Zwollenaren in de landelijke politiek

Zwolle – Maandagavond is Eefke Meijerink beëdigd als nieuwe wethouder tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. Zij neemt de plaats in van Nelleke Vedelaar, die onlangs is begonnen als voorzitter van de landelijke Partij van de Arbeid. Politica Vedelaar zal haar partij weer uit het slob moeten trekken na de dramatische Tweede Kamerverkiezingen van dit jaar.

dsc_1669.jpg

Vedelaar is niet de enige Zwolse politicus die is overgestapt naar de landelijke politiek. Eerder was Frank Futselaar van de Socialistische Partij haar al voorgegaan. Hij is lid geworden van de Tweede Kamer en heeft onderwijs, landbouw en natuurontwikkeling in zijn portefeuille. Aan de rechtse kant van dit spectrum heeft Zwollenaar Edgar Mulder een Tweede Kamerzetel ingenomen voor de Partij voor de Vrijheid. Mulder is voormalig lid van Provinciale Staten van Overijssel.

Maar dat is nog niet alles. Johannes de Vries heeft maandagavond afscheid genomen van de gemeenteraad van Zwolle omdat hij naar Den Haag gaat als persvoorlichter van de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie. Hij was al persvoorlichter, maar de druk op deze functie wordt groter nu de ChristenUnie regeringsverantwoordelijk draagt en dat is niet meer te combineren met het gemeenteraadslidmaatschap in Zwolle. Hij gaar ook verhuizen naar Den Haag. Ook de fractievoorzitter van de partij Voor Vrijheid en Democratie Thom van Campen gaat in Den Haag werken als politiek assistent van de nieuwe staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark. Van Campen blijft daarnaast wel actief als fractievoorzitter in de Zwolse gemeenteraad.
Maar de meest spectaculaire overstap naar de landelijke politiek heeft Arie Slob gemaakt, nadat hij twee jaar geleden naar Zwolle was teruggekeerd als directeur van het HCO. Ooit is hij zijn politieke carrière begonnen in de Zwolse gemeenteraad en nu is hij de kersverse minister voor het Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media in Rutte lll. De Zwolse gemeenteraad lijkt wel een kweekvijver voor de landelijke politiek.

Zwolle wordt wel de Stad van de Democratie genoemd en dat wordt vaak in verband gebracht met illustere voorgangers als Johan Derk van der Capellen en Rudolf Thorbecke, die beiden een grote bijdrage hebben geleverd aan de democratisering van ons land. In de voetsporen van deze democraten gaan Slob, Vedelaar, Futselaar, Mulder, De Vries en Van Campen nu hun bijdrage leveren aan de nationale politiek. Verdeeld over bijna alle politieke stromingen in ons land zullen ze niet specifiek opkomen voor de Zwolse belangen, maar Zwolse partijgenoten zullen met hun hulp toch net iets makkelijker de weg kunnen vinden op het Binnenhof, wat voor buitenstaanders vaak meer weg heeft van een Doolhof. Ze zitten dicht bij het vuur en misschien kan de Stad van de Democratie zich daaraan af en toe warmen.

Hennie Vrielink
Verslaggever Weblog Zwolle

Artikel delen:
Reacties 7
 1. Nelleke heeft het goed gedaan jammer dat zij vertrekt.
  Arie heeft een kwalijke rol gespeeld bij de sluiting van het SMZ
  fijn dat hij naar de hofstad gaat.
  Thom moet eerst maar gaan werken in de echte maatschappij.
  Mark Rutte heeft ook echt gewerkt bij Unilever


  Maak melding

 2. Het zou interessant zijn om te onderzoeken of er een verband is tussen Zwolle en een succesvolle loopbaan in de politiek. Dat wordt wel gesuggereerd, maar correlatie is geen causatie.


  Maak melding

Reageer