Feestelijke opening Gasthuisplein

Zwolle – Wethouder Michiel van Willigen neemt zaterdagmorgen 25 november om 11.30 op het Gasthuisplein het kunst- en speelwerk "Ode aan de Poorten" in gebruik en opent hiermee het vernieuwde Gasthuistplein.

Het kunstwerk "Ode aan de Poorten" is een ontwerp van Dingeman Deijs Architects. Het is het winnende ontwerp van de prijsvraag die eerder dit jaar werd uitgeschreven. Een jury van bewoners, ondernemers, leden van de kunstcommissie, de Gemeente Zwolle en basisschool leerlingen van de Werkschuit hebben de ingezonden ontwerpen beoordeeld. De hele zaterdag is het feest op het Gasthuisplein. Peter Vader, de stadsomroeper, zal, na opening door de wethouder, op ludieke wijze vertellen over de historie van het plein. Je kunt vervolgens gratis deelnemen aan activiteiten als poffertjes bakken, demo / workshop handlettering of een afdruk van een foto van je bezoek aan het Gasthuisplein laten maken. Wie een feest geeft trakteert; de gasten van het plein krijgen gratis hapjes (poffertjes, hotdogs, een traktatie van de Green Egg barbecue en croissantjes) en drankjes (Bokbiertjes en Zwolse likeurtjes).

Het Gasthuisplein maakt nu weer deel uit van een heerlijk winkelrondje Zwolle. Parkeer je fiets gratis en zorgeloos (goed bewaakt) in onze fietsenstalling, geniet van de prachtige winkels rondom het plein, laat je kinderen klauteren op het kunstwerk en verwen jezelf op één van de terrassen. Start je shopronde in de Diezerstraat en keer terug via het Gasthuisplein om je fiets op te halen. In 2017 heeft het Gasthuisplein sterk aan aantrekkingskracht gewonnen. De tientallen jaren oude betonklinkers en het versleten asfalt maakten plaats voor oer-Hollands plaveisel. Vaarwel stoepranden, asfalt en rommelige aanblik. Welkom groen, bloemen, licht en ruimte. Projectleider Ronald IJsselsteijn en ontwerper Han Goodijk tekenen, namens de Gemeente Zwolle, voor dit prachtige resultaat. Als kers op de taart worden midden 2018 de appartementen en winkelruimtes opgeleverd die verrijzen op de fundamenten van bioscoop de Kroon. Een rijke aanvulling voor de binnenstad zijn de winkels op de begane grond van het complex.
Kortom, het Gasthuisplein is onweerstaanbaar. Na een bezoek laat de slogan "Gasthuisplein daar wil je zijn" je dan ook niet meer los.

Artikel delen:
Reacties 5
 1. Het plein is erg mooi geworden, maar wat een verschrikkelijk kunstwerk.

  Het wachten is alleen nog tot een kind een goeie smak van dat kunstwerk maakt en het kan weer afgebroken worden


  Maak melding

 2. Vele mensen zien dit toch anders Bas-J want vertegenwoordigers van de gemeente Zwolle, bewoners en ondernemers van het Gasthuisplein, maakte(n) haar keuze uit liefst 33 verschillende inzendingen.

  Ook leerlingen van groep 3/4, 5 en 6 van de Zwolse basisschool De Werkschuit hebben gekozen voor dit ontwerp ??Ode aan de poorten??.


  Maak melding

 3. In mijn verbeelding zouden de ‘bouwwerken’ uitgevoerd worden in baksteen, vindt het er nu minder mooi/authentiek uitzien.


  Maak melding

 4. Waar de mensen over de gasthuisstraat moeten lopen, omdat er geen fatsoenlijke stoepen zijn. Nu een opening door een overbetaalde wethouder. Voor die 130.000 euro in het jaar moet je natuurlijk even de tijd nemen om een lintje te knippen.


  Maak melding

Reageer