Zwolse Schaapskudde vertrekt

Zwolse Schaapskudde vertrekt

Zwolle – Het graasseizoen in Stadshagen zit er voor de Zwolse kudde bijna op. Op vrijdag 1 december om circa 14.00 uur zal herder Tjitse Terpstra de schapen in de vrachtwagen laden. Wethouder Michiel van Willigen gaat hem daarbij assisteren. Tot begin april 2018 verblijft de kudde in Appelscha. Iedereen die het leuk vindt om samen met de wethouder de schapen uit te zwaaien, is van harte welkom bij wijkboerderij de Klooienberg (Klooienberglaan 1).

Op dit moment lopen de schapen nog een aantal dagen in Westerveld rond. Op vrijdag 24 november vetrekt de kudde om circa 14.00 uur vanaf de Kolksteeg naar wijkboerderij de Eemhoeve via de Rijnlaan en Eemlaan. Hier zal de kudde het hele weekend verblijven. En op maandag 27 november vertrekt de kudde vervolgens weer richting Westerveld. Het is een prachtig gezicht om de schaapskooi door de straten van Zwolle te zien lopen. Het geeft een stuk rust in de jachtige wereld waarin wij leven. De kudde blijft nog tot en met vrijdag 1 december in Zwolle. Op die dag worden de schapen om 14.00 uur met een speciale vrachtwagen opgehaald om lekker te gaan grazen in diverse Friese boerenweilanden. De herder Tjitse verheugt zich op de terugtocht. De begrazing door schapen is een duurzame en milieuvriendelijke manier van onderhoud. Insecten, weidevogels, amfibieën en kleine zoogdieren ondervinden van begrazing door schapen geen nadelen. 

Artikel delen:
Reacties 40
 1. Allemaal leuk hoor zo’n schaapskudde, maar dit zou niet in een recreatie gebied voor fietsers, hardlopers en wandelaars moeten thuishoren in de “groene schil” van Zwolle! Er is niet meer normaal door dit gebiedje heen te komen zonder onder de schapenstront thuis te komen. Elke keer opnieuw, ik ken mensen die hierom deze plek al mijden. Het is hier kilometers lang schapenstront spitsroeden lopen, letterlijk!
  Ik zou zeggen; Op naar de Veluwe met die hap!!!


  Maak melding

 2. Ook ik onderschrijf de reactie van Jawi. Ik woon in de directe omgeving van deze mooie “groene schil”. Het Westerveldse bos en omgeving is een plaats waar veel bewoners uit de Aa Landen maar ook uit omliggende woonwijken zoals Stadshagen recreëren. Zelf wandel ik ook graag in dit mooie gebied. In het seizoen dat de schaapskudde hier gescheperd wordt is recreëren in dit gebied minder aangenaam. Wandel – en fietspaden zijn bezaaid met schapenstront. Wandelen, fietsen of welke vorm van recreëren ook is onmogelijk zonder onder de schapenstront thuis te komen. Daarnaast is een “frisse neus halen of even uitwaaien” uitgesloten!
  Het hele gebied zit onder de schapenstront en stinkt naar de schapenstront. In een recreatiegebied ingesloten tussen de grote woonwijken Aalanden, Stadshagen en Holtenbroek hoort geen schaapskudde gescheperd te worden. De hele kudde naar Appelscha! Prima. Houd ze daar alsjeblieft wethouder Michiel van Willigen en laat de schapen samen met de herder in een gebied recreëren wat daar beter voor geschikt is en geen (vervuilende) belasting vormen in een recreatiegebied bedoelt voor mensen!

  Herm


  Maak melding

 3. Nee zeker niet. Wij lopen vaak op de Veluwe en Lemelerberg. Maar een tussendoortje in het Westerveldse is bijna onmogelijk als je niet in de schapenstront wilt terechtkomen. En de stank dan nog daargelaten. Bah.


  Maak melding

 4. Beste Bernhard, volgende keer dat je weer in het Westerveldsebos gaat wandelen moet je toch beter om je heen kijken. En dan vooral naar de grond waar je je voeten neer zet. Er liggen geen verharde paden met uitzondering van het betonnen fietspad wat over de dijk loopt. En als er buiten de paden meer te beleven is zul je daar ervaring mee hebben. In dat geval heb ik maar één advies; vertrek samen met de schaapjes naar Appelscha. Schaapjes houden ook niet van wandelpaden volgens mij. Er is vast wel een plaatsje voor je vrij. Veel plezier!

