Zwolle onderzoekt verkeerssituatie door komst Ikea

De gemeente Zwolle gaat, voordat Ikea Zwolle eind 2010 zijn deuren gaat openen, de verkeerssituatie bij bedrijventerrein Hessenpoort onderzoeken. Tijdens de raadsvergadering maandagavond zei wethouder Knol, dat de gemeente met Ikea en de ondernemers uit Hessenpoort de situatie in kaart gaan brengen. De gemeenteraad kan daar halverwege 2008 een besluit over nemen.

Foto: Rene Brinker
Fotobewerking: Tjalling

De wethouder gaf aan dat Ikea geleerd heeft van ervaringen bij andere vestigingen van het warenhuis bij andere steden, en er baat bij heeft dat de doorvoer van het verkeer goed geregeld is. Ikea Zwolle kon volgens Knol niet situeerd worden op de eerder beoogde locatie op de Voorsterpoort. Er zou dan niet voldoende ruimte meer zijn voor andere woonwinkels bij de woonboulevard. Knol meldde ook, dat er naast de Ikea geen andere detailhandel een kavel zal krijgen op Hessenpoort. Dat zou niet kunnen vanwege het bestemmingsplan, als ook slecht zijn voor de ontwikkeling van Voorsterpoort.

Artikel delen:
Reacties 18
 1. Ach meneer Knol,Bestemmingsplannen zijn net zoals regelgeving en wetten naar ieders mouw toe te passen en te veranderen.En als dat even moeilijk gaat dan zetten we Ikea op een eiland en de Gamma op een heuvel.

  Ik ben blij dat de gemeente Zwolle ,voordat Ikea de deuren gaat openen ,er eerst een onderzoek komt naar de verkeerssituatie.

  Als de gemeente dan uiteindeljk met inzet van een duur buro tot de conclusie is gekomen dat de infrastuctuur ter plaatse deze stroom autos niet aan kan dan heeft Ikea ondertussen de deuren al een paar jaartjes open.En gaan ze dan alsnog de situatie aanpakken dan staat alles stil.Kunnen ze een leuke claim verwachten van Ikea.

  Bij boomkwekerij Stuivenberg ging het indertijd ook goed mis.Was ook onderzocht.Jaja.Door wie?

 2. @Tjalling, ik denk eerder dat Ikea hier de lakens uitdeelt. Ze eisen gewoon van Zwolle een goede verkeersafhandeling, want anders komen ze alsnog niet. En gelijk hebben ze.

 3. Ja, wees eens positief! Kijk eens hoeveel mensen er straks gaan werken en hoeveel plezier er tijdens de vele bezoekjes beleefd gaat worden! Afzeiken is geen kunst. De zaken in het leven positief benaderen wel! Zwolle heeft er straks een topattractie bij en daar moeten we blij mee zijn!

 4. Tjalling heeft een goed punt. Er zijn meer, zeer recente, situaties te noemen waarbij er geen gedegen onderzoek is gedaan naar de infrastructuur en de gevolgen de situatie ter plekke en ver daarbuiten. Ik heb in een ander topic ikea Hengelo al eens genoemd. Het is niet voor niets dat we binnenkort de ikeafile kunnen toevoegen aan ons groen boekje.
  Wat mij betreft is ikea welkom hoor! Maar verkeersproblemen ter plaatste heeft niet alleen gevolgen voor de aan- en afvoer op Hessenpoort, maar ook ver daarbuiten. (de Dobbe in het groot)

 5. meneer knol, blij dat de ikea komt,maar u kunt niet uitsluiten dat er andere detailhandel komt , evenueel zal een rechter dit ook toe moeten staan. dus woonboulevard,hamburgertent etc. ook naar hessenpoort met zoals ik al eerder aangaf een klaverblad op de A28 ter hoogte van de ikea, voor de verwerking van het verkeer. de voorsterpoort verder ontwikkelen met alleen (hoge) kantoortorens met een mogelijke hoogte tot 200 meter. ik zie op de foto overigens een reclamezuil voor de ikea, waarom mag en mocht macdonald deze niet aan de A28 plaatsen, dit dan alsnog maar toestaan.

