De Zuidster ontbijt op het stadhuis

Zwolle – De kinderen van groep 6/7 van basisschool De Zuidster uit Zwolle-Zuid fietsen woensdagmorgen 8 november samen met juf Christelijne en enkele ouders naar het stadhuis. Eerst moet er nog een afgelopen ketting worden opgelegd door een vader. Voor hun veiligheid dragen ze felgroene hesjes en de automobilisten in de Assendorperstraat en Sassenstraat geven ze alle ruimte. Ze zijn uitgenodigd voor een ontbijt op het stadhuis met locoburgemeester René de Heer. Het is namelijk de week van het Nationaal Schoolontbijt. Om half negen stommelen ze druk pratend en lachend door het trappenhuis naar het bedrijfsrestaurant van het stadhuis, waar locoburgemeester De Heer hen al opwacht.

dsc_1722.jpg
Foto: Hennie Vrielink 

"Welkom in mijn huis, maar het is ook jullie huis. Het stadhuis is van alle Zwollenaren," zegt de locoburgemeester. Hij benadrukt het belang van een goed ontbijt. Voordat ze aan het ontbijt gaan, worden er eerst vragen aan De Heer gesteld. Veel vragen over de ambtsketting. "Of de Peperbus ook op de ambtsketting staat?" De locoburgemeester denkt van niet, maar als hij nog eens goed kijkt staat de Peperbus er wel degelijk op. Ook een vraag over PEC Zwolle en het wordt gelijk duidelijk dat hij een grote fan van deze club is en hij niet alleen. René de Heer legt uit dat een locoburgemeester de vervanger is van de burgemeester en geeft daarbij ook een inkijkje in zijn ambitie: "Misschien wil ik later wel een echte burgemeester worden." Op de vraag "wat is het leukste dat u heeft geleerd van uw oma?" vertelt De Heer dat hij een Friese oma had die hij Beppe noemde en een Nederlandse oma. Zijn Friese oma had hem geleerd altijd zichzelf te blijven en zijn Nederlandse oma, die altijd mooie liederen zong, "of je nu verdrietig bent of vrolijk; zingen kun je altijd.

De kinderen laten zich het ontbijt goed smaken. Sommigen hebben thuis al wat gegeten maar veel minder dan normaal, alleen maar een paar crackers of rijstwafels. Juf Christelijne heeft de groep goed voorbereid op het bezoek aan het stadhuis. Op internet hebben ze de namen opgezocht van de burgemeester en wethouders van Zwolle en op Schooltv een filmpje over hoe een gemeenteraad wordt gekozen en hoe een gemeente werkt. Ook op Klokhuis gezien hoe Annemarie Jorritsma als burgemeester van Almere dagelijks werkzaam was.

Na het ontbijt laat René de Heer de kinderen nog genieten van het prachtige uitzicht over de binnenstad vanuit het bedrijfsrestaurant op de bovenste verdieping van het stadhuis. Alle kinderen herkennen de Peperbus en Sassenpoort, maar met museum De Fundatie hebben ze moeite. Ook schenkt hij nog een cheque van euro 126,– aan het Jeugdcultuurfonds als dank dat hij met de kinderen mocht ontbijten. De locoburgemeester heeft zich met zijn enthousiaste optreden zo populair gemaakt bij de kinderen, dat ze allen bij vertrek een handtekening van hem vragen en natuurlijk ook krijgen.

Hennie Vrielink
Verslaggever Weblog Zwolle

Artikel delen:
Reacties 7
 1. Waar is dit voor nodig bantega? Ken de persoon- en situatie niet maar ??uit dit leesstuk?? kan ik niets anders dan positiviteit ontdekken.
  Wellicht is uitleg mogelijk bantega of is het kift?


  Maak melding

 2. @ Realist, welke postings zijn wel nodig. Heb het ook niet op René. Waarom zou dat niet gezegd mogen worden? Hij staat immers wel op de foto.
  Ontopic Best een aardig doel “Zwolle gezonde stad”. Goed om onze jeugd daar in te betrekken.
  Bij zoiets proef ik wel snel een soort “profileringssmaak”. Maar gelukkig mag iedereen, in dit mooie land, de smaak hebben die ie wil.

  Fijne, werk,dag overigens.


  Maak melding

 3. @Realist, inderdaad nergens voor nodig. Slechts mijn afkeer van in mijn ogen nogal kinderachtige rituelen rondom een in essentie belangrijk beroep. Verder blijf ik graag anoniem hier, wil ik me dus liever niet profileren en zou ik ook nooit met de (loco)burgemeester willen ruilen. Fijn dat de heer De Heer daar wel plezier in heeft.


  Maak melding

Reageer