  Herm


  Maak melding

 5. Zodra je niet meer op asfalt loopt worden je schoenen sowieso vuil. Wandelaars hebben daar geen problemen mee.
  Tja, Appelscha, is wel een heel eind lopen. Maar volgens mij heb je daar ook schapen. En ook nog paardenmeisjes die met hun viervoeters de paden bevuilen.


  Maak melding

 6. Ik kom bijna iedere week wel in het Westerveldse Bos en vind dat gezeur over poep maar overdreven. Stinken doet het al helemaal niet. Lekker laten grazen die dieren. Goedkope en milieuvriendelijke vorm van onderhoud. En leuk om te zien.


  Maak melding

 7. Beste Riet Pluim,

  Ook geen probleem met stront dus. Zou ik misschien ook hebben als je het niet kunt ruiken. Beetje inschikken en samen met Bernhard de schaapjes begeleiden richting Appelscha zou ik zeggen. De recreanten in het Westerveldse bos kunnen dan weer rustig en strontloos van de vogeltjes, kikkertjes, miertjes en piertjes genieten.

  Beeeeeehhhhhhhh

  Herm


  Maak melding

 8. Er is iets behoorlijk mis met je reukvermogen, Riet Pluim. Het stinkt daar een uur in de wind en alle paden zijn bezaaid met schapenkeutels. Lekker wandelen of hardlopen is er niet meer bij.
  Het ziet er leuk uit, maar daar is alles mee gezegd. Ik vraag me ook af hoe het zit met Q-koorts en deze schaapskuddes.


  Maak melding

 9. Ja om toch eerlijk te zijn de overmatig strontproducerende wollige viervoeters in het aantal waarmee deze vertegenwoordigd zijn in dit voor mensen bedoelde recreatiegebied is niet prettig. Als je zoals ik met de crossfiets, crossmotor of trike door dit gebied crosst dan zit mijn geliefde vervoermiddel behoorlijk onder de uitwerpselen. Misschien kunt u zich voorstellen dat steeds weer alle stront eraf poetsen een lastig karwei is. Ook de plukken wol die de schapen verliezen komen tussen de tandwielen en ketting. Je moet hier toch rustig met de crossmotor kunnen recreëren zonder al die overlast. Het is ook nog gevaarlijk ook. Voor je het weet raak je een schaap om nog maar te zwijgen over de herder. Daar moet je toch niet aan denken.

  Tinus


  Maak melding

 10. Ja ook ik moet toegeven dat tijdens het “schapenseizoen” wandelen een minder plezierige bezigheid is in het Westerveldsebos. Als je deze dieren eens goed bestudeert dan kom je tot enkele opzienbare conclusies. Een schaap is een door de mens gedomesticeerd eenhoevig zoogdier. De natuurlijke habitat van het schaap zijn grote open vlakten nabij rotsachtige gebieden. Goed de omgeving van het Westerveldsebos bestuderend kom ik tot de conclusie dat het daar aan beiden ontbreekt. schapen in het Westerveldsebos scheperen is dan ook zeer onvriendelijk, gezien vanuit de positie van het schaap. Ook is het voor het schaap niet vriendelijk deze in een gebied te laten grazen waar in het verleden de mens zijn huisvuil deponeerde. En dat in een tijd toen niemand nog wist wat afvalscheiding betekende. De vervulling van grondwater en aarde, dus ook de begroeiing is enorm. Het schaap blootstellen aan deze situatie is dan ook ronduit dieronvriendelijk. Het schaap produceert op haar of zijn beurt gigantische hoeveelheden stront. Samenvattend kun je stellen dat de bezigheden van een schaap zijn, alles wat groeit opvreten, schijten en wol
  produceren. Deze stront met de daarbij gepaard gaande stank en de geluidsoverlast van het schaap in een stilte gebied dat kun je de mens niet aandoen. De habitat van de mens anno 2017 is de stad, het dorp en de bebouwing die daar bij hoort. Het beschaafde gebied dus.

  Appelscha schijnt er een schapenbeschaving op na te houden. Wel zijn daar nog volop onbeschaafde mogelijkheden te zijn voor vrijwilligers. Dus Bernhard en Riet Pluim, wat let u. Trek uit uw menselijke gedaant, ontdoe u van uw schoeisel en trek samen met de schapen barrevoets de natuur in. Stoor u niet aan vieze tenen en benen en geniet van uw geliefde eenhoevige zoogdieren.

