SP opnieuw in gesprek met buschauffeurs

Zwolle – Op woensdagavond 8 november gaat de SP vanaf 19:30 uur rondom station Zwolle met buschauffeurs in gesprek over problemen in het openbaar vervoer. Ook voert de partij een online onderzoek uit.

800px-busstation_zwolle_stad.jpg

Actiecoördinator Robert Bos: "Dit is de derde keer dat we met buschauffeurs in gesprek gaan. Van de vorige keren hebben we geleerd dat nieuwe buschauffeurs op basis van nuluren- en uitzendcontracten werken en geen vast contract krijgen, omdat vervoerders niet weten of ze over een paar jaar nog wel in de regio Zwolle rijden. Dat komt door de manier waarop de provincie de aanbesteding van het OV regelt. Als de manier van aanbesteden ertoe leidt dat bedrijven hun mensen geen normaal contract durven aan te bieden, gaat er iets heel erg verkeerd."

De respons van chauffeurs is volgens de SP groot. Bos: "Aan eerdere online onderzoeken namen al flink wat chauffeurs deel, tot Deventer en Apeldoorn aan toe. Hieruit blijkt wel dat dit echt leeft onder chauffeurs. Dat merken we ook aan onze gesprekken op straat en in de bus."

Naar aanleiding van de gesprekken met chauffeurs en de uitkomsten van het online onderzoek, dat chauffeurs kunnen vinden op de site van de Zwolse SP, zal de partij een rapport schrijven met verbeterpunten. Bos: "Wij willen dat de manier van aanbesteden op een zodanige manier verandert dat we van vervoersbedrijven kunnen verlangen dat ze mensen een normaal contract met eerlijke arbeidsvoorwaarden geven. Daar gaat niet de gemeente Zwolle over, maar de provincie Overijssel, en daar gaan we ons rapport aanbieden. We hopen dat veel buschauffeurs met ons mee willen gaan om de provincie duidelijk te maken dat dit probleem om een oplossing vraagt."

Artikel delen:
Reacties 3
 1. Een gesprek is altijd goed, maar of men bij de SP met de juiste zaken bezig is? Ik denk dat het verstandiger is om de werknemers voor te bereiden op de toekomst. De zelf rijdende bussen komen eraan en dit gaat niet heel erg lang meer duren, zie bijgaand kranten bericht: https://www.ad.nl/utrecht/wereldprimeur-voor-utrechts-bedrijf-bussen-zonder-chauffeur~a3f915a0/
  Maak werk van een plan hoe om te gaan met deze ontwikkeling voor de toekomst en hoe deze mensen toch aan het werk kunnen blijven.


  Maak melding

 2. @db
  Gelukkig leg je het niet uit. Je kan dan immers niet anders komen dan met “kont”argumenten.

  De SP is goed bezig. Komt op voor de werknemers. Ben er van overtuigd dat ook de SP nadenkt over de toekomst van arbeid.


  Maak melding

Reageer