Watertoren Turfmarkt gekraakt

Sinds zaterdagochtend 9.30 uur is de watertoren aan de Turfmarkt door een groepje van 5 krakers bezet. De krakers willen op deze landelijke kraakdag de aandacht vestigen op een aankomend besluit door de tweede kamer om het kraken in Nederland algeheel te verbieden. Initiatiefnemer in Zwolle is een ras echte kraker,  Rob Schellekens. ‘Sinds zaterdagochtend hebben we de toren gekraakt met 5 mede krakers. In de loop van de aankomende uren en dagen komen daar zeker meer bij.’ Van vrijwillige ontruiming willen ze niets weten. ‘Als het moet zullen we ons met hand en tand verzetten. Het heeft te lang leeg gestaan, deze toren is nu van ons.’


Rob Schellekens (links) met zijn mede krakers in hun nieuwe ‘huiskamer’

De 36 meter hoge watertoren aan de Turfmarkt staat al zeer geruime tijd leeg. “Michel Boersma, directeur van Esprit Planontwikkeling BV uit Holten heeft ooit ergens in 2000 plannen op tafel gelegd voor een project, maar tot op de dag van vandaag heeft de eigenaar, Nijhuis Bouwbedrijf nog geen invulling aan de plannen gegeven.” Van wie de toren nu uiteindelijk is blijkt ook nog een grijs gebied te zijn. Volgens Rob. S is de toren weer in bezit van de gemeente Zwolle. Overigens is dit niet de eerste kraak van de toren. In 2000 werd de toren ook al eens gekraakt.  

Artikel delen:
Reacties 46
 1. [cynisme modus on]
  Ik stel mijn mening over krakers bij. Dit is helemaal geen werkschuw tuig, maar hardwerkende jonens net als de gemiddelde nederlander.
  [cynisme modus off]

 2. Zet er maar een peleton ME op om ze er uit te zetten.
  Iedere nederlander heeft recht op een uitkering en kan zich inschijven bij de woningbouwvereniging.Dus kraken is niet nodig.Laat ze maar werk gaan zoeken werk zat tegenwoordig.

 3. Probeer als je eenmaal op straat staat maar weer eens een ‘normaal’ leven op te bouwen inclusief huis en werk. Werk kom je niet aan zonder huis en een huis kom je niet aan oznder werk. Bovendien wordt je als mens zonder woonadres gediscrimineerd als het aankomt op toewijzing van woonruimte, ze willen zulke mensen gewoon niet aan een woning helpen.
  Deze mensen hadden geen huis, nu wel. En nu kunnen ze proberen er voor zichzelf wat van te maken al zal dat niet makkelijk zijn. Kraken is echt niet de makkelijkste weg, maar voor deze mensen wel de enige weg.

 4. [cynisme modus on]
  Ik stel mijn mening over krakers bij. Dit is helemaal geen werkschuw tuig, maar hardwerkende jonens net als de gemiddelde nederlander.
  [cynisme modus off]

  Inderdaad… Zie ze eens zweten op de foto. Gezien het peukie en het energiedrankje moeten ze nog wel een beetje bijkomen van eerdere werkzaamheden.
  En waarom zit die ene gast daar zo quasi-stoer met de sjaal voor zijn gezicht? Wel de lol, maar niet de eventuele gevolgen dragen door onherkenbaar te willen zijn?

  Het is dat ik er zelf met een gezin en een baan geen tijd voor heb, anders zat ik er zeker bij… ;D

 5. ja wilbert dat krijg je er van in deze linkse samenleving , fijn he deze opvreters, zal mij benieuwen wat onze dick hiervan vindt .
  missschien kunnen ze wel bij albert hein aan het werk daar hebben ze ook al 240 polen aan het werk . maar ja gewoon pappen en nat houden >:(

 6. Be-/veroordelen op uiterlijk, land van herkomt, geloof. En dat allemaal zonder dat je ook maar een regel verhaal over 1 persoon hebt gehoord/gelezen. Nooit over gedacht om rechter te worden? Jij zou niet zoveel tijd nodig hebben voor elke gedaagde. Wat maak je het jezelf moeilijk Joop. Overigens leuk je weer te lezen. Hou niet van mensen met dezelfde mening. Zijn vaak meelopers. Dacht vanmorgen bij de voetbal al dat je “Johan” heette 😉 Probeer het leven een beetje positiever te benaderen Joop en proeber eens toenadering te zoeken en geen verwijdering. Maar ach, zoek het zelf VOORAL ook maar uit en bekijk het allemaal maar met een verzuurde bril.
  Heb OOK VOOR JOU een mooie column op het algemene log gezet.