  Dr. D. Hooikaas


  Maak melding

 11. Als ik de schaapherder was zou ik mij de ogen uit de kop schamen om dit mooie recreatiegebiedje met stront en strontlucht te besmeuren. Je moet het maar willen……Ander beroep misschien?
  Ik kan er nog wel een paar bedenken.


  Maak melding

 12. Ik zie niet in waarom Bernard en ik naar Appelscha moeten omdat jullie last van de Zwolse schapen hebben. Wees blij dat onze groene schil op een groene manier beheerd wordt. De nadelen moet je maar voor lief nemen.


  Maak melding

 13. Een recreatiegebiedje vol laten schijten zodat er niet meer normaal gerecreeerd kan worden is toch asociaal? Of is het baggeren door stront normaal??


  Maak melding

 14. Stel je niet zo aan zeg. Baggeren door de stront kun je in de stad waar mensen hun hond laten schijten. In het bos valt het reuze mee. Nota bene Bernard en ik, die daar blijkbaar het meeste lopen, hebben het minste last.


  Maak melding

 15. Ik denk dat hier het verschil zit in trimmers en hardlopers. Voor hardlopers is de tijd waarin ze een bepaald traject lopen uitermate belangrijk. En als je dan even wegglijd over een blaadje gaat dat ten koste van die tijd. Wandelaars zijn denk ik daarin wat relaxter.


  Maak melding

 16. Ik liep altijd een route, 3 x per week via Boer Middag, dijkje bij Roei en Zeil ver., Westerveldsebos, Agnietenberg. Puur training. Helaas heb ik al sinds vorig seizoen mijn route totaal moeten veranderen
  vanwege de enorme stront vervuiling van schapen die daar worden uitgelaten……. Je kunt er geen fatsoenlijke stap meer zetten zonder in de schapenstront te trappen. Leuk…..voor wie!!!!! De schaapbegeleider is volgens mij de enige die er lol in heeft. Gemeente doe er aub iets aan zodat het bos weer begaanbaar wordt voor mensen. Enne…….kinderen kun je hier al helemaal niet meer mee naar toe nemen als de schapen het gebied hebben overgenomen. Helaas.
  Mvrgr; Stan T.


  Maak melding

 17. Als je door het bos loopt heb je ook met drassige stukken te maken. In die blubber maakt een keuteltje meer of minder niet meer uit.
  Echt, ik verbaas me over dit soort reacties. Heb daar nog nooit bij stilgestaan.


  Maak melding

 18. Bernard en Riet Pluim, het is ook mijn vaste route om te wandelen. Via de Urksteeg het bos in en dan via de dijk terug naar huis. De schapen maken de route behoorlijk onaantrekkelijk. Dat jullie dat niet ervaren kan alleen komen omdat jullie daar ofwel niet lopen, ofwel zo pro-schaap zijn dat je er overheen stapt (hoewel dat gezien de grote hoeveelheid keutels niet mogelijk is) ofwel dat jullie zicht en reukorgaan zo beroerd is dat je het echt niet waarneemt.


  Maak melding

 19. Echt, ik vind dit zo’n wonderlijke discussie. Heb daar werkelijk nog nooit één seconde over nagedacht. Ik zal de komende week toch eens opletten of ik kan begrijpen waar jullie het over hebben.


  Maak melding

 20. Trouwens als die schapengeleider nou eens een vak zou leren of anderszins een opleiding zou gaan volgen. Hoeft hij niemand meer lastig te vallen toch?


