Theater De Spiegel - Foto: Hans van Eijsden
Theater De Spiegel
Foto: Hans van Eijsden

Marathonvoorstelling The Nation naar Zwolle

Zwolle – Op 5 november ging de Netflix-achtige marathonvoorstelling The Nation van Het Nationale Theater in première in de Koninklijke Schouwburg. Het is de eerste, vijf uur durende, marathonvoorstelling van Het Nationale Theater. Regisseur Eric de Vroedt liet zich inspireren door razendsnelle Netflix-series. The Nation is op zaterdag 2 en zondag 3 december te zien in Theater de Spiegel.

The Nation is een actuele theaterthriller over de op hol geslagen Nederlandse multiculturele samenleving. Het begint met een mysterie: de elfjarige Ismaël uit de Haagse Schilderswijk is spoorloos verdwenen. Daarna volgt een zoektocht langs alle lagen van de maatschappij, langs politieagenten, jihadisten, ondernemers, politici, journalisten en welzijnswerkers met ieder hun eigen belangen. The Nation bestaat uit zes afleveringen die in ruim vijf uur tijd achter elkaar gespeeld worden. Regisseur Eric de Vroedt wil het publiek van begin tot einde aan de stoel gekluisterd houden. "Het is de kunst om ruim vijf uur lang de spanningsboog hoog te houden. Dat is mijn streven."

De vergelijking tussen The Nation en Netflix is bewust. "Ik ben zelf verslaafd aan series. Maar ik koop die nog vaak heel ouderwets op dvd", geeft De Vroedt toe. "Of het nou House of Cards is of Top of the Lake. Wat mij betreft is Netflix de heruitvinding van televisie. Ik dacht toen bij mezelf: ‘wat is nu de heruitvinding van theater?’ Zo ben ik op het idee voor The Nation gekomen. Ik vind het mooi om net als in een tv-serie een groot verhaal te vertellen met meerdere personages en allerlei losse eilandjes, die op de een of andere manier met elkaar verbonden zijn. Toch is The Nation puur theater en heeft niets met televisie te maken", besluit De Vroedt. The Nation is op zaterdag 2 en zondag 3 december te zien in Theater de Spiegel. Meer informatie: www.zwolsetheaters.nl

Artikel delen:

Reageer