Basisschool Het Festival gesloten

Zwolle – Een deel van de vloerconstructie van het gebouw van basisschool Het Festival in Zwolle voldoet niet aan de meest recente veiligheidsrichtlijnen. Dit blijkt uit onderzoek dat stichting Openbaar Onderwijs Zwolle (OOZ) vandaag heeft laten doen.

Het gebouw blijft gesloten totdat bouwkundige aanpassingen zijn gedaan. Noodzakelijk vervolgonderzoek en werkzaamheden zullen naar verwachting tot zomervakantie 2018 in beslag nemen.

Begin oktober maakte het Ministerie van Binnenlandse Zaken naar aanleiding van het incident met de parkeergarage in Eindhoven nieuwe richtlijnen bekend voor bollenplaatvloeren die geconstrueerd zijn met zogenaamde breedplaatvloeren. Deze zijn ook gebruikt in het gebouw van Het Festival. OOZ heeft de afgelopen dagen uitgebreid technisch onderzoek laten doen naar de gebruikte constructies en materialen in het gebouw. Op basis van het technisch onderzoek ter plaatse heeft OOZ vandaag besloten het gebouw van Het Festival uit voorzorg te sluiten.

Schuifspanning
Het onderzoek richtte zich met name op de schuifspanning tussen de gebruikte breedplaatvloeren en de ter plekke gestorte betonnen druklaag. Voor de toegestane hoogte van de schuifspanning is door de overheid een nieuwe richtlijn afgegeven. In het onderzoek naar de vloeren in het gebouw van Het Festival is geconstateerd dat de schuifspanning in één deel van het gebouw hoger is dan de richtlijn. De conclusie van het onderzoek is dat er daarmee op basis van de nieuwe richtlijnen een verhoogd veiligheidsrisico bestaat bij normaal gebruik.

Alternatieve huisvesting
Voor de rest van dit schooljaar wordt naar alternatieve huisvesting in Stadshagen gezocht. Maandag 30 en dinsdag 31 oktober zijn de kinderen vrij.

Artikel delen: