De gezondheid van Zwolle op wijkniveau

Zwolle – Gemeente Zwolle heeft samen met de GGD IJsselland wijkgezondheidsprofielen ontwikkeld. Wijkgezondheidsprofielen geven op wijkniveau inzicht in de gezondheidssituatie van de Zwolse volwassen inwoners. De profielen zijn vooral bedoeld voor professionals, die met behulp van de gegevens met bewoners in gesprek kunnen gaan over wat er nodig is in de wijk om de gezondheid van de bewoners te verbeteren.

De gezondheidsprofielen zijn in digitale vorm beschikbaar op www.zwolle.nl/wijkgezondheidsprofiel. Ze geven nu nog voornamelijk de gegevens op stadsdeelniveau weer, daar waar mogelijk wordt al wel verder ingezoomd. Gemeente Zwolle ontwikkelt de profielen verder door zodat deze op termijn ook inzicht op buurtniveau geven. Op het niveau van stadsdelen geven de profielen al veel informatie. Zo is Zwolle Midden een stadsdeel met relatief meer jonge inwoners, eenpersoonshuishoudens met een midden tot hoge opleiding. Chronische aandoeningen en overgewicht komen in dit stadsdeel minder voor. Wel zijn er meer rokers. In stadsdeel Noord blijken veel mensen zich matig tot zeer eenzaam te voelen. Het risisco op angst- en depressiestoornissen is hier hoger dan in andere delen van Zwolle.

Gemeente Zwolle en de GGD IJsselland werken al langer samen als het gaat om data op het gebied van gezondheid. Zo zijn gegevens uit de jeugdgezondheidszorg van de GGD en het Buurt voor Buurtonderzoek van de gemeente gebruikt voor de jongerenindex die in 2016 is geïntroduceerd.

In haar gezondheidsbeleid gaat gemeente Zwolle uit van de positieve gezondheidsbenadering van Machteld Huber. Gezondheid gaat niet over het ontbreken van ziektes, beperkingen of problemen. Het gaat om het vermogen van mensen hiermee om te gaan. In deze visie is gezondheid niet langer meer strikt het domein van de zorgprofessionals, maar van ons allemaal. De wijkgezondheidsprofielen bieden hierin dus een goed instrument om met inwoners samen aan de gezondheid van hun wijk te werken.

Artikel delen:
Reacties 2
 1. Zie dat je maar beter niet in Zwolle Stadshagen kunt wonen qua gezondheid.
  Jammer dat er géén oorzaken bijstaan moeten we die wellicht zelf bedenken.

  *] tweeverdieners?
  *] vet eten?
  *] weinig sporten?
  *] …………
  *] …………

  Fijner om in Holtenbroek te leven,….oorzaak?


  Maak melding

Reageer