“Kinderen van schuldhulpverlening de dupe”

In de Stentor van dinsdag 18 december staat een artikel over de Voedselbank in relatie tot de situatie van de kinderen. Er is een proefschrift van Nadja Jungmann verschenen met onder andere als conclusie, dat de schuldhulpverlening geen rekening houdt met de situatie van de kinderen in gezinnen. De fractie van GroenLinks / De Groenen heeft hierover een aantal vragen voor het college in Zwolle.

Bij de Voedselbank in Zwolle gelden de volgende maximale bedragen als leefgeld voor de klanten:  eerste volwassene in een gezin € 150,- , tweede volwassene € 50,- en per kind € 25,-. Pas als mensen onder dit maximale bedrag zitten, kunnen ze een beroep doen op de Voedselbank. GL/DG: “Er zijn ongeveer 65 kinderen klant van de Voedselbank in Zwolle, een derde van het totaal aantal klanten. Voor elk van deze kinderen is € 25,- per maand, of minder, beschikbaar voor voeding en kleding. Er is in deze gezinnen met kinderen bijna altijd sprake van schuldenproblematiek.  Maar kinderen mogen niet de dupe zijn van de schulden van hun ouders.”

GL/DG heeft de volgende vragen aan B en W:

–         Vindt u maximaal €25 leefgeld per maand voor een kind niet ver onder het minimum?

–         Hoe verklaart u het dat er bij de Voedselbank in Zwolle op dit moment 65 kinderen klant zijn en buiten hun invloed in buitengewoon schrale omstandigheden moeten leven?

–         Wordt in Zwolle bij de schuldhulpverlening voldoende rekening gehouden met de gezinssituatie van mensen en dan met name of er kinderen bij betrokken zijn?

–         Geeft het proefschrift van Nadja Jungmann u aanleiding om de schuldhulpverlening aan in ieder geval gezinnen met kinderen te herzien?

–         Zijn de gezinnen waar de financiële situatie zo nijpend is dat er per kind maar €25 per maand beschikbaar bij u bekend?

–         Zijn er op dit moment vanuit de gemeente noodmaatregelen mogelijk om aan de meest basale levensbehoeften van deze kinderen een bijdrage te leveren?

 

Rana Berends

Aysenur Ekici

Michiel van Harten

Artikel delen:
Reacties 29
 1. Sorry maar ik kan dit alleen in een totaal-gezinsplaatje zien. Inkomen/uitkering/alle toeslagen/kinderbijslag. Die 25 Euri leefgeld komt bovenop de KINDERBIJSLAG? En die vervanger van de kinderkorting…..kindertoeslag geloof ik. Complete vergelijking of geen vergelijking. Dan houdt de gemeente dat geld maar in de zak. Geweldig dat de gemeente veel doet voor de allerarmsten. Maar let aub dondersgoed op de scheidslijn. De scheidslijn tot waar het nodig is en op de scheidslijn tot waar er misbruik gemaakt zou kunnen worden. Bijv: pa+ma blijven bewust werkeloos al was het alleen maar om de hand bij de gemeente op te houden. Zou dit voorbeeld kunnen, is mijn wedervraag aan GL/DG?

 2. Ja Dick, zo dacht ik net ook al:
  “Maar kinderen mogen niet de dupe zijn van de schulden van hun ouders.”
  Je zou ook kunnen zeggen: “niemand moet schulden hebben” net zo ongelooflijk moeilijk te halen volgens mij … Ik vraag me ook af of als diezelfde ouders geen schulden hadden of die kinderen dan niet ergens anders van de dupe waren binnen datzelfde gezin…

 3. “Maar kinderen mogen niet de dupe zijn van de schulden van hun ouders.” Tja… Da’s een moeilijke, toch? Zo van: het maakt niet uit of je schulden hebt of niet werkt… Voor de kinderen betaalt de gemeenschap uiteindelijk wel de school, kleding, en dergelijke? Moeilijk, hoor. Ik gun kinderen alles, vooral fijne ouders. Helaas hebben we daar niets over te zeggen en kan de gemeenschap er dus geen eindverantwoordelijkheid voor dragen. Tijdelijke verlichting, dat wel, maar als de gemeenschap moet betalen, moet de gemeenschap de ouderlijke macht krijgen/gezinsvoogd inzetten. Dat is nu eenmaal het logische vervolg. Laten we daar aub terughoudend in zijn en dus tijdelijke maatregelen treffen, maar dan wel heel strenge. Bijvoorbeeld een terugbetalingsregeling à la de studiefinanciering? Hoewel, de overheid is geen bank. Lastig.

 4. @ Dick W.

