Informatiepaneel ‘Brug tussen angst en hoop’ onthuld

De IJsselbrug bij Zwolle was in de hongerwinter van 1944-1945 de ‘brug tussen angst en hoop’. Deze verschrikkelijke periode is nu in tekst en beeld vastgelegd op een informatiepaneel. Vrijdagmiddag om 16.00 uur is het paneel door burgemeester Meijer van Zwolle en de heer P. Vogel van Stimuleringsfonds Rabobank IJsseldelta onthuld.  

De IJsselbrug bij Zwolle werd de ‘brug tussen angst en hoop’ genoemd. Hoop voor velen om, eenmaal over de IJssel, voedsel te kunnen krijgen en angst om het bij de terugtocht weer af te moeten staan. Duizenden, in het bijzonder vrouwen en kinderen, hebben deze hongertochten moeten maken om te kunnen overleven. Deze regio is met name voor inwoners van het westen van het land soms letterlijk van levensbelang geweest in de hongerwinter van 1944-1945.

Het informatiepaneel is een initiatief van de werkgroep Hongertochten en wordt financieel ondersteund door gemeente Zwolle en het stimuleringsfonds Rabobank IJsseldelta.

Het paneel sluit aan bij de plaquette, de fietsroute en het educatief project welke eerder gerealiseerd zijn. Doelstellingen van de werkgroep zijn het in kaart brengen, nader documenteren en uitdragen van een stuk regionale geschiedschrijving.

 

De heer drs. B. de Vries, directeur Historisch Centrum Overijssel heeft de inleiding verzorgd tijdens het officiële gedeelte van de onthulling. Het informatiepaneel bevat indrukwekkende foto’s en teksten zodat deze episode voor het nageslacht goed vastgelegd is. Het paneel is geplaatst aan het Katerveerpad, dat op de fietsroute ‘Oorlogswinter Hongerwinter’ gelegen is.

 

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer