Winnares luieractie Zwolle bekend

Wethouder Gerard van Dooremolen heeft maandag 10 december de eerste winnaar van de prijsvraag luierinzameling bekend gemaakt. De winnares is geworden mevrouw Bijleveld uit Zwolle. Zij raadde het aantal kilo ingezamelde luiers bijna goed met 70500. In de afgelopen drie maanden is in totaal daadwerkelijk 70460 kilo ingezameld. Uit handen van Gerard van Dooremolen ontving mevrouw Bijleveld een verzorgingscheque van 150 euro en bloemen. 

Sinds september kunnen alle inwoners van Zwolle meedoen met de gescheiden inzameling van luiers en ander incontinentiemateriaal. Luiers en ander incontinentiemateriaal kunnen in speciale zakken worden aangeboden bij 46 kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. De gemeente Zwolle wil iedereen aanmoedigen om mee te doen aan de proef door elke drie maanden een prijsvraag uit te schrijven waarbij een verzorgingscheque van 150 euro te winnen is. De eerstvolgende prijsuitreiking vindt plaats op 10 maart 2008. Inwoners kunnen een antwoordkaart voor het tweede kwartaal insturen tot 17 februari 2008. De antwoordkaarten zijn verkrijgbaar bij de inzamelpunten.

Nieuw verwerkingsbedrijf

Het incontinentiemateriaal wordt sinds kort gerecycled bij Orgaworld uit Lelystad. Orgaworld mengt het luierafval met gft-afval om dit te vergisten. De luiers worden versnipperd en komen in een zuurstofloze omgeving waar er met behulp van bacteriën biogas vrijkomt. Dit gas wordt gebruikt voor het opwekken van groene stroom. De luiers worden daarna verder afgebroken en vervolgens als compost gebruikt in de land- en tuinbouw. Het plastic van de luiers wordt na het vergisten uit het compost gezeefd en vervolgens als restproduct verbrand. De energie en warmte die hierbij vrijkomt, levert elektriciteit en stadswarmte op.

Informatiefolders, luierzakken en prijskaarten voor de prijsvraag zijn te verkrijgen bij de deelnemende kinderopvanglocaties, het gemeentelijk informatiecentrum, de Wijkservicepunten en bij Rova. Meer informatie op: www.afvalzwolle.nl.

Artikel delen:

Reageer