Dag van het Sportonderzoek

Zwolle – De Dag van het Sportonderzoek werd in 2010 in het leven geroepen om kennis te bundelen én de samenwerking op te zoeken. De organisatie ligt elk jaar in handen van een andere onderwijsinstelling. De Calo en het kenniscentrum Bewegen en Educatie van Windesheim organiseren dit jaar op donderdag 9 november de achtste editie met als thema ‘Samen Kennis Maken’.

Nieuwe impulsen op het vlak van sportonderzoek
De afgelopen jaren heeft het praktijkgericht sportonderzoek een enorme impuls gekregen met als resultaat nieuwe en innovatieve vormen van samenwerking én kennisbundeling tussen hbo en universiteiten. Een impuls die zichtbare invloed heeft op zowel de kwaliteit van het onderzoek als het onderwijs. De Dag van het Sportonderzoek (DSO) biedt het werkveld dé kans om op één dag kennis te nemen van dit brede scala aan relevant en praktijkgericht sportonderzoek in Nederland.

Op 9 november komen sportonderzoekers en beleidsmakers uit heel Nederland naar Zwolle. Volgens Ivo van Hilvoorde, Windesheimlector Bewegen, School en Sport en medeorganisator, is 9 november ‒ ook vanuit internationaal perspectief ‒ een bijzonder evenement vanwege het interdisciplinaire karakter en de combinatie van fundamenteel onderzoek met een praktijkgerichte benadering. "Zelden zie je op één dag zo veel verschillende perspectieven op sport en bewegen bijeenkomen, van puur bewegingswetenschappelijk tot geesteswetenschappelijk onderzoek."

De keynotes: van sportieve inclusie en creativiteit tot ons bewegend brein
Met de hoogleraren Daniel Memmert en Ramón Spaaij en wetenschapsjournalist Mark Mieras staan er drie toonaangevende keynotesprekers op het programma.

Prof. dr. Daniel Memmert bespreekt in zijn keynote uitkomsten van zijn onderzoek gedurende meerdere WK’s naar effectief spelgedrag. Hieruit blijkt het belang van het (trainen van) creatieve vermogen(s) van spelers. Wat betekent dit inzicht voor sportcoaches? Wat zijn de gevolgen voor leeromgevingen van jeugdspelers? Ligt hier de sleutel waarmee Hollands voetbal weer aansluiting vindt bij de wereldtop?

Prof. dr. Ramón Spaaij maakt een vertaalslag van zijn onderzoek naar diversiteit en sociale insluiting in de Australische jeugdsport naar de Nederlandse situatie. Staat nadruk op diversiteit en inclusie op gespannen voet met individuele vrijheid van vereniging en verenigingsculturen, oftewel het ‘sporten in eigen kring’.

Mark Mieras biedt tot slot inzichten in de relatie tussen beweging en cognitie en de interessante kansen die dat biedt voor sporttraining en (bewegings)onderwijs.

Voor de Dag vindt nog de Nacht van het Sportonderzoek plaats: een informeel netwerkevent met een sportwetenschappelijke pubquiz.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)