  Laten we daar aub terughoudend in zijn en dus tijdelijke maatregelen treffen, maar dan wel heel strenge. Bijvoorbeeld een terugbetalingsregeling à la de studiefinanciering? Hoewel, de overheid is geen bank

  De overheid fungeert al vaak als een soort bank. Vind die (renteloze) terugbetalingsregeling nog niet zo gek.
  Maar daar zijn natuurlijk allemaal al normen voor op Bureau Schuldhulpverlening. Waar ik een keer heel tevreden over was…..voor een ander.

 5. @Natascha:
  Zie de reacties van de beide Dicks…
  Ik vind het moeilijk om zomaar te beoordelen dat het aan de schulden van die ouders zou liggen dat de kinderen het moeilijk hebben. Ik neem liever voor waar aan dat dat niets met de schulden, maar wel alles met diezelfde ouders te maken heeft. Kortom: wat is er met deze ouders aan de hand dat ze schulden hebben?
  Ik heb ook liever dat een gemeente zich daar mee bemoeit dan met de kinderen. Alhoewel ik het natuurlijk zeer wrang vind dat die kinderen dit meemaken.

 6. @Marrianne
  Hier het verhaal van iemand die in zo’n situatie is gekomen.
  Ziekmelding januari 2005 bij UWV eerste betaling mei 2005 ( 350 euro) uiteindelijk ging in september de uitbetalingen per week lopen en achterstallig werd toen ook uit gekeerd. Dus van januari tot september geen huur, gas, water, elektra kunnen betalen. Geld moeten lenen om eten en luiers te kunnen kopen.
  Toen de achterstallige betalingen binnen kwamen konden hiervan de deurwaarderskosten betaald worden en bleef de schuld staan.

  Dus wat is er met deze ouders aan de hand, vind ik nou niet echt op zijn plaats. Het is niet zo dat alle mensen die in de wnsp en of schuldhulpverlenings traject zitten schulden hebben van wehkamp oid, meestal zit er een verhaal achter die anders is

 7. @ derk: een soort gelijk verhaal heb ik er mbv schuldhulpverlening (die uiteraard het meeste werk deed) weer bovenop gekregen. Wat dacht je van (naast Wehkamp) Skala! Dat zijn (bestaan ze nog?) ook grote boeven. Beetje op zijn Dirk Scheringa’s rijk worden over de ruggen van de armen >:(

 8. Maar de vraag was: zijn de kinderen echt de dupe? Vind (zie 1e reactie) dat het tegenwoordig in Nederland niet altijd tegen hoeft te vallen. Tuurlijk als een gezin bijzonder weinig te verteren heeft zijn de kinderen ook de dupe. Maar ik had nog vergeten te noemen dat er veel bijzondere faciliteiten zijn in Zwolle. Zoals (geloof helemaal) gratis sporten. Helaas blijf je altijd ouders met levensgrote gaten in de handen en nog grotere ogen houden. Weet eerlijk gezegt ook niet hoe je die moet (her)opvoeden. Het probleem is ook niet in 10 zinnen te vangen.

 9. Marianne wordt tekort gedaan door haar met een paar zinnen af te branden. Ze geeft een suggestie die ik wel kan begrijpen. Door (laat ik het maar zeggen) onkunde, spycho-sociale factoren, een gokje, beperkte geestelijke vermogens of een noodsprong raken veel mensen in de financiële problemen. Bijna logisch worden daar dan ook de kinderen de dupe van. Wat Derk zegt is zeker ook waar. De ambtelijke molen is nog steeds te stram. En met een smalle financiële basis is het dan snel met je gedaan. Bewindvoering voor dergelijke gezinnen lijkt me één van de oplossingen.

 10. Dure oplossing Cees: voor al die gezinnen bewindvoering. Jij:

  De ambtelijke molen is nog steeds te stram. En met een smalle financiële basis is het dan snel met je gedaan.

  Bij het enige praktijkvoorbeeld dat ik ken, en hier al een paar keer aangehaald heb, verdiend Bureau Shv alle lof. Al weet ik dat het makkelijk (en populair) is om op de ambtelijke molen af te geven. Met goede communicatie met de ambtenarij kun je veel bereiken.

