Verkeersmaatregelen tijdens intocht Sinterklaas

Zwolle – Ook dit jaar komen Sinterklaas en zijn Pieten per boot aan in de binnenstad van Zwolle. Op zaterdag 18 november varen ze via het Zwols IJsselkanaal en het Zwarte Water naar de binnenstad waar de boot bij het Rodetorenplein aanmeert. Om circa 14.30 uur wordt de Sint door burgemeester Henk Jan Meijer samen met de Zwolse kinderen verwelkomd op het Rodetorenplein. Na groots ontvangst en (muzikale) activiteiten gaan Sint en de Pieten in optocht door de binnenstad. De intocht en optocht hebben gevolgen voor het verkeer. 

Oponthoud in de omgeving van Rodetorenplein
Tijdens de boottocht tussen 14.00 en 14.30 uur moet verkeer rekening houden met oponthoud bij de beide bruggen. De vaarroute is conform afgelopen twee jaren. De boot gaat via de Holtenbroekerbrug, gelegen tussen Zwartewaterallee-Blaloweg en via de Hofvlietbrug, gelegen in de Pannekoekendijk, naar de binnenstad

Route van de optocht door de stad
Om circa 15.00 uur vertrekt Sinterklaas met zijn Pieten in optocht door de stad vanaf het Rodetorenplein naar het Grote Kerkplein. De route van de intocht is als volgt:
Rodetorenplein – Buitenkant – Vispoortenplas – Thorbeckegracht – Diezerpoortenplas – Kerkstraat – Ter Pelkwijkstraat – Gasthuisplein – Oude Vismarkt – Korte Ademhalingssteeg – Grote Kerkplein.

De aankomst op het eindpunt is rond 16.00 uur. Voor het stadhuis op het Grote Kerkplein vinden diverse activiteiten plaats tot 17.30 uur. De route Blijmarkt – Praubstraat – Grote Kerkplein – Sassenstraat is daarom afgesloten.

De optocht wordt ontkoppeld in de Goudsteeg en verlaat via de Sassenstraat de binnenstad. De route Blijmarkt – Koestraat – Goudsteeg resp Bloemendalstraat – Sassenstraat blijft toegankelijk, met uitzondering van het moment van ontkoppeling van de optocht. 

Verkeersmaatregelen tijdens de optocht
Vanwege de aankomst van Sinterklaas op het Rodetorenplein zijn de Jufferenwal, Rodetorenplein, Buitenkant en Vispoortenbrug, en daarmee ook de rijroute Buitenkant en Nieuwstraat na 12.00 uur afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

En in verband met de optocht zijn Kerkstraat – Wilhelminasingel – Ter Pelkwijkstraat – Gasthuisplein – Oude Vismarkt tussen 15.00 en 17.00 uur afgesloten voor al het verkeer. De fietsbrug Rodetorenbrug is tussen 13.00 en 15.00 uur afgesloten omdat deze brug als VIP-desk gebruikt wordt.

Vanwege de diverse activiteiten op het Grote Kerkplein is deze tussen 13.00 en 17.00 uur afgesloten voor het verkeer. Daarmee is ook de Sassenstraat niet bereikbaar via Grote Kerkplein voor het gemotoriseerde verkeer.

Op de route van de optocht staan op meerdere plekken dranghekken. Vanaf moment van plaatsen tot aan het opruimen is de omgeving afgesloten voor het verkeer in de tijdsperiode 12.00 – 17.00 uur. Zodra mogelijk wordt de weg weer vrij gegeven voor het verkeer.

Bevoorradend verkeer met bestemming winkels in de binnenstad dat via de Nieuwstraat rijdt, heeft hiertoe de mogelijkheid vóór 12.00 uur en na 17.00 uur

Parkeren
De parkeeraccommodaties in de binnenstad blijven bereikbaar. Wel is bij de Q park garage Centrum een moment van oponthoud als de optocht ter hoogte van de Diezerpoortenbrug – Pletterstraat – Kerkstraat is. Oponthoud geldt ook voor geparkeerde voertuigen op parkeervakken Spoelstraat. Dit is een locatie voor kort betaald parkeren.

