Studenten presenteren resultaten energiescan

Een tiental studenten van de opleiding Technische Bedrijfskunde van de School of Engineering & Design van Windesheim heeft een pilotonderzoek gedaan naar het energieverbruik en de besparingsmogelijkheden bij een aantal bedrijven in de regio Zwolle en omstreken.

Op donderdag 20 december presenteren de studenten op Windesheim de resultaten van dit onderzoek aan de betrokken dienstverlenende en productiebedrijven en aan de kenniskring Energie. Hoewel de onderzochte bedrijven vaak het idee hadden dat ze al ‘best veel’ doen aan energiebesparingen, wijzen sommige van de uitgevoerde energiescans toch het tegenovergestelde uit. Voor hun onderzoek hebben de studenten een computermodel ontwikkeld dat de manier waarop bedrijven omgaan met energieverbruik en de mate waarin ze daadwerkelijk openstaan voor duurzame energie, in een index worden samengevat. Omdat er productie- en kantooromgevingen van elkaar verschillen is het energieverbruik daar op diverse fronten onderzocht.

Zo is er gekeken naar organisatorische-, technische- en beleidsmatige aspecten waarbij de bereidheid om te investeren in duurzame energie de grootste rol speelde. Het pilotonderzoek krijgt een vervolg. De studenten van de opleiding Technische Bedrijfskunde zullen de energiescan dan ook bij andere bedrijven uitvoeren.

Kenniskring Energie

Initiatiefnemer van het onderzoek is de kenniskring Energie, een samenwerkingsverband van kennispoort Regio Zwolle, Unica Installatietechniek, Stichting Innovatiemakelaar en VU-Windesheim. Doel van de kenniskring is het gebruik van energie en de mogelijke besparing hierop in beeld te krijgen bij een brede groep. De kenniskring richt zich vooral op de regionale maakindustrie (productie). Het lectoraat Duurzaam Ondernemen van VU-Windesheim levert, onder leiding van dr. J.C. van Weenen, een belangrijke bijdrage aan het realiseren van de doelstelling van de kenniskring.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer