Electrabel wil kantoor naast IJsseltoren in Zwolle

Energieonderneming Electrabel wil op Voorsterpoort aan de Grote Voort zich vestigen in een nieuw kantoor. Spoolderwerk BV gaat dit gebouw van ruim 28.000 vierkante meter ontwikkelen. Electrabel neemt 20.000 vierkante meter af. Dit gebouw wordt maximaal 75 meter hoog, telt straks 437 parkeerplaatsen en sluit zowel architectonisch als stedenbouwkundig aan bij buurman ABN/AMRO. Het college stemt in met deze ontwikkeling en is bereid mee te werken aan een vrijstellingsprocedure. Daarvoor moet de gemeenteraad een voorbereidingsbesluit nemen.


Het ontwerp is van Rene Steevensz van PPKS Architects uit Chicago en bestaat uit een compositie van twee kantoorgebouwen van respectievelijk 10 en 16 verdiepingen op een gebouwde parkeergarage van vier lagen. Spectaculair is de verbinding over vier verdiepingen van de twee torens die het gebouw tot één geheel vormt. De bouw begint in de tweede helft van 2008.

Op 16 januari van het komende jaar wordt voor omwonenden en bedrijven een inloopbijeenkomst georganiseerd over het bouwplan en de inrichting van de buitenruimte. Als er een ontvankelijke bouwaanvraag is ingediend, wordt het plan naar verwachting van 12 maart tot 23 april ter visie gelegd. Als alles meezit, kan in de loop van augustus een verklaring van geen bezwaar worden afgegeven door de provincie Overijssel. Een maand later, in september 2008, kan de bouwvergunning worden verleend.

Electrabel zal voor haar nieuwe hoofdvestiging Nederland in het gebouw aanhuren voor een initiële periode van 10 jaar.

Het bouwplan en de buitenruimten sluiten goed aan bij de intenties van de structuurvisie. Op een paar onderdelen zijn er echter enkele afwijkingen. Het oorspronkelijke idee van een terrasopbouw is verlaten en het destijds gewenste groene dak wordt anders ingevuld.

Wel voldoen de plannen aan de Integrale visie Voorsterpoort “600mXL”, die dit voorjaar is opgesteld. Deze visie gaat uit van een centrale verbindingsas, het groothandelsgebouw. Het kantoreneiland Voorsterpoort, waarvan Electrabel onderdeel zal vormen, en het stationsplein aan de noordzijde vormen de beide uiteinden van de as. Wethouder Martin Knol is buitengewoon verheugd over de vestigingsplannen van Electrabel op Voorsterpoort. “De komst van dit bedrijf is uiteraard heel goed voor de werkgelegenheid in Zwolle. Electrabel is een  sterk groeiend bedrijf en daar profiteert Zwolle van mee. Daarnaast vormt dit een enorme impuls voor de ontwikkeling van Voorsterpoort, die hierdoor weer een stap dichterbij is gekomen”.

Artikel delen:
Reacties 32
 1. het gaat goed met de energie leveranciers de prijzen moeten omhoog en die worden omgezet in een kolossaal gebouw het kan niet op .Met zo,n kolossaal gebouw zullen er straks elders wel weer onderdelen gesloten worden en staan er mensen op straat.

 2. De Vrienden van de Stadskern in Zwolle noemen het een kwalijke zaak dat er naast de ABN Amro-toren opnieuw een hoog kantoorgebouw komt.

  Volgens voorzitter Lettinga moest de ABN Amro-toren een vrijstaand markeringspunt zijn, maar nu wordt er een hoog gebouw naast gezet. De Vrienden van de Stadskern bekijken of ze iets tegen de geplande toren kunnen ondernemen. De vereniging vindt dat in Zwolle helemaal geen hoogbouw moet komen. Dat zou niet passen bij het kleinschalige karakter van de oude binnenstad.

  Bron: RTV Oost

 3. Lopen ze weer te zeuren die so called vrienden van de stadskern. Echte azijnplassers die gasten. Die voorzitter van dat clubje kan niet lezen. Iedereen weet dat op Voorsterpoort echt hoog gebouwd zou worden en dit is pas de 2e. Meerdere zullen er volgen (hiephoi). Tijd om dat clubje op te doeken.

  Zeer fraai ontwerp. Jammer dat hij niet nog een stukje hoger wordt..

