Bijzonder optreden Zita Swoon in Zwolle

Popcentrum Hedon en Odeon De Spiegel Theaters hebben de handen ineengeslagen bij de organisatie van een bijzonder optreden in Zwolle van het Belgische Zita Swoon. Onder de noemer ‘A Band in A Box’ speelt Zita Swoon woensdag 20 februari niet vanaf het normale podium, maar midden tussen het publiek in de prachtige zaal van Theater De Spiegel. De show is semi-akoestisch en in deze bijzondere setting kan het bijna niet intiemer.

De laatste keer dat Zita Swoon in Hedon op de planken stond, staat bij velen in het geheugen gegrift als één van de sfeervolste optredens in Hedon ooit. In de tussentijd heeft de band niet stilgezeten en kwam in het voorjaar van 2007 met een nieuwe parel. “Big City” is een meesterlijk, zwierig en kleurrijk album waarmee voorman Stef Kamil Carlens binnentreedt in het pantheon van de grote singer-songwriters, ergens tussen Bob Dylan en Arno.

Een band met zo’n reputatie zien we natuurlijk graag terug in Zwolle. Maar hoe maak je een avond nog intiemer en memorabeler dan de vorige keer? Na kortstondig overleg met onze buren werd een oplossing bedacht; Zita Swoon, semi-akoestisch, midden in het publiek en in het prachtige Theater De Spiegel. De band wordt niet versterkt door een klassiek p/a systeem. Enkel de versterkers van de instrumenten zelf, plus extra monitors om de stem te ondersteunen, bepalen het geluid. Een concept zonder spotlights waarin de muziek naakt gepresenteerd wordt. Intimiteit op een hoogtepunt. Sfeer, fijne band, kwaliteit en prachtige liedjes. Dat is waar het 20 februari om draait.  

Over Zita Swoon:

De leden van Zita Swoon zijn culturele nomaden. Hun muziek, zowel op plaat als op de planken, is een reis door een lange traditie van popmuziek. Zo houden zij halt bij folk en blues, gaan zelfs tot bij de disco van de jaren tachtig, maken grote sprongen van het verleden naar de toekomst, zonder regelmaat, van absurde funk alla Zappa of Funkadelic tot de singer- songwriter traditie, Bob Dylan, Neil Young, Joni Mitchell naar het eclecticisme van Tom Waits of Einstuerzende Neubauten tot aan geprogrammeerde muziek van lieden als Aphex Twins, DJ Shadow of Howie B. Vaak wordt zo’n hele reis zelfs ondernomen in de tijdsspanne van één song. Een performance van Zita Swoon is een work in progress. Het is een momentopname uit een continu onderzoek. Een song verandert keer op keer van vorm. Het podium is een laboratorium, het publiek is elke avond getuige van een nieuw experiment.

De voorverkoop is deze week gestart en kaarten voor deze voorstelling zijn verkrijgbaar via www.odeondespiegel.nl, Plato en VVV Zwolle. Let op: Er zijn dus geen kaarten te bestellen via www.hedon-zwolle.nl

 

Artikel delen:

Reageer