Zwolle brengt geplande ontwikkelingen in beeld

Geplande ontwikkelingen op het gebied van woningen, kantoren, bedrijven en voorzieningen in Zwolle worden voortaan in beeld gebracht ten behoeve van bestuurlijke besluitvorming. Het gaat er bij stedelijk programmeren om dat inzichtelijk wordt gemaakt hoeveel vierkante meters er over de stad als geheel in de plannen staat. Die informatie is van belang als wordt besloten over het programma in nieuwe projecten.

Verantwoordelijk wethouder Van Dooremolen: ‘Als er bijvoorbeeld heel veel vierkante meters kantoor in de planning zit, loop je het risico dat bij een nieuw project wordt gebouwd voor leegstand. Om dat te voorkomen brengen we al een paar jaar alle ontwikkelingen in beeld. Als de raad instemt, krijgt het stedelijk programmeren, zoals we dat noemen, een officiële plek in ons beleid.’

Kantoren

In 2005 is het kantorenprogramma al drastisch teruggebracht. Toendertijd is onvoldoende rekening gehouden met de verschillende segmenten in de kantorenmarkt. Er staan te weinig kleinschalige en middelgrote kantoren gepland en teveel grootschalige. Het kantorenprogramma wordt hierop aangepast. De gemeente gaat verkennen of de locaties Voorsterpoort Oost en Holterbroek Zuid geschikt zijn voor kleine en middelgrote kantoorpanden voor het moment dat Oosterenk/Watersteeg helemaal is uitgegeven.

Bedrijven

De gemeente Zwolle wil behalve nieuwe bedrijventerreinen op uitbreidingslocaties zoals Hessenpoort, ook in de bestaande stad bedrijventerrein realiseren. Over het algemeen is uitbreiden in de bestaande stad moeilijker te realiseren. Het college overweegt om de uitgifte van nieuwe bedrijventerreinen op uitbreidingslocaties op een lager pitje te zetten ten gunste van locaties in de bestaande stad.

Voorzieningen

De Tippe bij Stadshagen is gereserveerd voor voorzieningen. Het ontwikkelen van dit gebied zal over een langere tijd worden verspreid. Daarnaast constateert het college dat de uitgifte voor maatschappelijke voorzieningen in Holtenbroek Zuid langer duurt dan in de Meerjaren Prognose Vastgoed is aangenomen. Holtenbroek Zuid krijgt prioriteit bij verder ontwikkeling.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Grappig is te zien hoe snel het bestand aan kantoren toch weer wijzigt…was amper een maand geleden “volledig in balans”, nu is te lezen dat van het aanbod geen zak klopt 🙂

Reageer