Stedelijk Museum moet snel afbouwen

Zwolle – De directeur Stedelijk Museum Zwolle Benjamin Koolstra vroeg maandagavond aan het begin van de gemeenteraadsvergadering meer tijd en geld voor de afbouw van het museum. De gemeente Zwolle beëindigt de subsidies aan dit museum per 1 januari aanstaande. Tijdens het debat hierover in de gemeenteraad werd wel duidelijk dat de meerderheid van de raad geen gehoor zal geven aan het verzoek van Koolstra. Sonja Paauw van D66 beschuldigt de directie en het bestuur van het Stedelijk Museum van "vertragingstechnieken, waarvan de medewerkers de dupe worden."

Volgens Paauw "moet de gemeente haar rug rechthouden en doorpakken." Het was al begin van dit jaar duidelijk dat de gemeente de subsidie zou beëindigen. Ook Micha Baksteen van de ChristenUnie vindt dat het Stedelijk Museum genoeg kansen heeft gehad en maakt zich grote zorgen over de afbouw: "dit is het bestuur van het Stedelijk Museum Zwolle aan te rekenen." Al enkele maanden geleden heeft de gemeente het aanbod gedaan om de gebouwen van het Stedelijk Museum over te nemen voor 1,2 miljoen euro zodat het bestuur van het museum met dit geld goede sociale regelingen kan treffen voor medewerkers waarvan afscheid moet worden genomen. Sonja Paauw vraagt zich af waarom het museumbestuur dit ruimhartige sociaal plan "niet met open armen heeft ontvangen." VVD-er Thom van Campen stelt dat "het bestuur van het museum een slechte werkgever is door niet in te gaan op het aanbod van de gemeente." Ook Patty Wolthof van de PvdA spreekt van een "pijnlijke, maar onvermijdelijke keuze" en drong er op aan dat er snel afspraken worden gemaakt met de medewerkers van het museum.

Oppositiepartij CDA bij monde van Leo Elfers deed een klemmend beroep op het gemeentebestuur en museumbestuur snel tot afspraken te komen over de afbouw, maar sprak wel waardering uit voor de wijze waarop het college van B & W tot nu toe heeft geopereerd en steunt het voorstel van B & W. Zelfs de SP bij monde van Koen van Baal moest erkennen dat het Sociaal Plan voor de boventallige medewerkers "er in theorie goed lijkt uit te zien." Swollwacht heeft zich vanaf het begin verzet tegen de opheffing van het Stedelijk Museum. Silvia Bruggenkamp van Swollwacht is van mening dat het museum wordt "verkwanseld" en dat er "schandalig" met de medewerkers wordt omgegaan. Ook Michiel van Harten van GroenLinks is van mening dat er te weinig met de kennis en kunde van de medewerkers wordt gedaan bij de afbouw van het museum en opbouw van de nieuwe organisatie: "Het lijkt wel of de medewerkers in quarantaine zitten."

Verantwoordelijk wethouder Jan Brink wilde niet teveel ingaan op de "moeizame communicatie" met het bestuur van het Stedelijk Museum, maar gaf wel toe "dat er deuren hebben geknald." Hij wil het proces van afbouw van het Stedelijk Museum zorgvuldig blijven vervolgen. De gemeente geeft het bestuur van het Stedelijk Museum de mogelijkheid zich als een "sociaal werkgever" te gedragen. "We hebben weinig tijd, maar ik hoop dat het lukt." Op 30 oktober neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de opheffing van het Stedelijk Museum, maar gelet op het debat in de gemeenteraad lijkt dat een formaliteit.

Hennie Vrielink
Verslaggever Weblog Zwolle

Artikel delen:
Reacties 9
 1. Dus straks geen museum meer in Zwolle??
  Waar zijn ze in hemelsnaam mee bezig?!?!? >:(
  En dan zekers de gemeentepot straks flink spekken met verkoop van het pand aan een bedrijf/restaurant/vastgoed makelaar zekers?  ⚠️ Meld

 2. Tsja, dat valt te verwachten met de VVD aan het roer in het Zwolsch bestuur. Cultuur is wel mooi, zoalang er maar geld aan wordt verdient. Zoals die ZARA in de binnenstad, de zoveelste kledingzaak in de Diezerstraat. Toen de Bibliotheek er nog zat, vond ik dat een veel mooier pand waar ik zelf wekelijks kwam.
  Ps. uit nog geheime notities van de VVD is bekend, dat met ook de Peperbus wil gaan verpatsen aan de hoogtste bieder.


  ⚠️ Meld

 3. @Freddie,

  Er komt een stichting die het verhaal van Zwolle gaat vertellen. Zij zullen de museale functie overnemen en dit in de stad terugbrengen. Zwolle raakt dus geen museum kwijt.


  ⚠️ Meld

 4. Dinie,
  Geloof je het zelf? Wat kan die stichting méér doen dan het Stedelijk al deed, zonder de mensen en zonder de ruimte? “Het verhaal van Zwolle vertellen” is management newspeak voor: we hebben geen idee waar een museum eigenlijk voor is.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.