DeltaWonen levert 50 sociale huurwoningen op

Zwolle – Woningbouwvereniging DeltaWonen levert 50 sociale huurwoningen op in hart van Zwolle. Het gaat om 41 appartementen en 9 eengezinswoningen op plek oude ziekenhuis Weezenlanden.

sleuteluitreiking_weezenlanden_deltawonen_zwolle_versnellingsactie.jpg 

Op 14 november overhandigden directeur-bestuurder Evert Leideman en Martijn Sweitser, Adjunct-directeur Klant & Wonen van deltaWonen symbolisch een sleutel aan mevrouw De Boer. DeltaWonen realiseerde op locatie Weezenlanden als eerste woningen op de oude ziekenhuislocatie in het hart van Zwolle.

Woningen
De appartementen en woningen van deltaWonen zijn nu opgeleverd en bewoond. Een mix van jong en oud die dichtbij de binnenstad van Zwolle willen wonen, hebben hun intrek in de nieuwe woningen genomen. De appartementen en eengezinswoningen hebben 2 tot 3 slaapkamers en zijn bijzonder energiezuinig. Er liggen zonnepanelen op het dak van de eengezinswoningen en in alle woningen is spouw-, dak- en vloerisolatie aangebracht.

Versnellingsactie
De oplevering van de huurwoningen en appartementen is onderdeel van de versnellingsactie sociale huurwoningen waarin de gemeente Zwolle en deltaWonen op 14 locaties in de stad voor 2019 versneld circa 350 extra sociale huurwoningen bouwen. Het doel is de wachttijd voor sociale huurwoning gelijk te houden, als niet te verkorten. Kijk ook op https://www.zwolle.nl/sociale-huurwoningen

Evert Leideman: ‘De oplevering van deze 50 woningen levert een belangrijke bedrage aan de versnellingsactie. DeltaWonen investeert de komende jaren fors in de bouw van sociale huurwoningen om de druk op de woningmarkt te verlichten. Op dit moment bouwen we op diverse locaties in Zwolle waaronder Friesewal, Katwolderplein en Eemlaan. De afbeelding ‘Versnellingsactie’ laat goed zien waar we nu staan."

Vleermuishotel en nestkasten
Het appartementengebouw heeft speciale voorzieningen voor vleermuizen en gierzwaluwen die eerder ook een plek hadden op dit terrein. In de kopgevel van de appartementen aan de zijde van het gerechtsgebouw zijn een vleermuizenhotel en nestkasten voor de gierzwaluwen gerealiseerd.

Locatie Weezenlanden
Het volledige nieuwbouwproject Weezenlanden wordt in drie tot vier fases gebouwd. In de eerste fase zijn nu 50 sociale huurwoningen gerealiseerd op de plek van het oude Transitoriumgebouw. In totaal bouwen de gemeente en woningcorporaties 280 nieuwe koop- en huurwoningen op deze locatie.

Doorstroom
DeltaWonen wil dat woningen passend bewoond worden. Een huis moet passend zijn qua inkomen, leeftijd, huishoudgrootte en leefstijl. Daarom kijken we per project of we doorstroom kunnen bevorderen. Zo kunnen we bij dit nieuwbouwproject enkele huurders van deltaWonen blij maken met een kleinere, passende woning. En komt er een eengezinswoning vrij voor een gezin die al langer wachtte op een geschikte woning. Per project wordt bepaald bij welke groep woningzoekende huurders we het nieuwbouwproject extra onder de aandacht brengen. Voor de woningen aan de Harm Smeengekade/ Theodorahof die binnenkort in de verhuur gaan, richten we ons bijvoorbeeld op bewoners die dichtbij de stad willen wonen.

Over deltaWonen
DeltaWonen is een actieve corporatie met bezit in de gemeenten Zwolle, Kampen en Oldebroek; twee steden en een landelijke gemeente. In het werkgebied van deltaWonen wonen ongeveer 200.000 mensen. Van deze 200.000 mensen wonen er circa 40.000 in onze 15.000 woningen. DeltaWonen biedt nu en in de toekomst woon- en leefkwaliteit, in het bijzonder voor mensen die dat niet zelf kunnen realiseren. Duurzaamheid is voor deltaWonen één van de belangrijkste thema’s.

 

Artikel delen:
Reacties 13
 1. ‘Statushouders’ eerst?
  (waar o.a ook het gemeentelijke tekort van ruim 5 miljoen de oorzaak van is?)

  Veel sterkt gewenst met het vinden/toegewezen krijgen van een sociale huurwoning!  Maak melding

 2. prima initiatief. ik hoop dat er veel statushouders een veilig plekje zullen vinden.
  mooi grote gezinnen, prima voor de horeca in de binnenstad


  Maak melding

 3. De sociale huurwoningen zitten tegenwoordig allemaal boven de toewijzingsgrens. Heb je dus niets aan met een uitkering. Dus voor die categorie valt niets meer te krijgen. Voor de hoge inkomens is alles beschikbaar op sociaal gebied dus die blijven de goedkope woningen in bezit nemen. Dus vindt er geen doorstroom plaats. Dus hier schieten we niets mee op. Dit nepbeleid moet worden afgeschaft: minima moeten voorrang krijgen voor sociale huurwoningen. De corporaties mogen niet voor anderen bepalen waar ze willen wonen voor welke prijs.


