Gratis rondwandelingen: Van A tot Z(wolle)

Zwolle – Gerrit van Dijk verzorgt gratis wandelingen in en rond Zwolle. Ook als je denkt alles al te weten over Zwolle, zou je eigenlijk een keer met Gerrit op pad moeten gaan. Hij weet je ongelooflijk veel over Zwolle te vertellen. Verder kan je maar zo op plekken komen die normaal niet toegankelijk zijn voor het publiek. Gerrit is een bevlogen vrijwilliger met een passie voor geschiedenis, die van Zwolle in het bijzonder. Moeiteloos plaatst hij de geschiedenis van onze stad in een groter perspectief. 

foto_382.jpg
Foto’s: Gerrit van Dijk  

Gerrit vraagt geen geld voor zijn wandelingen. Hij wil graag zijn kennis en passie delen met zoveel mogelijk mensen. Ook met mensen met een kleine beurs of met een beperking. De wandeling wordt dan zodanig aangepast, dat het ook voor hen mogelijk is mee te gaan.

foto_390.jpg

foto_407.jpg

foto_409_2.jpg

 

 foto_439.jpg

foto_443.jpg

foto_454_2.jpg

foto_465.jpg  

Je kunt verschillende wandelingen met Gerrit maken. Een mogelijkheid is een stadswandeling. Tijdens deze wandeling bezoek je historische monumenten, hoor je leerzame feiten en anekdotes. Zo zijn er in Zwolle geen onderaardse gangen, zoals wel eens verondersteld wordt. Wel zijn er kelders die met elkaar in verbinding stonden. Of wist je dat Keizer Napoleon in Zwolle door het volk werd toegeroepen met ‘Kiek de Lamme z’n Breur’ wat klonk als ‘Vive l’Empereur’. Wil je het hele verhaal horen? Ga eens met Gerrit mee.

Bij de Moderne Devotie wandeling komen Geert Grote, Joan Cele en Thomas à Kempis ter sprake in het oudste gedeelte van Zwolle.

Je kunt ook een historische wandel-fietsroute van ongeveer 10 kilometer maken samen met Gerrit. Deze route gaat over de begraafplaatsen Kranenburg en Bergklooster. Onderweg vertelt Gerrit je allerlei interessante feiten over de geschiedenis van de omgeving.

De wandelingen duren in principe zo’n twee uur. Afhankelijk van de interesse die je hebt en de vragen die je Gerrit stelt, kunnen ze langer duren. Kom je dan nog tijd tekort mag je zo een afspraak maken voor een vervolg op een andere dag.

Folders met uitgebreide informatie over startpunten en tijden kun je vinden bij de balie van het Stadhuis, bij Stadkamer Centrum, bij het Zwols Wijnhuis en bij Waanders In de Broeren.

Gerrit verwoord zijn passie in een door hemzelf geschreven gedicht:

Iemand van het H. C. O. had mij voor het gidsen gevraagd,
daarom heb ik het erop gewaagd.
Ik had in die richting totaal geen aspiraties,
besloot daarom, als ik het doe, doe het gratis.
Zwolle promoten en op de kaart zetten,
vooral op de historische feiten letten.
Wat ik bij andere gidsen wel eens mis,
dat is niet goed, want onze stad gidsen is geen kattenpis.
Doelgroepen doe ik ook, zijn ze in hun sas,
omdat ik de route inkort en aanpas.
Het is voor mij een vrijwillige hobby,
voor feiten vaststelling vergde het veel lezen en gelobby.
Met hulp van medewerkers van monumentenzorg,
voor feitenkennis geeft dat een goede waarborg.
Geen verplichtingen, kan alles zelf te beslissen,
de deelnemers hoeven geen historische feiten te missen.
Ik heb enkele leuke interessante primeurs,
daarvoor krijgen enkele ambtenaren de honneurs.
Het is voor mij belangrijk mijn kennis te delen,
dat men daarvoor niet betaald, kan mij niet schelen.
Gelukkig en gezond zijn, dat is belangrijk,
dan hebt je niets te klagen en ben je al rijk.

Voor meer informatie over en aanmelden voor de wandelingen kun je bellen met 06-44 33 91 64 of mailen met vandijk.gerrit@gmail.com.

Loes la Faille

 

Artikel delen:
Reacties 11
 1. vooral op de historische feiten letten.
  Wat ik bij andere gidsen wel eens mis,

  Als je het over onzuivere concurentie hebt: Dit is een steek onder de gordel en een mes in de rug van al zijn collega stadsgidsen in Zwolle. Gerrit, hiermee zit je goed fout jongen!


  ⚠️ Meld

 2. Lijkt me leuk eens met Gerrit mee te gaan. Jammer dat hij geen data aangeeft. Mijn ervaring is dat Zwolle veel goede stadsgidsen heeft. Allemaal met veel historische kennis. Elke gids heeft een eigen benadering. Dat is juist het aardige, vind ik.  ⚠️ Meld

 3. Ach Riet. Nu is er iemand die eens iets vrijwillig doet voor de doelgroep waar je altijd voor staat… Zoek je er ook nog wat achter? Het staat er nog zo mooi in:
  “Gerrit vraagt geen geld voor zijn wandelingen. Hij wil graag zijn kennis en passie delen met zoveel mogelijk mensen. Ook met mensen met een kleine beurs of met een beperking. De wandeling wordt dan zodanig aangepast, dat het ook voor hen mogelijk is mee te gaan.” Ik denk dat Gerrit het wel leuk vind, wanneer je hem na afloop een klein drankje aanbied. Moet er toch wel afkunnen, denk ik zo.  ⚠️ Meld

 4. Klaas Jan,
  De reactie van 21 oktober 2017 11:53 is niet van mij. Iemand probeert me zwart te maken blijkbaar.

  Dat is helemaal niet nodig, want jij en ik vliegen mekaar zó ook wel in de haren.

  Alleen ben ik het dit keer met je eens.


  ⚠️ Meld

 5. Registratie weer mislukt. De mail met de link waarop je moet klikken om de aanmelding te bevestigen, bevatte geen link. Intussen is wel mijn gebruiksnaam gereserveerd. Dus in het vervolg ga ik maar als Riet_Pluim door het leven. Dan weet degene die mij imiteert dat vast.


  ⚠️ Meld

 6. Riet, misschien weet jij dit wel? Is dit de bekende Gerrit van het Zwols dictee en doet hij ook de rondleiding in het Zwols? Heb vroeger wel eens een rondleiding gehad van Peter Vader, de Ome Bertus toer. Dit was erg leuk. De Gerrit toer is denk ik wat educatiever.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.