  Links, ja dank je voor het compliment! Gister bijvoorbeeld weer genoten van Wouter Bos die door 2 man scherp werd ondervraagd op NOVA. Maar dat heeft weer niemand gezien natuurlijk. Bij Nova komen écht politici van links én rechts aan bod. Laats was Rita er ook. Zou zeggen Joop: luister eens naar de mening van een ander. PvdA is gelukkig ook een partij van heel veel meningen. Kijk alleen al naar Bos en Pronk.

  Wat ik vind van die watertoren? Idd belachelijk dat die Turfmarkt zo lang ongebruikt staat. Is ie eindelijk weer in beeld! Gebeurde het maar eens bij de eveneens lang leegstaande X-ray én de Horeca-gelegenheid in het winkelcentrum van S.hagen (ook al een jaar of 7 NOG NOOIT BEMENST GEWEEST). Zijn er dan in deze inventieve stad geen heldere geesten die die gebouwen nuttig weten te vullen? Of is het simpelweg te duur?

  Lekkere zaterdagavond, moet nu echt weg.

 7. ja dick met jou komen we er wel in deze samenleving, het is geen zure blik wat ik heb maar eenvooruitziende blik oftewel een waterschapsblik ;D ;D maar ja droom lekker verder dick ook deze mensen hebben recht op en eigen mening, net als gebleekte geert?
  heb je al gelezen wie de beste politicus van het jaar is kijk maar even op de telegraaf het best gelezen blad van nederland 😉

 8. Tuurlijk heeft gebleekte Geert recht op een mening! Niemand is gemuilkorft in Nederland. Vrijheid van meningsuiting, zolang het maar binnen de kaders van de wet blijft.
  haha, gefeliciteerd Joop met die prijs in die internet (dus gemanipuleerde) verkiezing. Daar heb jij toch vast ook alles over gelezen op GS? Eerst stonden er allemaal SGP-ers op 1,2 en 3 hahaha. Zo’n verkiezing is even betrouwbaar als de puntentoedeling bij het songfestival. En Televaag=Rita en Geert. De krant van overdreven Nederland. GeenStijl is ook van de Televaag en SBS toch ook? Als ze in een jaar al hun onwaarheden moeten rectificeren, krijg je de laatste week van het jaar allemaal rectificaties. En al die gadverdammese sjoooo-aandacht. Nou stond er vandaag weer wat in (zag em bij de Appie op de koffietafel liggen) over wie er allemaal in Doekle’s-clan zouden zitten. Groots aangekondigd maar ik kon zo snel nixxx vinden. Zal allemaal wel weer comedy zijn. Maar goed ze hebben er eerst wel mee gescoord. Dat dan weer wel; ’t gaat allemaal om de kijk- en leescijfers.

  Alles gehad??? NEEE wat echt belangrijks: die K*twouten staken uitgerekend bij de 2 mooiste potjes van ’t weekend. Dus afgelast >:( Drama!!! Laat ze maar eens gaan staken bij de snelheidscontroles, had ik vanmorgen niet zo’n vette prent
  gehad…..

  Let trouwens straks op het verslag van een sensationele wedstrijd van WVF……. Nu sluit ik ook hier af!

  ============

  Graag on-topic reageren A.U.B. !!

 9. ‘Ras echte kraker’ Rob Schellekens??? Ik loop al heel wat jaren hier in het Zwolse rond (Emmaschool, Eureka) en ken menig persoon die ooit eens wat heeft gekraakt, maar ene Rob Schellekens?? Nooit gezien of ook maar iets van gehoord en iemand met zo’n hoofd zie je toch niet over het hoofd. Deze kraak is dan ook absoluut niet serieus te nemen.

 10. laat ze maar eens aan het werk gaan dan kunnen ze ook een huis huren of een kamer en zitten wij als maatschappij niet in de maag met zulke klanten. want het zal wel weer genoeg knakies kosten om dat volk eruit te krijgen

 11. Publiciteit met iets maatschappelijk-interessants. Iets bereiken hoeft niet altijd in de (in een storm ooit meegewaaide) “brainwashers” uit Amerika te zitten. Denk dan aan in status, macht en geld en aanzien.

  Gadverdamme….lekker belangrijk. Ok tuurlijk is geld tot op zekere hoogte wel belangrijk maar de rest.

