SP:Provincie moet HoogOverijssel steunen

Zwolle – De SP-Statenfractie vindt dat de provincie Overijssel het werk van stichting HoogOverijssel financieel moet ondersteunen. Grote delen van de provincie dreigen met de opening van luchthaven Lelystad in 2019 geconfronteerd te worden met grote geluidsoverlast en uitstoot van fijnstof en uitlaatgassen door laagvliegende vliegtuigen. Het ministerie wil de opening van vliegveld Lelystad koste wat kost doordrukken, ook al betekent dit dat er jarenlang extreem laag gevlogen zal worden over delen van Overijssel. HoogOverijssel zet zich met hoogwaardig onderzoek in voor betere hogere vliegroutes. De SP wil dit werk vanuit de provincie ondersteunen. Tijdens de begrotingsbehandeling woensdag 8 november zal de SP voorstellen een bedrag van €50.000 ter beschikking te stellen aan de stichting.

HoogOverijssel heeft verschillende gemeenten aangeschreven met het verzoek hun werk financieel te ondersteunen. Onder meer Steenwijkerland doet dit en heeft €10.000 toegezegd.SP-fractievoorzitter William van den Heuvel:" De SP is tegen uitbreiding van vliegveld Lelystad en wil op zijn minst dat het luchtruim wordt heringedeeld voordat er extra gevlogen kan worden. HoogOverijssel heeft laten zien grote kennis en deskundigheid in huis te hebben. Het is aan hen te danken dat de fouten in de MER aan het licht zijn gekomen, ondanks de boodschap van het ministerie dat alles in orde was. Ook heeft de stichting een positieve bijdrage geleverd aan burgerparticipatie, in tegenstelling tot de wijze waarop het ministerie de inwoners van onze regio heeft betrokken. Wij vinden het dan ook goed te verantwoorden om dat werk ook financieel te ondersteunen. We moeten als provincie en als brede regio de handen ineen slaan om echt een vuist te maken richting Den Haag."

Zaterdag 11 november om 10:00 wordt er actie gevoerd bij luchthaven Lelystad door HoogOverijssel, reddeveluwe en LaagvliegroutesNee. De Overijsselse SP ondersteund deze actie.

Artikel delen:
Reacties 3
 1. Huh, waarom moet een provinciale overheid een onafhankelijke actiegroep steunen? De logica ontgaat mij totaal? Overheid is overheid en wanneer een bepaald deel van een overheid ergens niet mee eens is, dan regel je dit intern en niet via een onafhankelijke actie groep. Mogelijkheden genoeg lijkt mij. Geld is schaars en kan beter besteed worden, bijvoorbeeld voor het planten van bomen of het verbeteren van wegen. SP is blijkbaar opzoek naar stemmen.


  Maak melding

 2. Goeie actie van de SP. Zowel provincie Gelderland als provincie Overijssel, en meerdere betrokken gemeenten, zijn tegen het extreem laag overvliegen. Volkomen logisch dat relevante partijen, partijen breed gezien, elkaar steunen, dan wel steun bij elkaar zoeken.
  Trouwens, Hoogoverijssel is niet onafhankelijk (en daar is zij duidelijk en transparant in) maar is duidelijk tegen het extreem laag overvliegen, etc.

  Het geld bij de provincies is niet schaars, dit door de verkoop van de aandelen van energiebedrijven indertijd. Alle twaalf provincies zitten hierdoor, stuk voor stuk, op een zak geld van enkele miljarden euro’s.

  Elke politieke partij die vindt dat zij iets goeds doet ziet dit inderdaad later graag weer beloond in stemmen. Dat geldt dus voor elke politieke partij.


  Maak melding

 3. Is toch altijd al zo geweest dat ??in het zicht van de verkiezingen?? partijen vreemde stappen maken om kiezers/stemmen te krijgen.
  Andersom evenwel precies hetzelfde kiezers en groeperingen proberen ook door ander wapengeweld iets voor elkaar te krijgen.
  Kun je raar vinden of niet snappen maar veranderen doe je dit echt niet.  Maak melding

Reageer