PerspectieF Zwolle onderzoekt goede voornemens

Vrijdagmiddag 14 december zal de Zwolse afdeling van PerspectieF, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie, de stad in gaan om mensen te vragen naar hun goede voornemen voor het jaar 2008.

Afgelopen oktober presenteerde Dagblad de Stentor tien gouden gedragsregels voor Zwollenaren. Deze regels moeten eraan bijdragen dat de stad Zwolle veiliger en leefbaarder wordt. Door vrijdag de stad in te gaan wil PerspectieF Zwolle deze tien regels nog zichtbaarder maken onder de Zwolse burgers en de voorbijgangers na laten denken over hun eigen gouden regel voor het komende jaar. Voorzitster Marjolein Hartman: ‘In aanloop op de jaarwisseling worden er elk jaar tal van goede voornemens gemaakt. Vaak hebben deze voornemens vooral betrekking op slechte gewoonten als bijvoorbeeld roken. Door middel van deze actie willen we mensen ook bewust maken van hun eigen houding tegenover andere Zwollenaren.

De tien gouden regels die Dagblad de Stentor in oktober presenteerde luiden als volgt:

Zwollenaren…

–          behandelen anderen met respect.

–          pesten, plagen, intimideren, beledigen en discrimineren niet.

–          lossen problemen op zonder (verbaal en fysiek) geweld.

–          respecteren het eigendom van anderen.

–          ruimen onze rommel zelf op.

–          betalen wat we stuk maken.

–          spelen niet voor eigen rechter.

–          gaan verantwoord om met alcohol.

–          zijn behulpzaam en vriendelijk.

–          zijn geduldig en tellen tot drie voordat we reageren.

Zelf heeft PerspectieF Zwolle ook goede voornemens voor het komende jaar. Marjolein Hartman: `We hebben al verschillende ideeën waar we mee aan de gang willen. We willen daarbij vooral de kloof tussen jongeren en politiek verkleinen.´

Artikel delen:
Reactie 1
 1. Vrijdag 14 december zijn de leden van PerspectieF Zwolle, jongerenafdeling van de ChristenUnie de stad in geweest om Zwollenaren te vragen naar hun goede voornemen voor het komende jaar. Dit deden ze aan de hand van de tien gouden regels, die dagblad de Stentor eerder dit jaar samenstelde. Met ruim 40 procent eindigde de regel `Zwollenaren behandelen anderen met respect? op de eerste plaats.

  Martin Overweg, bestuurslid PerspectieF Zwolle, geeft aan dat het opstellen van de gouden regels een goede stap was van de Stentor. Hij vindt het daarbij wel belangrijk dat er ook iets met de regels gedaan wordt. `We zijn de stad ingegaan om de mensen ook na te laten denken over de regels. Er veranderd pas wat in Zwolle op het moment dat deze regels persoonlijk worden voor de Zwollenaren.?

  Alle voorbijgangers zijn het er wel mee eens dat Zwolle een stuk leefbaarder zal worden als mensen deze regels hanteren in het dagelijks leven. Marjolein Hartman, voorzitter PerspectieF Zwolle: `Je merkt duidelijk dat de regels mensen raken, veel mensen hebben wel ervaringen met ongewenst gedrag. We hopen door deze actie ook mensen aan het denken te krijgen over hun eigen gedrag richting anderen.?

  Met 43% van de stemmen staat `Zwollenaren behandelen anderen met respect? duidelijk op de eerste plaats. Op de tweede plaats komt de regel `Zwollenaren plagen, pesten, intimideren, beledigen en discrimineren niemand.? Op de derde plaats eindigt de regel: `Zwollenaren zijn geduldig en tellen tot drie voordat ze reageren.? Secretaris van PerspectieF Zwolle, Martijn van Heerde, had al verwacht dat `Zwollenaren behandelen anderen met respect.? hoog zou eindigen. `Deze regel is veelomvattend. Andere regels vallen hier ook min of meer onder.?

  De regels eindigden aan het eind van de middag in de volgende volgorde:
  1. Zwollenaren behandelen anderen met respect. 43%
  2. Zwollenaren plagen, pesten, intimideren,beledigen en discrimineren niemand. 14%
  3. Zwollenaren zijn geduldig en tellen tot drie voordat ze reageren. 10%
  4. Zwollenaren zijn behulpzaam en vriendelijk. 9%
  5. Zwollenaren lossen problemen op zonder verbaal of fysiek geweld. 7%
  6. Zwollenaren respecteren het eigendom van anderen. 6%
  7. Zwollenaren ruimen hun rommel zelf op. 4%
  8. Zwollenaren gaan verantwoord om met alcohol. 3%
  9. Zwollenaren betalen zelf wat ze stuk maken. 2%
  10. Zwollenaren spelen niet voor eigen rechter. 2%

Reageer