Berisping voor Zwolse huisartsen

Twee Zwolse huisartsen hebben van het medisch tuchtcollege een waarschuwing gekregen omdat ze vier jaar geleden een verkeerde diagnose hebben gesteld bij een destijds 7-jarig jongetje. 

De inmiddels 11-jarige jongen bleek een bindweefsel ontsteking aan zijn oog te hebben en is daardoor blind geworden aan zijn rechteroog. De artsen dachten dat hij een pusoogje had. Het tuchtcollege vindt dat de artsen deze diagnose te gemakkelijk hadden gesteld.

Bron: Rtv Oost.nl

Artikel delen:
Reacties 14
 1. Het stuk waar Evert op wijst, zegt aan het eind dat de klacht is afgewezen…. Dus wat bedoelen jullie nou precies en wat wil je hier nou mee?
  Ik zou het van de zotte vinden als in een zaak als deze de voornaam en eerste letter achternaam bekend worden gemaakt, want dan weet je juist gelijk wie het was. Zo groot is Zwolle nou ook weer niet. Lijkt mij niet zinvol. Heksenjachten hebben we vroeger wel genoeg gehad…
  Hoe sneu en wrang het ook is wat deze jongen is overkomen, het blijft een fout die elke arts kan overkomen. Het is te idealiserend om te beweren dat dit een bepaald iemand nooit was overkomen.

 2. Ik zie dat ik eerst alle drie de uitspraken had moeten lezen, maar daaruit volgt nog steeds niet dat ze echt fout zijn geweest behalve dat ze blijkbaar helderziend hadden moeten zijn en toch hadden moeten doorverwijzen…

 3. Bij sommige beroepen kan een fout nu eenmaal zwaardere consequenties hebben dan bij anderen. Ik geef geen inhoudelijk oordeel over deze zaak, maar ik krijg toch altijd een beetje een dubbel gevoel als zulke mensen berecht worden. Net als de gezinsvoogd in de zaak Savannah. Er ga er toch een beetje vanuit dat dit soort mensen hun werk vanuit een soort liefde voor de medemens doet en als er dan een keer wat fout gaat worden ze haast gelyncht. Het is natuurlijk anders als er sprake is van ernstige of zelfs bewuste nalatigheid, maar dat gaat bij mij maar moeilijk samen met de mensen uit die beroepsgroepen.

  Een bouwvakker bijvoorbeeld doet ook wel eens wat fout, maar dan zijn de schades meestal alleen van materiele aard. Zo kan een dokter net zo goed iets fout doen, maar dan lijkt de wereld voor sommigen (zie enkele van de eerste reacties) ineens te klein.

 4. Ho… Goed lezen, Joop.
  Ik zeg met nadruk dat ik geen inhoudelijk oordeel geef, aangezien ik de feiten niet ken. Wel geef ik aan dat er in deze beroepsgroepen altijd veel meer heisa wordt gemaakt en dat direct rechtzaken volgen. Dat is terecht als er echt sprake is van schuld, maar ik ben bang dat je dit soort beroepen steeds onaantrekkelijker maakt door iedereen die een menselijke fout maakt, direct maar publiekelijk aan de schandpaal te nagelen. Dat gebeurt immers ook niet in tig andere beroepsgroepen, waar ook dagelijks fouten gemaakt worden.

  Nogmaals (derde keer 😉 ): ik geef geen oordeel over de schuld of onschuld van de artsen in dit geval. Ik ken de feiten niet.

  En ja, ik zal ongetwijfeld anders praten als het mijzelf of mijn gezin betreft, maar daarom is het af en toe ook goed om er vanuit een neutrale positie naar te kijken. Zonder de grote, bijbehorende emoties.

 5. nee in deze beroepen wordt het vaak in de doofpot gestopt
  en nu eindelijk wordt deze zaak eens in de openbaarheid gebracht.
  zeer terecht en ik heb er geen verregaande emotie bij.

 6. Dit ben ik wel met je eens Joop. Ken nog wel wat doofpotgevalletjes. Bijvoorbeeld de keer de de falende arts mocht blijven, zelfs zonder voor de tuchtraad te komen, en de verpleegster die slechts uitvoerde moest vertrekken >:(

 7. Ik wil het gewoon weten! Geen heksenjacht maar om een eerlijk oordeel te kunnen vellen. Als mijn buurman net vrij gelaten word uit de gevangenis wegens heling en de volgende dag komt hij bij mij langs met een spliksplinternieuwe Xbox die net de vorige dag alleen op bestelling leverbaar was dan kan ik weten dat er iets niet klopt. Iedereen kan een fout maken, ook een huisarts, ik begrijp het en hoop dat hij er van leert maar als hij er niet van leert dan word dat sneller gesignaleerd als er mensen op de hoogte zijn.

Reageer