 4. Nou Gemeente, als je Electrabel toestemming geeft dan natuurlijk wel op voorwaarde dat ze het sponsorpotje van FC Zwolle goed moeten gaan vullen.
  Zo werkt het in andere steden ook…

 5. Spijker op de kop lijkt me (enkel een indruk), maar Zwolle kent in elk geval heel veel bedrijvigheid. Maar hoe zich dat vertaald in klinkende munt voor je enige profclub? Wees Trots op Zwolle (haha gejat eerder op de dag en cynische toespeling op ToN), de provinciehoofdstad met een profclub in de naam van de stad……

 6. Skyline vervuiling. Hé jammer. Er moet tegenwoordig alles in de lucht om maar zoveel mogelijk op te vallen. De milieuactivisten die op komen voor de skyline hebben gelijk. Kom je uit het noorden en ga je richting de Veluwe dan zie je eerst een aantal hoge torens. Daarna kijk je naar rechts en twee hoge bruggen. Rij je de IJssel over zien we ‘mooie’ windmolens, om nog maar niet te klagen over het bedrijventerrein die bij Hattemerbroek komt.. tja.. alles moet vol.. en die natuur.. economische belangen gaan voor tegenwoordig.

 7. Stefan, hoe belastend zijn enkele hoge torens voor het milieu?
  Een aantal grote (bijvoorbeeld) veeboerderijen zouden een verrijking zijn voor het milieu? Vind dat je in en om Zwolle nog enorm veel “groen en blauw” hebt. Bovendien vind ik (ok kwestie van smaak) die torens wel mooi om te zien, ook mooi om te zien. Net als bijvoorbeeld onze historische stadskern.

 8. Eindelijk komt er een “klein” broertje voor de ABN Toren.. ik vond de ABN toren er al zo eenzaam staan. Zwolle is een prachtlocatie voor veel bedrijven die zat zijn van de randstad. Daar moeten we van profiteren, kortom geweldig nieuws. 🙂 🙂

 9. Waarom negatief reageren op zulke aanwinsten voor de stad Zwolle? Het is toch geweldig dat je als je van een eindje buiten Zwolle aan komt rijden je de kantoren uit ZWOLLE gewoon al ziet liggen?
  Ik denk dat mensen uit Zwolle het maar eens los moeten laten dat Zwolle geen kleine stad is, Zwolle wordt groter, omdat het gunstig ligt, de werkgelegenheid alleen maar groeit en het hier economisch alleen maar voor de wind gaat.
  Zwolle is overigens uitgeroepen tot groenste stad van Europa, dus ga niet klagen over het milieu in en rondom Zwolle…
  Zwolle bouw asljeblieft nog veel meer van die torens, zodat onze geweldige stad nog meer uitstraling krijgt voor de buitenwereld.
  Forza Zwolle, zet de bouw van die grote torens alsjeblieft voort, Zwolle groeit en zal blijven groeien!
  Het spijt me zeer, maar ik heb nog een tip voor de ‘vriendjes van de stadskern’. Hou je alsjeblieft eens bezig met andere zaken, dat gezeur heeft toch helemaal geen zin!
  Zwolle bouw door, onze stad zal floreren

 10. Het zal toch weer niet waar zijn…. de vrienden van de stadskern noemen ze zich !
  Volgens mij zijn het gewoon een stelletje zeurzakken die niets beters te doen hebben. Het is alleen maar goed voor de werkgelegenheid…
  Grote gebouwen horen nou eenmaal bij een grote stad.

 11. Vanavond is bekend gemaakt dat de gemeente Oldebroek (Gelderland) unaniem heeft gestemd vóór de windmolens. Nou dan dit er bij. Polderlandschap met steeds meer landschapvervuiling voor het vullen van een aantal portomonees. 🙂

 12. Gelukkig dat we de vrienden van de stadskern hebben.Zij hebben gelukkig Zwolle voor veel sloopwerk en monster lelijke gebouwen in de binnenstad kunnen behoeden .Helaas het Gouweneurs huis niet.
  Maar buiten de stadsgrachten moeten ze zich niet bemoeien.
  Voor mij zetten ze er een ding neer van 200 meter hoog of nog hoger.
  Daar kan het wel.

 13. @ Stefan: landschapvervuiling is subjectief. Zo vind ik de plannen (er mag nog best wat meer hoogbouw bij) landschapsvervraaiing en een welkomme onderbreking langs de saaie A28. Bovendien een unieke toevoeging in de zeer veelzijdige Zwolse architectuur. Tussen Vecht en Polder & tussen IJssel en Staphorst.

 14. We noemen ZWOOLe toch de MAIN POORT van het noorden , laat dan ook uitkomen , en VRIENDEN van de STADSKERN ga lekker eten bij de LIBRIJE zit je lekker in de stadskern .

 15. Ik vind het geen slecht ontwerp. Misschien wel beter dan de wat saaie ijsseltoren. Ik heb niet de hele discusie gevolgd (gelezen) over de hoogbouw, maar ik denk dat nadat de ABN toestemming voor de ijsseltoren heeft gekregen, het lastig word om andere bedrijven te weigeren ook hoog te bouwen. Goodbye middeleeuwse skyline! Dus vanuit esthetische oogpunt valt hier zeker over te twisten. Economische gezien is het wel een goede ontwikkeling.

