Thorbeckelezing in stadhuis Zwolle

Zwolle – Paul Scheffer en James Kennedy verzorgen op dinsdagavond 31 oktober a.s. de Thorbeckelezing. Daarna gaan zij met de zaal in debat over het verhaal van Nederland: wie zijn wij in de wereld? In 1992 hield oud-premier Ruud Lubbers een lezing bij de onthulling van het standbeeld van Thorbecke aan het Stationsplein. Het werd de start van een bijzondere traditie.

Vorig jaar oktober was Mark Rutte in Zwolle te gast voor de Thorbeckelezing. Dit jaar verzorgen publicist Paul Scheffer en historicus James Kennedy de lezing. Na afloop is er ruimte voor debat onder leiding van de Zwolse Thorbeckedeskundige Jan Drentje. Dit jaar staat het verhaal van Nederland in de wereld en de zoektocht naar een nieuw ‘wij-gevoel’ centraal. De afgelopen Tweede Kamerverkiezingen stonden in het teken van ‘de Nederlandse identiteit’. Duidelijk werd dat veel mensen nauwelijks weten wat ze daaronder moeten verstaan. Verhalen over Nederlandse waarden komen vaak neer op een betoog over principes van de democratische rechtsstaat die evengoed in andere westerse landen gelden. Hoe moeten mensen in de 21ste eeuw samenleven in natiestaten die meer dan ooit opgenomen zijn in grotere verbanden? Welk verhaal kan mensen door de partijen heen inspireren en verbinden? En kan een land zonder gezamenlijk beleefde identiteit wel voortbestaan? Allemaal vragen die tijdens het debat op 31 oktober aan de orde komen.

De Thorbeckelezing en het erop volgende debat is een initiatief van de Stichting Thorbecke Zwolle. De stichting komt voort uit de Stichting Standbeeld Thorbecke die het beeld van de in Zwolle geboren staatsman op het Stationsplein realiseerde. Het debat wordt jaarlijks georganiseerd om burgers en overheid dichter bij elkaar te brengen en de kwaliteit van het openbaar bestuur te vergroten. Ieder jaar wordt er gekozen voor een actueel en aansprekend thema.  Lezing en debat vinden plaats in de raadzaal van het stadhuis in Zwolle. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De lezing begint om 20.00 uur. Parkeren kan aan de Burgemeester van Royensingel en in de Emmawijk. Voor minder-validen is er parkeergelegenheid aan de Potgietersingel en Blijmarkt. Word Vriend van de Stichting Thorbecke Zwolle. Aanmelden voor de lezing en het debat is helaas niet meer mogelijk. Vanwege overweldigende belangstelling zijn er geen plaatsen meer beschikbaar. Word daarom Vriend van de Stichting Thorbecke Zwolle, dan bent u vanaf volgende keer verzekerd van een plaats.  https://www.thorbecke.nl/portal-algemeen/thorbecke-debat-2017

Artikel delen:
Reactie 1
  1. deze aankondiging is van 2017.
    daar schiet Zwolle niet mee op
    2019, 9 mei Thorbeckedebat Odeon


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.