 11. Ik heb geen wijziging in mijn mening na het lezen van het commentaar van derk.
  Ik zie nog niet wat zijn punt is. Wat ik wel zie, is iemand die een half verhaal vertelt en dan denkt me overtuigd te hebben. En waarom? Ik bedoel natuurlijk niet iedereen en scheer heel makkelijk over één kam, maar dat had een reden: dezelfde opmerking maar dan tegengesteld van de GL/DG…
  Een tijdje geleden was er een verhaal van een gezin met twee kinderen dat maar rond moest zien te komen van in totaal (ik meen) 25 euro per week. Dat vind ik schrijnend, zeker na Herrie in de keuken gezien te hebben van afgelopen week: 3,50 euro per dag voor een warme maaltijd als maximumbedrag bij het Leger des Heils…

  Ik zeg niet dat alle ouders die schulden hebben (gehad) slecht bezig waren. Ik zeg wel dat er ouders zijn (ik ken er twee heel goed) die niet zo slim bezig zijn (geweest) en daardoor de kinderen de dupe laten worden en ik stel mijn vragen bij wanneer die zelfde ouders niet in de schulden zouden raken, of de kinderen dan niet ergens anders de dupe van zouden worden.

  Petje af voor buro schuldhulpverlening, want zonder dat buro zouden er veel mensen nu nog steeds en ook steeds dieper in de schulden zitten. Ik vind het dus een beetje min om vragen te stellen over of het bedrag dat hierboven genoemd wordt genoeg is. Vandaar ook mijn reactie. Ieder zijn mening zal ik maar zeggen.

  Laat het me maar weten, derk, als ik het helemaal fout heb. Ben daar best benieuwd naar! Maar dan natuurlijk liefst het hele verhaal en niet zo half en half als dit…

 12. Bij ons is het kind niet de dupe geworden. opa en oma’s hebben de meeste kosten zoals kleren en goede shoenen betaald/gekocht. Dit omdat ons niets te verwijten viel en zij dit graag voor onze kleine hummel deden. Wij hebben ineens een inkomensval gekregen van 2100 euro naar 0,0 en uiteindelijk maar 43 euro per dag ( UWV berekening/uitkering) Na 3/4 jaar kreeg ik iemand van reintergratie te spreken en die zag dat eea niet klopte en werd de uitkering naar het niveau gebracht zoals het hoorde ( hij kon mensen van het uwv direct benaderen en wist wie, moet jezelf eens proberen via dat 0900nr van hun 10euro beltegoed is in 10 minuten op). De schuldhulpverlening heeft ook veel voor ons gedaan maar bij ons liep alles via gemeente zwartewaterland en die heeft ook voor de nodige vertraging gezorgd. Maar uiteindelijk zijn we na 1,5 dus in de WNSP beland terwijl de aanvraag daarvoor al eind 2005 bij de gemeente lag.

  Omdat ik het zo onterecht vond dat instanties en gemeentes gewoon de macht hebben om dingen te vertragen en dat dat geaccepteerd wordt ben ik in een clientenraad gegaan van de wnsp. Daar kreeg ik meer van dit soort verhalen te horen en ik kan je vertellen dat het meerendeel van de mensen die in de wnsp zitten door gelijke evaringen in de wnsp beland zijn. Tuurlijk is er een groep van +/_ 45 % die door op te grote voet leven er in gekomen zijn. Maar daar worden er ook een kleine 20% van na een jaar al uit de wnsp gezet omdat zij zich niet aan de afspraken houden.

  Dat zijn de mensen, ook als die geen schulden hadden de kinderen de dupe zouden zijn om de levenstijl van de ouders omdat deze geen verantwoordelijkheid kunnen dragen voor hun kinderen en andere maatschappelijke verantwoordingen en enkel aan eigen belag denken. ( meestal ook bekend met een verslaving/levens gewoonte van bv gokken, blowen, drinken, kopen ed)

  Ps het was geen commentaar hoor maar ik wou alleen even een andere invals hoek laten zien.

 13. @derk. Zou dit dat instanties en gemeentes gewoon de macht hebben om dingen te vertragen en dat dat geaccepteerd wordt echt met opzet gebeuren? Uit je verhaal lijkt het wel. Je hebt het immers over gelijksoortige verhalen.
  Zo ja, laat de politiek DAAR dan wat aan doen ipv deze l*llige vragen stellen. Of misschien kan zo’n cliëntenraad er al wat aan doen? Waarvan ik blijf vinden dat je bij het ⤽maandelijks beschikbare bedrag per kind⤝ alle toelagen en de kinderbijslag:3(maand) moet bijtellen. Het mag nooit zo zijn dat ambtenaren NIET in dienst van de gemeenschap staan….lijkt mij.

 14. @Derk

  ( hij kon mensen van het uwv direct benaderen en wist wie, moet jezelf eens proberen via dat 0900nr van hun 10euro beltegoed is in 10 minuten op).

  Om al die dure nummers te ontwijken kun je via http://www.vraagalex.nl/V3/%5B/url%5D achter de normale netnummers van allerlei bedrijven en organisaties komen.
  Zo bel je tegen de normale tarieven i.p.v. de naar diefstal neigende dure nummers. 😉

 15. Thanks larry 😉

  @Dick, Mensen die in de schuldhulpverlening/Wnsp zitten krijgen gewoon hun kinderbijslag op eigen rekening dus die zit niet bij het weekgeld in. Wij zagen dat altijd al een extraatje voor de kleine en de andere hoog nodige dingen die nodig waren. Kindertoeslag die gaat wel naar de schuldhulpverlening.

