Sint Maarten optocht in Westenholte

Zwolle – Zaterdagavond 11 november was er ter ere van Sint Maarten een optocht door de wijk Westenholte onder begeleiding van muziekvereniging Excelsior. Ondanks het slechte weer, waren er toch veel kinderen die langs de deuren gingen om snoep te vragen. De kinderen werden zoals gewoonlijk weer lekker verwend.

11_november_2017_-_sintmaarten_westenholte_-_01.jpg 

Op 11 november wordt de feestdag van Martinus van Tours gevierd. Martinus was een Romeinse soldaat die door zijn gulle gift als Sint Maarten herinnerd wordt. Sint-Maarten heette eigenlijk Martinus. De naam betekent ‘van Mars’ of ‘aan Mars toegewijd’. Mars is de Romeinse oorlogsgod. Martinus werd geboren in 316 in Hongarije. Later is hij officier in het Romeinse leger geworden. Hij stierf op 8 november 397 in Frankrijk. Op 11 november werd hij plechtig begraven in Tours. Die dag is zijn feestdag geworden.

11_november_2017_-_sintmaarten_westenholte_-_02.jpg

11_november_2017_-_sintmaarten_westenholte_-_03.jpg

11_november_2017_-_sintmaarten_westenholte_-_04.jpg 

 

 11_november_2017_-_sintmaarten_westenholte_-_05_1.jpg

11_november_2017_-_sintmaarten_westenholte_-_06.jpg

Het verhaal gaat dat op een koude winterdag Martinus bij de stadspoort van Amiens een bedelaar ontmoet. Deze man vraagt in Christus’ naam om aalmoezen aan de voorbijgangers. Niemand heeft aandacht voor de arme man. Martinus wel. Zonder aarzelen snijdt hij met zijn zwaard zijn soldatenmantel in tweeën en geeft de helft aan de bedelaar. ’s Nachts heeft Martinus een droom. Christus verschijnt aan hem als bedelaar, gehuld in diezelfde halve mantel. Dit was voor Martinus een hemels teken om zijn leven aan God te wijden.

De traditie om Sint Maarten te vieren is al heel oud. De liedjes zijn moderner geworden. De uitgeholde suikerbiet of pompoen met een kaarsje is vervangen door een lampion met een elektrisch lichtje.

 

 

Artikel delen:
Reacties 5
  1. Mijn vrouw en ik hadden de snoepschaal al klaar staan, maar geen ouders met kinderen hier in Zuid gezien. De redenen wat ik kan bedenken zijn; Regen op die zaterdagavond en ouders die geen zin hebben om hun vrije zaterdagavond op te offeren aan een kinderfeest.


    Maak melding

Reageer