Greijdanus-leerlinge stelt winnende vraag

Eind november stond al@din centraal bij Bibliotheek Zwolle. Alle Zwolse brugklassers kregen toen op school een leuke markeerstift cadeau. Als ze die maand een vraag stelden aan al@din konden ze een iPod winnen. De afgelopen weken kreeg de vraagservice al@din daarom tientallen extra vragen van brugklassers binnen.

De winnende vraag is gesteld door de 13-jarige Merel Verdoold van het Greijdanus College. Op 13 december is de iPod op school aan haar overhandigd door bibliotheekmedewerker Geert van der Wal. Merel’s vraag was hoe de kerstman is ontstaan. Het antwoord van al@din (met 2 internetsites): Het Sinterklaasgebruik is door emigranten meegenomen naar Amerika en Sinterklaas ging daar Santa Claus heten. De kerstman is daarna vanaf eind 19e eeuw na promotie van Coca Cola wereldberoemd geworden.

Wat is al@din ook al weer?

Al@din is de digitale vraag- en antwoordservice van de openbare bibliotheken in Nederland. Meer dan 1000 bibliothecarissen en andere deskundigen werken eraan mee. Al@din beantwoordt gratis vragen over allerlei denkbare onderwerpen. Deze vragen en antwoorden vormen nu samen een kennisbank met meer dan 10.000 feiten. Vraagstellers krijgen altijd binnen 1 tot 5 werkdagen een antwoord. Regelmatig kan er ook met een bibliothecaris gechat worden. Om gebruik te maken van al@din hoeft men geen lid te zijn van de bibliotheek. Jaarlijks komen er bijna 1000 vragen binnen van Zwollenaren, maar meer vragen zijn welkom! Meer informatie op: http://aladin.bibliotheek.nl/ of www.bibliotheekzwolle.nl

Artikel delen:

Reageer