 16. ja derk goede uitleg sommige mensen denken dat ze alles weten

  maar in jou geval in ider geval wel een goede en gezonde kerst toegewenst .en hopelijk kom je er weer snel bovenop

 17. @ Derk, dat is duidelijk de kinderbijslag is (mijns inziens onterecht) buiten beschouwing gelaten. En de kindertoeslag/Zorgtoeslag/gemeentelijke voordeeltjes als gratis naar een sportclub? Bedoel, ik ben enorm sociaal (zie oa hierboven) en je geval is erg schrijnend, maar als je iets wilt vergelijken moet je echt alle voordelen meetellen. Al is het maar 1 Euro. Mijn bescheiden mening hoor.

  @Joop: ook een goede en gezonde Kerst net als Derk en de anderen die dit lezen. Lief trouwens je groet.

 18. En buiten kijf staat dat 25 Euri per maand per kind (zou dat met mijn punten iets hoger zijn) natuurlijk belachelijk laag is!
  Er zijn veel mensen, ook op dit forum, die altijd hebben volgenhouden dat er in Nederland geen armoe is. Deze mensen zijn zeker te druk met het tellen van hun eigen geld, om zich over hun naasten druk te maken?

 19. @derk:
  Dat is al een heel stuk duidelijker 😉
  Wat ik inderdaad bedoelde, noem jij ook: mensen die profiteren van een situatie/organisatie die niet voor hen bedoeld (lees: geschikt) is.
  Voor jouw situatie: die is voor jou schrijnend. Ik kan (nog altijd) niet oordelen naar het waarom van je situatie, omdat je die niet beschrijft. is je goed recht hoor, maar je moet je wel voorstellen dat ik dan echt het hele verhaal zou willen horen. Natuurlijk zijn er zat voorbeelden te verzinnen die een beeld laten zien dat niet klopt met wat de politiek voorstelt. Dat is ook niet goed te praten. Maar ik ben van mening dat het die ongeveer 45% is die dat voor jullie (? zie eerder ook mijn nog geringe twijfel 😉 ) verknalt…

 20. Jullie ook alemaal fijne feestdagen gewenst.

  @Marrianne, Dick,

  Wij moeten rondkomen van 90 euro weekgeld met 2 volwassenen en een kleine van 2,5 jaar als extraatje hebben we de kinderbijslag en iedere maan de zorgtoeslag. Hiervan kunnen we prima rondkomen ( incl de toeslag en kinderbijslag is dat dus eigenlijk 130 euro per week) Het is voor ons en sport geworden om eind van de week nog wat over te hebben zodat we die in ons spaarpotje kunnen doen voor bv een uitje naar vrienden die in het westen wonen oid.

  De stelling dat kinderen te kort komen omdat hun ouders schulden hebben en van 25 euro per maand rond moeten komen gaat bij ons niet op. Ook niet bij mensen die gewoon het project Wnsp juist doorlopen er is altijd in overleg met de bewindsvoerder iets te regelen. Oke nieuwe nikies ect kan even niet maar het is maar 3 jaar en daarna heb je een schoonverklaring en met de levensles die je geleerd hebt in die 3 jaar moet je toch en riant leven kunnen leiden. Je moest eens weten wat wij voor 4 euro op tafel kunnen zetten.

  Nogmaals iedereen de beste wensen voor volgend jaar.

 21. @ Dick

  armoede bestaat weldegelijk in nederland maar is vaak verborgen en juist bij mensen die geen hulp durven te vragen omdat zij zich schamen.

  Ik zie het hier in ons kleine dorje genoeg hoor mensen hebben een trots en proberen zelf de uiteinden aan elkaar te knopen maar tegen hun zou ik zeggen ga hulp zoeken.

 22. @derk, die roep “dat armoede in Nederland niet bestaat” en het bagataliseren van voorzieningen is best groot geworden. Zeker in verkiezingstijd! Mensen zouden alleen jou verhaal maar moeten lezen met hun egoïstische graai-instelling!!!!
  Machtig mooi dat je je postieve levensinstelling niet bent kwijtgeraakt; daarom gaan julllie het ook redden. Bedankt dat je met je verhaal kwam.

 23. Voor de “ja maar-sceptici” onder ons. 2 volwassenen en een kindje van 2,5 moeten een maand leven van 520 euri! Daar zit (idd mijn punt) ALLES bij in.

Reageer