 6. Niemand weet meer van het voorafgaande geheime overleg met de gemeenteraad en vooral “hoe die er over dachten”?….. Dat overleg is natuurlijk officieel nooit geweest.

 7. Na verluidt zou IKEA eerst in Staphorst komen. Maar de gemeenteraad heeft tegen gestemd. Waarom? Omdat er teveel gevloekt wordt bij het in elkaar zetten van de pakketten. 😉

 8. Ik denk niet dat Staphorst Ikea binnen zijn grenzen zou willen Dick.Daar houden ze de zondagsrust nog in eere.
  En je moet wel twee linker handen hebben als je zo”n kastje niet in elkaar kunt zetten. ;D

 9. De tegenstanders spreken weer voor hun beurt. Dat het extra verkeer op levert is vanzelfsprekend, maar een meubelwinkel trekt op hele andere tijdstippen bezoekers dan de rest van de bedrijven op de Hessenpoort. Die zijn praktisch allemaal dicht in het weekend. Ik denk dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen. Daarbij komt ook dat dat knooppunt in de toekomst verbeterd wordt, één rijstrook meer of minder maakt daar ook niet uit.

 10. 1,5 miljoen bezoekers per jaar. Dat zijn er slechts vijfduizend per dag als je uit gaat van 6 openingsdagen per week. Tuurlijk zal het op zaterdag drukker zijn dan doordeweeks. Maar je zit daar direct naast de snelweg, hoe belastend kunnen die paar duizend auto’s per dag zijn? Er zal vast wel iets gedaan moeten worden aan aanrijroutes, maar laten we er geen groter probleem van maken dan het is.

  In Groningen zit de Ikea bijna midden in de stad, daar is het ook weleens druk rondom, maar ondanks een totaal nieuwe Ikea die er gebouwd is zijn er amper veranderingen geweest aan de infrastructuur.

 11. @Nathalie:
  Je hebt niet gereageerd in het vorige topic, dus nog maar eens een keer de vraag:

  Hoe komen jullie er toch seeds bij dat in Hengelo het zo filegevoelig is? Waar haal je dat vandaan?
  Ik kom voor alle duidelijkheid uit Hengelo en kom er regelmatig en heb er nog altijd familie wonen, dus ik ben erg nieuwsgierig naar deze feiten.

 12. Afrit A13 dicht bij extreme drukte Ikea
  DELFT – Rond feestdagen staan altijd lange rijen auto??s in de file op snelweg A13, bij afrit 9 die naar meubelwalhalla Ikea in Delft leidt.

  Die extreme drukte wil Ikea in de kerstvakantie voorkomen. Het bedrijf werkt daarvoor van 21 december tot en met 5 januari samen met de politie en Rijkswaterstaat.

  Bij extreme drukte worden de afritten naar Ikea vanaf de snelweg afgesloten. De automobilist wordt hier op de A13 over geïnformeerd met tekstwagens. Een omleiding is niet voorzien, omdat nog meer bezoekers een onveilige situatie kunnen veroorzaken. Verkeer naar Pijnacker wordt wel met borden omgeleid. De politie, die de afzetting zal begeleiden, zegt geen extra personeel te hoeven inzetten voor deze klus.

  Op het eigen terrein neemt de meubelgigant ook maatregelen. Zo parkeren alle medewerkers op een terrein aan de Poortweg en begeleiden verkeersregelaars auto??s naar een parkeerplek. Nu al krijgen bezoekers flyers met het verzoek niet rond de kerst te komen als ze geen noodzakelijke inkopen hoeven te doen.

  Ikea Delft is, als enige vestiging in Nederland, op tweede kerstdag gesloten, net als vorig jaar.
  AD.nl

  Er staat Zwolle nog wat te wachten met de verkeersdrukte dankzij de onderschatting van de wethouder….

  De wethouder gaf aan dat Ikea geleerd heeft van ervaringen bij andere vestigingen van het warenhuis bij andere steden, en er baat bij heeft dat de doorvoer van het verkeer goed geregeld is.

  😮

Reageer