Het leven wordt pas leuk met een robot

Zwolle – Na de smartphone en slimme thermostaat maakt nu de mensgelijke sociale robot zijn entree. Adriaan van Dis en Jos de Mul gaan op 26 november in gesprek over ‘Wie is de mens? Wat onderscheidt hem van de sociobot?’

Vaker dan we ons realiseren, hebben we met robots te maken. Denk aan de slimme thermostaat, onze smartphone, tilapparaten, grasmaaiers en digitale advertenties die onze voorkeur ‘kennen’. Apparatuur die het leven makkelijker maakt, ons helpt en ten dienste staat van ons.

Maar nu is er een robot in aantocht die op ons lijkt, die ‘denkt’, met ons praat, ‘meevoelt’. De mens-geworden robot die naar verwachting tot veel meer in staat is. In Europa is er weerstand tegen deze robot; in Aziatische landen en dan met name in Japan niet.

Het boek ‘In het buitengebied’ van Van Dis begint met een verhaal over een man alleen die samenleeft met een Japanse robot. Hij dicht haar menselijke eigenschappen toe zoals dat ze bloost, gesteld is op rituelen, en dat ze bescheiden én onvoorspelbaar is. Ze kent veel boeken en hij praat met haar over literatuur en filosofie. Langzaam begint de man iets te missen in het gezelschap: het kapotte, de pijn, het voelen, het ruiken, het niet weten of besef van angst.

In het boek ‘Kunstmatig van nature: onderweg naar Homo sapiens 3.0’ geeft Jos de Mul aan dat door de versmelting van technologieën – informatietechnologie, synthetische organismen, intelligente computers, half technische levensvormen – het in de toekomst niet meer duidelijk is wie of wat je voor je hebt; mens, half-mens, robot? Ongrijpbaar. Vriend of vijand of iets er tussenin?

Wie is de mens en wat onderscheidt hem van de robot? Voelen we ons bedreigd omdat we niet meer weten wat echt en wat niet echt is? Ontstaat er een verlangen naar breekbaarheid, incompleetheid als zijnde echtheid? Kunnen we vriendschap hebben met een robot? In Japan zijn de eerste gezelschapsrobots plechtig begraven door treurende eigenaren.

U kunt er bij zijn en meepraten; zondagmiddag 26 november in Stadkamer in Zwolle. Inloop vanaf 13.30 uur; aanvang 14.00 uur. Aanmelden is noodzakelijk en is mogelijk via https://www.windesheim.nl/eenzaamheid.

Na afloop is het mogelijk boeken te kopen van en te laten signeren door Adriaan van Dis en Jos de Mul. Dit is een gezamenlijk programma van Stadkamer en Windesheim in Dialoog.

Artikel delen:

Reageer