  Maak melding

 4. Gewoon voor iedereen betaalbare woningen bouwen, dan kun je enorm besparen op de huurtoeslag.
  Krijg je huurtoeslag? Dan woon je dus in een te dure woning.
  Zit je in een geschikte woning en je verliest jouw baan dan heb je recht op huurtoeslag. Ga je vervolgens verhuizen naar een andere woning dan zal er gekeken moeten worden welke huur je kunt opbrengen, die woning gaat het dan worden. Zo gaat het beroep op huurtoeslag enorm afnemen.  Maak melding

 5. Hoho, wie bepaalt wanneer een woning “te duur” is? DeltaWonen blijft jaarlijkse huurverhoging toepassen, bóven de inflatie, terwijl ze al miljoenen winst maakt en een miljard op de bank heeft staan. De Rijksoverheid heeft de corporaties een verhuurderheffing opgelegd, die ze via de huren bij de bewoners weghalen. “Te duur” is een onzinnig criterium als overheid en corporaties de prijzen kunstmatig opdrijven.


  Maak melding

 6. Ho ho Rietje, geen onzin uitkramen aub. Delta wonen had in 2016 een resultaat van 74.2 miljoen. Dit is het bedrag dat Delta Wonen kan krijgen als zij vandaag al haar woningen zou verkopen. En is dus geen cash geld dat geïnvesteerd kan worden. Delta Wonen had vorig jaar een opbrengst door verhuur activiteiten van 15.8 miljoen. Wat men kan investeren in verbeteringen van woningen en dergelijke. En ook doet. Met andere woorden, ze zijn goed bezig.


  Maak melding

 7. benjie,

  Je kraamt zelf onzin uit. “Resultaat” is iets anders dan “het bedrag dat Delta Wonen kan krijgen als zij vandaag al haar woningen zou verkopen”. Het eerste staat op de winst-en-verliesrekening. Het tweede op de balans.

  Het totaal resultaat is inderdaad 74,2 miljoen. Daarvan komt 52,2 miljoen door waardevermeerdering van de woningen. Het verschil is 22 miljoen. Dat wordt vrijwel geheel door de huurders opgebracht, want DeltaWonen heeft nauwelijks neveninkomsten.

  Waarom zou DeltaWonen winst moeten maken om investeringen te doen? Die investeringen worden weer als kosten geboekt en zouden gewoon gedekt moeten zijn uit de inkomsten. M.a.w. het resultaat hoort nul te zijn.

  Ze kunnen die 22 miljoen wel reserveren, maar ze hébben al een miljard op de bank. Hoeveel reserve moet je hebben?


  Maak melding

 8. Rietje toch, je snapt het niet h?. Delta Wonen heeft geen miljard op de bank staan. De waarde van al hun woningen als ze die nu allemaal zouden gaan verkopen , wat nooit zal gebeuren, word geschat op 74.2 miljoen.


  Maak melding

 9. benjie,

  Je mag wel een toontje lager zingen want je snapt er zelf blijkbaar niets van. De vastgoedvoorraad staat voor 1,5 miljard op de balans. Wel een beetje meer dan 74,2 miljoen!

  DeltaWonen heeft niet letterlijk een miljard op de bank staan. Dat is maar 7,8 miljoen. Maar ze heeft wel een eigen vermogen van een miljard. DeltaWonen is niet arm en heeft die 22 miljoen echt niet nodig.

  DeltaWonen is een non-profit instelling met als doel betaalbaar wonen mogelijk te maken. Tenminste, dat zou ze moeten zijn. Er is geen enkele reden waarom de opbrengsten zo veel hoger zijn dan de kosten.

  Het kan best zijn dat het ene jaar positiever uitvalt dan het andere, maar dit is absurd. 22 Miljoen is een kwart van de huuropbrengsten. De huren kunnen met een kwart omlaag en dan nog blijft DeltaWonen financieel gezond!


  Maak melding

 10. Een lesje boekhouden dan maar: het resultaat is het verschil tussen de kosten en de opbrengsten. Dat zegt niks over de waarde van de woningen. De waardetoename van de woningen wordt wel meegeteld in de opbrengsten. Dat is papieren winst en die tel ik dan ook niet mee. Dus trek ik de papieren winst af van het resultaat en dan heb je de “echte” winst: 22 miljoen. En dat komt bijna helemaal uit de zakken van de huurders.

  Je zegt dat DeltaWonen die 22 miljoen gaat investeren. Ik help het je hopen, maar je vergeet dat DeltaWonen ieder jaar investeringen doet. DeltaWonen had 22 miljoen over nadat ze investeringen had gedaan. Dat is over. Dat is geld dat niet is besteed aan sociale woningbouw. Het is winst. En het wordt toegevoegd aan het eigen vermogen, waar het niks doet en waar het niet nodig is.

  Echt benjie, we worden genaaid en er is niemand die er iets van zegt.


  Maak melding

Reageer