Deel Windesheim dicht i.v.m bouwconstructie

Zwolle – Zaterdag 21 oktober heeft hogeschool Windesheim technisch onderzoek laten doen naar de vloerconstructie van gebouw X. De eerste uitkomsten zijn voor Windesheim aanleiding om het gebouw tot nader order te sluiten. Aanleiding voor het onderzoek zijn de uitkomsten van het onderzoek naar de ingestorte parkeergarage bij Eindhoven Airport. Alle gebouwen in Nederland met vergelijkbare vloerconstructies moeten worden onderzocht, zo bleek eind september. Dit betreft ook gebouw X van Windesheim.

De constructeur van de vloeren heeft in een eerder stadium een indicatieve controle uitgevoerd op de tekeningen en berekeningen van de vloeren. Op zaterdag 21 oktober is vervolgens een technisch onderzoek ter plaatse gedaan. Op vier verschillende verdiepingen zijn boormonsters van de vloer genomen. Hierbij werd zichtbaar dat er aanleiding is voor nader onderzoek, waarvan we op korte termijn de resultaten verwachten. Hangende dit onderzoek is gebouw X voorlopig gesloten. Medewerkers en studenten zijn geïnformeerd dat zij het gebouw voorlopig niet in kunnen.

Artikel delen:
Reacties 15
 1. Allemaal bang makerij. De vloeren van de parkeergarage in Eindhoven zijn in de winter gestort, dit heeft invloed op de tijd dat het beton zijn hardheid krijgt. Daarnaast zaten, hoogstwaarschijnlijk, de meters die in het beton zaten om te bepalen of het sterk genoeg op de verkeerde plek.

  Ze hebben de vloeren te vroeg, beton was nog niet sterk genoeg, laten schrikken. (De stempels onder de vloer even losmaken en weer vastzetten) Zo zijn de scheuren ontstaan in de vloeren. Zo kon de aannemer in een sneller tempo bouwen.

  Het is dus goed om te kijken naar wanneer de vloeren zijn gestort en waar de meters zijn geplaatst om de hardheid te meten. Als de vloeren van gebouw X in de zomer zijn gestort en de vloeren zijn voldoende uitgehard is er niks aan de hand.


  ⚠️ Meld

 2. Als bouwinspecteur kloppen twee dingen in je mooie verhaal niet namelijk: beginnen met bangmakerij en dan het woord hoogst-waarschijnlijk.

  Waar mensen zijn is 0,01% risico al te veel om géén nader onderzoek te doen!


  ⚠️ Meld

 3. De kernen die genomen zijn uit het beton hebben kennelijk genoeg aanleiding gegeven om het gebouw te sluiten. En laten we eerlijk zijn, in Eindhoven zijn ze aan een groot drama ontsnapt. Dit risico kunnen we niet nemen bij de overige gebouwen. Als het wel fout gaat dan staat iedereen te schreeuwen, hoe heeft dit kunnen gebeuren! We wisten er van.


  ⚠️ Meld

 4. Oh wel, de vraag ‘hoe heeft dit kunnen gebeuren’ vind ik niet de meest spannende vraag. Net al de kippencrisis eigenlijk. De vraag is of we effectief genoeg zijn zulke dingen zsm. te herstellen.  ⚠️ Meld

 5. Bericht door Realist, op 21 oktober 2017 18:31

  Er zijn al div. gebouwen met ??dezelfde klachten?? gesloopt.

  Dat had ik nog niet gehoord. Is wel verbazend snel dan.
  Ik weet wel van gebouwen die voorlopig gesloten zijn. Hoorde ook dat als het foute boel is, dat er wel aanpassingen mogelijk zijn, zoals in Delft bijvoorbeeld.


  ⚠️ Meld

 6. @kapestaartje: Bedankt. In theorie moet dit systeem beter zijn, is namelijk een prefab systeem. De bouwdelen worden onder constante omstandigheden gemaakt en op de bouwplaats in elkaar gezet. Er moet dan wel een goede training zijn en een juiste verwerkingsomschrijving zijn. Ik denk dat het verkeerd ging in de verwerking van de bouwdelen (misschien werden de delen door niet Nederlands sprekende mensen verwerkt??), maar goed ik ben een leek op beton gebied. Ik lees dat BAM nog steeds het volle vertrouwen heeft in het systeem. Het loopt denk ik wel los. Even een grondige controle is nooit verkeerd. Er zal maar wat gebeuren, dan zijn de rapen gaar.


  ⚠️ Meld

 7. Van mijn mogen ze dat spuuglelijke gebouw tegen de vlakte gooien.
  Tijdens mijn afeezigheid hier, zie ik de heer bruins weer aardig de boventoon voert


  ⚠️ Meld

 8. Dat is heel erg vreemd dat mijn reactie op dit topic is verwijderd? En vooral omdat reactie totaal niet inhoudelijke kwetsend is of van dien aard. Mogen jullie bij WLZ mij uitleggen waarom dit zo is.


  ⚠️ Meld

 9. ja, spuuglelijk. een vierkante bak met een paar ramen en deuren. ik snap best dat er mensen zijn die m mooi vinden, ik niet!!!
  aangezien niemand weet wat de constructieve staat is van die blokkendoos, zou ik zeggen, de sloopkogel erin


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.