 16. Van alle misschien wel 75 reacties verspreid over 3 topics over de toren en hoogbouw langs de A28 heb ik volgens mij echt GEENéén
  negatieve gelezen. Wel heel veel afkeer van sommige beslissingen van de vrienden, die blijkbaar ook over de grenzen van de stadskern wat te zeggen willen hebben.

 17. Vrienden van de stadskern kunnen hier toch niet veel tegen doen. Zij zien liever een oude stad ten prooi gaan aan werkloosheid en een slechte economie, dan dat ze het oude centrum beschermen door ruimte te geven voor ontwikkelingen BUITEN het centrum. Ze noemen zich vrienden van de stadsKERN, laten ze bij hun leest blijven en zich niet bemoeien met andere gebieden. Ze worden toch al niet al te serieus meer genomen, kinderen die telkens zeuren worden doorgaans snel genegeerd. En daarbij, als werkelijk alles moet blijven zoals het was, kunnen ze het koppenhakblok en de galgen ook wel weer tevoorschijn halen.
  Ik vind het overigens skylineverrijking, kwestie van smaak.

 18. hier een kranten berichtje over de toren

  Originally Posted by De Stentor
  Buurt boos: toch heien bij Electrabel

  ZWOLLE – Het heiwerk voor het Electrabelkantoor op het Spoolderwerk begint woensdag.
  Omwonenden van de bouwlocatie, naast de IJsseltoren, zijn daar boos over. Volgens hen heeft de projectontwikkelaar ze altijd voorgehouden dat er niet geheid, maar gedraaid zou worden. Ze vrezen forse geluidsoverlast van het heiwerk.

  Bewoners van de Beukenallee hebben afgelopen week een brief ontvangen van bouwcombinatie Trebbe-Moes over het begin van de heiwerkzaamheden. Daarin staat dat ‘enige overlast’ door het heiwerk mogelijk is. De bouwers willen, om de duur van het heiwerk te beperken, tegen het eind van de maand een tweede heistelling in gebruik nemen op het bouwterrein. Hoe lang de klus zal gaan duren is onduidelijk. Bij de bouw van de naastgelegen IJsseltoren zijn in een spanne tijds van vele weken vele honderden heipalen geslagen, met alle geluidsoverlast van dien. ,,De projectontwikkelaar heeft mij in een persoonlijk gesprek verteld”, zegt een bewoner van de Beukenallee, “dat de palen niet geslagen maar gedraaid zouden worden. Nu moeten we in een briefje, zonder enige uitleg, lezen dat er toch geheid wordt. We voelen ons hier niet serieus genomen.” Volgens de omwonenden begint de bouw bovendien binnen de termijn waarop bezwaar tegen de bouwplannen kan worden ingediend en zou de klus dus eigenlijk nog niet mogen beginnen. Ze stellen dat pas zes weken na 31 juli de bouw mag beginnen. Dat is volgens hen niet op 10 september, maar een dag later. Op 31 juli ging de brief de deur van het stadhuis uit waarin B en W de indieners van zienswijzen lieten weten die zienswijzen niet te delen. Het is onduidelijk of ze proberen de start van de bouw tegen te houden. Het Electrabelkantoor, dat ruim zeventig meter hoog wordt, moet medio 2010 opgeleverd worden. Bouwcombinatie Moes-Trebbe was afgelopen weekend niet voor commentaar bereikbaar.

 19. lijst van hoge gebouwen in zwolle
  geschreven door hoogbouw in zwolle, op 9 september 2008 om 13:43

  hier even een lijstje:
  1. ijsseltoren 96m
  2. 0-energie 90m
  3.electrabel 75m
  4.la diligence 70m
  5.stud. toren hanzeland 70m
  6.a-28 office towers 70m
  7.voorsterpoort 70m
  8.de tippe 60m
  9.stud. toren hanzeland 60m
  10.hanzebad terrein 60m
  11.kantoor nysingh 60m
  12.van der valk 50m.
  13.stud. toren hanzeland 50m
  14.a-28 office towers 50m
  15.essent hanzeland 46m
  16.nysingh kantoor 45m
  17.zwolle-zuid wkc. 45m
  18.achmea 41m
  19.stud. toren hanzeland 40m
  20.kamperpoort 40m
  21.stud. pannekoekendijk 40m
  22.symfonie 40m

  kan ook wat vergeten zijn maar dit is wat ik weet.
  maar het ziet er mooi uit en er komt waarschijnlijk nog meer bij!
  vooral voorsterpoort het handelsgebouw 30m, boven op de woonboulevard 2 van 60 en 70m en nog een paar van 40 tot 80m , de tippe 1 of 2 van 45m. hanzeland kan er nog een paar bij van max. 45m.
  wkc zuid 35m.
  h.broek stradivarius 9 verdiepingen
  hiphouse 7 verdiepingen
  aida 8 verdiepingen.
  dus wordt een mooie skyline

  op nummer 3 staat ie. ik vindt het een van de mooiste torens van zwolle.

Reageer