  Maak melding

 21. Er schijnen dus mensen te zijn die het plezant vinden om door schapenstront te lopen. Opmerkelijk, maar ieder mens heeft recht op zijn of haar pleziertjes. Wat een ieder die ervan houd om te verpozen in de natuur zich af zou moeten vragen is; voegt schapenstront iets toe aan het wandelen, joggen, fietsen of welke vorm van recreëren ook in een wandelgebied. Daar kan men kort over zijn…..nee! Schapen en de overlast die de uitwerpselen van deze evenhoevigen opleveren voegen niets toe. Daar tegenover levert de schaapskudde wel overlast op. Kinderen kunnen niet ongehinderd spelen zonder dat zij daarbij onder de schapenstront komen te zitten. Afgezien dat dit onsmakelijk is komt daar ook het gevaar van ziek worden om de hoek kijken. Daarnaast worden er andere (huis) dieren ziek. Honden b.v. Krijgen het binnen. Er zijn al meerdere gevallen bekend van honden die zijn gestorven als gevolg van de schapenstront bacterie. Er is maar een conclusie te trekken, schapen horen niet thuis in een natuurgebied waar zoveel andere recreanten gebruik van maken. Er zijn mensen welke plezier hebben in het, laten we zeggen schapenstront trappen. Niks mis mee, maar doe dat niet in het Westerveldsebos. Ga naar een, laten we zeggen schaapskooi. Er zijn er diverse in de omgeving te vinden. Op het moment dat de herder met zijn gevolg in de vroege ochtend het schapen etablissement heeft verlaten kunt u, Bernhard en Riet Pluim, naar hartelust schapenstront trappen. Het is overdekt en u komt zeker aan uw trekken. De voorraad schapenstront is ruim voorhanden aldaar. Kinderen, joggers, fietsers, hondenuitlaters etc. kunnen dan zonder schapenstront genieten van waar het Westerveldsebos voor bedoelt is!

  Jacobse


  Maak melding

 22. Oeh, nog meer reacties op de man… Ga zelf ergens anders wandelen, Jacobse! Liever poep in het bos dan het gezeik van jou.

  Die schapen zijn er niet om Bernard en mij een lol te doen. Die zijn er voor het beheer. Zij zorgen ervoor dat je er kunt blijven recreëren. Dat kan ook op een andere manier ja, maar niet zo natuur- en milieuvriendelijk. Leer er maar mee leven. Dat doen mijn spelende, joggende, fietsende en honden uitlatende buren ook. Namens hen spreek je in ieder geval niet.

  https://www.zwolle.nl/schaapskudde


  Maak melding

 23. Jacobse waarom ga je zelf niet ergens anders wandelen als je er zo’n last van hebt? Die schapen zijn er niet omdat Bernard en ik zo van schapenpoep houden. Die zijn er voor het beheer.


  Maak melding

 24. Mijn spelende, joggende, fietsende en hond uitlatende buren en kennissen komen we in ieder geval nog graag, dus namens hen spreek je niet.


  Maak melding

 25. Schapen voor het beheer? Beheer waarvan? Riet Pluim u doet het voorkomen dat zonder schapen voortbestaan van deze voor mensen bedoelde openbareruimte waar dit over gaat niet mogelijk is. Maar je mening is duidelijk en toont aan dat je verwacht, ondanks het feit dat er meer discussie deelnemers zijn welke last hebben van de poepschapen, dat deze maar elders moeten gaan recreëren. Anders gezegd, u kent maar een gelijk en dat is uw eigen gelijk. Meningen van anders denkenden doen er volgens uw visie niet toe…….uw mening dat is de enige die telt. Dit getuigd van een kortzichtig blikveld, ook wel kortzichtigheid genoemd. Sorry hoor maar mensen welke op deze manier over maatschappelijke vraagstukken, hoe summier ook, denken en eisen dat anderen daar zich maar moeten aanpassen, daar spendeer ik geen tijd aan. Ik sluit dan ook de discussie met u hierbij. Op inbreng in deze questie welke opbouwend is en bereid is zich in te leven in de beleving van anders denkenden reageer ik graag!


  Maak melding

 26. 17:21 Herm tegen Bernard: “In dat geval heb ik maar één advies; vertrek samen met de schaapjes naar Appelscha.”
  17:51 Herm tegen mij: “Beetje inschikken en samen met Bernhard de schaapjes begeleiden richting Appelscha zou ik zeggen.”
  18:49 D. Hooikaas: “Appelscha schijnt er een schapenbeschaving op na te houden. Wel zijn daar nog volop onbeschaafde mogelijkheden te zijn voor vrijwilligers. Dus Bernhard en Riet Pluim, wat let u.”
  21:20 Jacobse: “Ga naar een, laten we zeggen schaapskooi. Er zijn er diverse in de omgeving te vinden. Op het moment dat de herder met zijn gevolg in de vroege ochtend het schapen etablissement heeft verlaten kunt u, Bernhard en Riet Pluim, naar hartelust schapenstront trappen.”

  22:41 Jacobse “Maar je mening is duidelijk en toont aan dat je verwacht, ondanks het feit dat er meer discussie deelnemers zijn welke last hebben van de poepschapen, dat deze maar elders moeten gaan recreëren.”

  Het zou lachwekkend zijn als het niet zo hemeltergend hypocriet was.


  Maak melding

Reageer