 12. In iedergeval wordt er weer eens de aandacht gevestigt op deze toren die gebouwd is in 1892 .Ooit waren er plannen om deze toren weer in oude glorie te herstellen.In 1959 is er een moderne muur omheen gezet.Dit omdat er stenen uit de toren vielen die een kind het leven koste.!

  Het zou een sieraad in de stad zijn als hij er weer zo als vroeger bij zou staan.Met in de top een restaurant of een hotel functie.

  Beantwoorden

 13. Wel mooi om te lezen dat iedereen hier schitterende meningen over heeft.

  Vóórdat we een peleton ME loslaten op dit volkje….laten we eens aankijken wat er gebeurt. Het is simpel: de boel IS nu gekraakt, dus daar verander je niets meer aan.
  Er zijn mensen die zeggen, dat krakers er niet altijd een zooitje van maken en dat dit monumentale pand eindelijk weer eens gebruikt wordt.
  Er zijn ook mensen die zeggen, dat krakers er juist altijd een zooitje van maken en ieder pand naar de vernieling helpen.

  We wachten het af en zullen eens zien hoe zij dit pand behandelen. Als ze echt staan voor hun principes onderhouden ze het een beetje en zorgen ze dat ze in ruil voor gratis wonen (EN voorzieningen waar ze om de één of ander vage reden recht op hebben) het pand weer in ere herstellen. (Binnen de mogelijkheden uiteraard!)

  Echter, als ze er een zooitje van maken en een schitterend pand met grote historische waarde naar de tering helpen: eruit met dat volk! Niet te zuinig met de knuppel!

  Dan zullen wij hardwerkende mensen wel eens zien, dat ook krakers niet altijd uitschot hoeft te zijn. Dat het HARD nodig is om te kraken, omdat deze bijzonder fatsoenlijke mensen niet aan een normaal huis en een normale baan kunnen komen omdat ze gewoonweg gediscrimineerd worden!

  Ik heb nog NOOIT zo graag in de toekomst willen kunnen kijken!
  😉

 14. Ben er gisteren even langs gefietst. Er was verder eigenlijk niets van te zien. Wel heb ik me weer even verbaasd over hoe groot het gebouw eigenlijk is.
  Ik denk dat ik er gewoon eens regelmatig langs fiets… Ligt toch wel ongeveer op de route.

 15. Goeie research plantje (kan toch niet aan die naam wennen), mooi dat je je verbaast hebt over de grote. Nu staat het eindelijk weer eens in de picture…….Dat hebben ze dan tenminste al verdiend!

  Als het toch ooit weer eens zo mocht worden als op de tekening van Tjalling…..

 16. Nog steeds gekraakt neem ik aan? Geen beweging in de politiek, oa tot “met grote belangstelling kennisnemen van” het idee van Tjalling? Of moet elke beweging in de maatschappij tegenwoordig maar (onder aanvoering van de Televaag-clan) met een verzuurd sausje worden afgezeken en afgeserveerd? Misschien kan er, zo rond Kerst, eens een positievere levenshouding ontstaan?

 17. Nee, ik ben er nog niet aan gegaan. Ik wil hier dan ook zo eerlijk zijn om te benadrukken dat ik wel zo hypocriet ben. Ik fiets er gewoon regelmatig langs. Als het er dan als een puinzooi uitziet of bepaalde (voor)oordelen blijken te kloppen dan heb ik mijn mening gevormd.
  Als we hier binnenkort lezen dat de krakers met een voorstel voor herstel van de watertoren naar de gemeente zijn gegaan geldt hetzelfde.

 18. bij deze nodig ik alle zwartkijkers uit om eens een praatje te komen maken bij mij in de toren alle witkijkers ook trouwens want oordelen en veroordelen zijn mij vreemd.maar ik kan alleen in het weekend ontvangen vanwege mijn drukke baan ik werk tenslotte ong.60 tot 70 uur per week.groetjes van rob

 19. 😀 Misschien kunnen hier dan ook wel co-assistenten van de Isala klinieken in gehuisvest worden. Dit i.p.v. nieuw te bouwen lokatie aan de Betje Wolffstraat. Goed uiteinde iedereen!!!

 20. Ga zo door zou ik zo zeggen (als Barry Stevens)…
  Kunnen jullie niet ook komen kraken hier aan de Bachlaan (oud Holtenbroek), want jullie onderhouden de woning beter dan dat de woningbouwvereniging en de betalende bewoners hier doen…!

Reageer