Knorren van plezier met clowns in Zwolle

Zwolle – Bewoners van zorghuis Anne Heerkens, een locatie van IJsselheem, krijgen vrijdag 3 november bezoek van twee ‘VisiteClowns’. De clowns slagen er met grapjes, mimiek en liedjes in om contact te maken met mensen die normaal gesproken vanwege dementie moeilijk te bereiken zijn.

1017_eva8206_de_gasthuizen_driezorg-470.jpg

De clowns waren begin deze maand, op 3 oktober, ook al in Zwolle. Toen bezochten ze drie huiskamers in woonzorgcentrum De Havezate, een locatie van Driezorg. Lisanne Schoon van De Havezate vertelt: ‘met een deel van de bewoners is het niet gemakkelijk om contact te maken. Praten is voor sommige mensen met dementie überhaupt moeilijk. Bovendien gaat het contact hier in het woonzorgcentrum vaak over praktische dingen, zoals eten of aankleden.’

1017_eva_8165_de_gasthuizen_driezorg-470.jpg

De clowns benaderen de bewoners heel anders, zonder doel. Het contact op zich, daar gaat het om. ‘Wij beginnen als clown geen gesprek’, zegt Jeanine de Graaf. ‘Alles wat zich voordoet, zetten we om in een clownsmoment. Een dansje, een grapje of iets anders dat in ons opkomt. Daar reageren de bewoners op. Heel puur.’ Dat het werkt, dat is de clowns door de jaren heen duidelijk geworden. ‘We kwamen eens een man tegen die volgens de verzorging niets wilde en nergens aan meedeed. Toen wij als clowns voor hem stonden, begon hij te knorren, als een varken. Op een clowneske manier vroeg ik ‘wat doet u nu?’ ‘Ik knor van plezier’, was zijn antwoord. Hij zat helemaal in het moment, in de beleving. Mooier kan niet’, vertelt de Graaf enthousiast. Schoon zag een vergelijkbaar effect bij een bewoner van De Havezate. ‘Die is vaak angstig, maar tijdens de visite van de clowns was er een grote glimlach te zien.’ De clowns krijgen geregeld de vraag of hun bezoek niet kinderachtig is voor bejaarden. ‘Mensen met dementie zijn juist heel onbevangen in hun contact’, zegt Annet van Zeijst ‘Als wij binnenkomen in onze gekleurde clownskleding zijn ze vaak al enthousiast. Bovendien willen wij niks van ze. Ze hóeven niet mee te doen. Vaak is het voor ons de kunst van het nietsdoen; we wachten wat de bewoner zegt of doet en daar spelen we op in.’ Voor zowel De Havezate als Anna Heerkens geldt dat de visite van de clowns mede is gefinancierd door het Zwolse fonds De Gasthuizen. Schoon: ‘veel geld voor extra activiteiten is er niet bij zorginstellingen. Daarom zijn we erg blij dat De Gasthuizen bijdraagt.’ De Gasthuizen geeft financiële steun aan uiteenlopende initiatieven voor Zwolse senioren. Kijk voor meer informatie op www.degasthuizen.nl.

Artikel delen:
Reactie 1

Reacties zijn gesloten.