of vier woonlagen met goedkopere huurappartementen.

  Volledig oneens, daar staat de halve stad al vol mee en helpt de woningnood nauwelijks. Het gros is ook nog eens spuug lelijk en weinig uitdagend!! Die ruimte is juist ideaal om flink hoog te bouwen.


  Maak melding

 6. Als het terrein van de IJsselhallen volgebouwd wordt met laagbouw, en daar versta ik ook appartementencomplexjes met drie/vier woonlagen toe, dan is dat de grootste mispeer van de gemeente!

  Op deze plek hoort een stukje hoogbouw, het is er een ideale plek voor met relatief weinig omwonenden en het zou tenminste van ambitie spreken als hier een paar mooie woontorens worden gebouwd.

  Ik ben het niet vaak eens met de PvdA, maar hier moet ik ze groot gelijk geven, een beetje ambitie Zwolle!


  Maak melding

 7. Yep, ’t is echt heel hard nodig dat er wat gaat
  gebeuren op die plek. Bedenk niet alleen de ijsselhal,
  maar ook het min of meer krot-achtige gebeuren erlangs.
  o.a. wat vroeger de bonds-stallen waren.

  Daarlangs fietsend krijg ik het idee in een andere
  wereld te zijn beland, bedacht door Stephen King ofzoiets.
  Overblijfsels van een wereld die voorbij is gegaan.  Maak melding

 8. Kom op mensen: nog meer studenten erbij? En die huisvesten op loopafstand van de binnenstad? Blijkbaar heeft niemand overlast van die gasten. Laat de IJsselhallen gewoon blijven waar ze staat. Die heeft ook een functie.


  Maak melding

 9. Ik kan me nog wel herinneren dat de luitjes van de Golden
  Earing in de ijsselhal langkwamen, dat waren mooie tijden.
  Toffe concerten. Maar dat Barry liet weten ‘t’ stinkt hier,
  vergeet ik nooit meer.

  En dat klopte ook wel. In die tijd.

  Nu stinkt het nog veel erger.  Maak melding

 10. Zijn er al concrete plannen voor de verplaatsing van de IJsselhallen dan? Volgens mij is daar nog lang geen keuze voor gemaakt. En zo lang die keuze niet is gemaakt heeft het niet veel zin om al plannen te maken met wat je tzt met de oude locatie doet.


  Maak melding

 11. Bericht van dinsdag 4 maart 2014:
  IJsselhallen Zwolle tot 2024 evenementenlocatie

  Zwolle – De gemeente Zwolle en leisure-organisatie Libéma willen voor tien jaar een huurcontract aangaan voor de IJsselhallen. Omdat het looptijd van het bestaande contract afliep zijn nieuwe afspraken tussen Zwolle en Libéma nodig. Leidend voor de huurtermijn zijn eerdere besluiten van het college dat uiterlijk in 2024 de grond beschikbaar is om dit deel van de stad verder te (her)ontwikkelen.

  Het nieuwe huurcontract zorgt ervoor dat Zwolle vanaf 2024 vrijelijk kan beschikken over het terrein aan de Rieteweg. Tot die tijd blijven de hallen dus beschikbaar als evenementenlocatie. Binnen de nieuwe afspraken wordt onder meer rekening gehouden met de eisen en voorwaarden die gelden als het gaat de maximale geluidsbelasting van de omgeving.”

  Maar er zullen nu alvast wel voor-/ conceptplannen worden opgesteld, omdat het natuurlijk om een groot te ontwikkelen gebied gaat en daar zal de jongerenafdeling van de PvdA wel iets van hebben opgepikt.


  Maak melding

 12. Ik denk dat het idd een proefballon is. De Jonge Socialisten brallen maar wat, of doen een poging. Het Windesheim college is geen scholengemeenschap waarvoor men op kamers gaat wonen. De gegeven opleidingen zijn daar te te uitwisselbaar voor (de opleidingen worden ook in de buurt gegeven. Er zijn 34 HBO instellingen in Nederland), op CALO en Journalistiek na. 725 studenten volgen deze studie op dit moment en 561 volgen journalistiek. Het verzorgingsgebied van het Windesheim college is Overijssel, Flevoland, Drenthe en de Veluwe, welke prima met het openbaar vervoer te doen zijn…. Ook de Hanzelijn heeft de noodzaak om op kamers te gaan verminderd, naast het steeds duurder worden van studeren.
  Mochten de Ijselhallen ooit weg gaan, dan zou ik daar woningen plaatsen in het normale gangbare prijs segment, zoals bij het project bij de Weezenlanden.


  Maak melding

 13. Ik snap de politieke drijfveren achter de argumenten en meningen, maar kom op. Sla de handen aan de ploeg mensen. ’t is daar een krottenstraatje in ons eigen Zwolle.  Maak melding

Reageer