Eerste exemplaar ‘PEC Man’ voor Ron Jans - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Eerste exemplaar ‘PEC Man’ voor Ron Jans

Zwolle – Ron Jans heeft donderdagmiddag het eerste exemplaar van het boek ‘PEC Man, Zwolse voetbalverhalen’ in ontvangst genomen. De officiële boekpresentatie vond onder grote belangstelling plaats in het stadion van PEC Zwolle.

Auteurs Gerjos Weelink, Anton van Gerner en Herman Nijman schreven veertig portretten over veertig oud-spelers en -trainers uit de historie van PEC Zwolle sinds de start van het betaald voetbal. De foto’s van fotografen Jan Drost en Martijn Kleingeerts laten een prachtig tijdsbeeld zien. Dries Jans – hij wordt vrijdag 90 jaar – behoorde in 1955 bij de eerste profs in Zwolse dienst. Zijn zoon Ron maakte later eerst furore als speler en zwaaide afgelopen zomer af als meest succesvolle trainer die PEC ooit heeft gekend. Het is dan ook niet toevallig dat vader en zoon Jans respectievelijk het eerste en laatste hoofdstuk van het boek vormen.

PEC Zwolle-voorzitter Adriaan Visser, die het voorwoord schreef, reikte het eerste exemplaar uit aan Ron Jans. Tal van andere spelers die in het boek staan, waren daadwerkelijk aanwezig bij de presentatie. De Portugese verdediger Mauro Almeida, in Zwolse dienst tussen 2004 en 2006, kwam zelfs vanuit Portugal overvliegen om erbij te zijn.  Op de cover staat Yuri Banhoffer, de spits uit de jaren zeventig die onlangs voor het eerst sinds bijna veertig jaar terugkeerde in Zwolle en van het publiek een heldenontvangst kreeg toen hij een ereronde over het veld maakte. De Uruguayaan onthult in het boek dat hij bijna international voor Chili was geweest; de staatsgreep in Chili in 1973 gooide echter roet in het eten bij zijn naturalisatie.

Het boek bevat verder verhalen over tal van coryfeeën als Klaas Drost, Rinus Israel en Ben Hendriks, maar er is ook aandacht voor spelers die wat verder zijn weggezakt in het geheugen en het ‘o ja-gevoel’ oproepen. Zo is een mooie mix ontstaan van voetballers en trainers die ooit actief waren in Zwolle. Het boek is verkrijgbaar via www.pecman.nl, in de fanshop bij PEC Zwolle en bij de Zwolse boekhandels Goedhart, Westerhof en Waanders.

Artikel delen:
Reacties 9
  1. Dat noemt men ??figuurlijk??.
    Hoe kun je een museum al bezichtigen ondanks dat de officiële pas volgende maand is?

    Maar wellicht kun je zelf uitleg geven hoe dit mogelijk is?    Maak melding

Reageer