Badmintonvereniging vanuit stevige geschiedenis

Zwolle – Ruim een jaar geleden startte de Aa-landen Badminton Club (ABC) in wijkcentrum De Bolder als informele vereniging met elf vastberaden, enthousiaste leden.

Nu spelen ze wekelijks de velden vol met 22 leden en enkele ‘snuffelaars’ die gebruik maken van de ‘verkenningsactie’ die nu geldt. ABC mag dan net de startblokken hebben verlaten, het heeft toch al een aardige geschiedenis. Hoe dat zit? Theo Sluiter, met ruim dertig badmintonjaren de langst spelende ABC’er, vertelt. Hoe zit dat precies met jouw sportverleden: zat dat er als klein jongetje al in? "Dat was vroeger niet zoals nu hoor, dat kinderen van veel sportclubs lid zijn. We liepen veel, fietsten, maar ik zat niet op een sportvereniging. Ik speelde wel accordeon bij de muziek, maar badmintonnen deed ik alleen op de camping. Mijn oom heeft mij daar het spel geleerd."

Wanneer heb je dan toch de stap naar een vereniging gemaakt?
"Eind jaren zeventig was de Aa-landen een nieuwe, jonge wijk. In de Bolder startte BC Aa-landen een badmintonvereniging. Als één van de circa 120 leden speelde ik op één van de twee speelavonden. Corrie was daar ook lid trouwens."(Corrie is eveneens actief ABC-lid). "Dat was altijd enorm gezellig en het ging er toen al fanatiek aan toe."

Ben je daar altijd lid gebleven?
"Wel lang, zo’n tien jaar, maar toen de kinderen kwamen en ik een periode in de avonduren aan de studie zat, ben ik er even tussenuit geweest."

Maar toch teruggekomen dus. En gebleven.
"Ja. Altijd gespeeld. Nou, behalve die ene keer dat ik na een smash ineens op mijn rug en achterhoofd lag en ik mijn enkelbanden had gescheurd. Dat betekende een week of vier niet spelen, maar zodra ik weer kon fietsen, ben ik ook weer gaan badmintonnen."

Je bent ook lang bestuurslid geweest, klopt dat?
"Ik vind het altijd leuk om mee te denken met een club en me in te zetten. Ik was ook bestuurslid toen het ledenaantal fors terugliep en we fuseerden met BC Netwerk, die op dat moment nog kleiner was. Als BC De Zwollenaar konden we weer als gezonde vereniging met zo’n 70 à 80 leden verder. Helaas moest er vorig jaar opnieuw bezuinigd worden ten koste van De Bolder. Uit die maatregel is ABC vervolgens ontstaan.

Vanwaar dat fanatisme? Je had ook kunnen besluiten om eens een andere sport te beoefenen.
"Het is gewoon zo’n leuk spelletje! Ik heb ooit iemand horen zeggen dat badminton na boksen één van de meest intensieve sporten is. Dat wil ik wel geloven. Je moet anticiperen, kijken, bewegen, het is explosief…het laat je poriën flink open staan. En ik sport graag in de buurt. De Bolder is een erg prettige locatie." Lachend: "Ook voor de derde helft."

Wat zorgt ervoor dat je de club zo trouw blijft?
"De sfeer. Mensen maken de club. Het is hier ontspannen. Ondanks het fanatieke spelen is er ruimte voor een grapje. Je verbindt je gemakkelijk aan deze groep. Het leuke is ook dat het een gevarieerde groep is. Qua leeftijd, maar ook qua ervaring. Als iemand even wat minder goed speelt, pas je je aan, waarbij je een volgende partij juist flink uitgedaagd wordt. Dat maakt het leuk voor iedereen.

Zijn er bijzondere gebeurtenissen geweest die je met ons wilt delen?
Theo denkt even na. "Eigenlijk niet. Er zijn nooit ruzies onderling, maar ook geen opbloeiende liefdes." Lachend: "Althans, voor zover ik weet."
"Een enkele speler vliegt in zijn snelheid nog wel eens koprollend onder het net door, maar dat is eerlijk gezegd niet bijzonder. Dat gebeurt bijna wekelijks."

Ben jij over tien jaar nog steeds lid?
"Het leuke is dat je dit spel heel lang kunt blijven doen. Kijk maar naar onze oudste leden, die kunnen een behoorlijke partij slaan. Pas als ik anderen geen uitdaging meer kan bieden en achter de feiten aan loop, dan ga ik wel klaverjassen of biljarten."

Dan ben jij over tien jaar dus nog lid. Geen twijfel.
"Precies."

ABC speelt op donderdagavond in wijkcentrum De Bolder van 20:00 uur tot 21:30 uur.
Ook zin om eens te komen kijken of vrijblijvend mee te spelen? Ga naar www.abczwolle.nl of mail naar abczwolle@gmail.com. Gewoon binnenlopen mag ook.

Artikel delen:

Reageer