Voor vergunninghouders is parkeren aan de Buitenkant niet mogelijk. Zij worden verzocht elders in het vergunninghoudersgebied te parkeren. Op deze dag geldt een wegsleepregeling voor geparkeerde voertuigen die zich bevinden op de Buitenkant en op de route van de intocht.

Openbaar vervoer
De stads- en streekbussen die van en naar het station rijden, gaan via de route Eekwal – Pannekoekendijk. In verband met afsluiting van Rodetorenplein – Buitenkant zullen stadslijnen 2 en 3 vanaf begin van de dienst tot 17.00 uur een omleidingsroute via Pannekoekendijk rijden. Vanaf 17.00 uur wordt de gebruikelijke route weer gereden.

De haltes Eekwal en Pannekoekendijk blijven dus in gebruik.
Ook stadslijn 4 rijdt tussen 12.00 en 17.00 uur via Eekwal – Pannekoekendijk in plaats van de gebruikelijke route via Wilhelminasingel – Kerkstraat.

Programma St. Nicolaasintocht
Informatie over het inhoudelijk programma is te vinden op https://www.facebook.com/sinterklaasintochtzwolle/

Meer informatie
https://www.facebook.com/sinterklaasintochtzwolle/
www.zwolle.nl/bereikbaarheid
www.zwolle.nl/parkeren

 

 

 

 

Artikel delen:
Reacties 6
 1. Hopen dat Zwolle verschoond blijft van dat tuigen wat uit de ruif meevreet.
  Alleen maar de boel opstoken en ruzie maken op een kinderfeest.Triester kan het ook niet worden in dit land. ik neem aan dat in Zwolle de Piet zwart is en grote gouden ring door de gok heen heeft?


  Maak melding

 2. Bericht door Hikje, op 13 november 2017 16:30
  Uh, sinterklaas en de pieten. sinterklaas snap ik, leg hopelijk goed uit wat pieten zijn.

  De dominee preekt:D:D:D


  Maak melding

 3. Ik hoop dat de burger goed is beschermt wanneer de “zwarte” zwarte Pieten hun kunsten kunnen gaan vertonen in onze stad en weerstand kunnen bieden tegen de rebellie dat geleest is op een fundament van vooroordelen, die niet altijd in hoedanigheid gegrond zijn, wanneer je deze in een totaalbeeld afspiegelt aan de werkelijkheid. Ik ben benieuwd wanneer de Ieren in opstand gaan komen die heel vroeger als slaaf werden gebruikt en misbruikt door de Engelsen lang geleden. De Noord Afrikanen (o.a. Marokkanen, Algerijnen, Tunesiërs etc.) die door de Romeinen als slaaf werden gebruikt. De zwarte Afrikaanse stammen die zwarte Afrikanen verkochten vanaf de Middeleeuwen aan de Europeanen en zelfs na die periode. Zowel blank en zwart werkten er aan mee om blanken en zwarten te gebruiken als slaven. In al die landen is dit issue niet aan de orde. Niemand die daar verder over maalt of zeurt, behalve in ons kleine Nederland. En eerlijk gezegd vind ik Sinterklaas een engerd en Zwarte Piet is voor mij een held.


  Maak melding

 4. Wellicht net zo??n groot ontvangst- en feest als op Koningsdag 2016 in Zwolle zodat we achteraf wéér kunnen zeggen:

  Sint en zwarte Piet vierden in onze historische binnenstad ook in 2017 weer feest. Onze dynamische Hanzestad is een plek voor creatieve studenten, inventieve ondernemers en eigenwijze vrijdenkers.
  Hier geloven we dat het leven samen beter wordt. We helpen elkaar in Zwolle vooruit!
  Ontdek Zwolle, beleef onze historische binnenstad en vier het leven tijdens onze talloze festivals en evenementen.

  Tot volgend jaar Sint en zwarte Piet 😀


  Maak melding

Reageer