Gezelligheid aan de Thorbeckegracht tijdens het Stadsfestival - Foto: Hans van Eijsden
Gezelligheid aan de Thorbeckegracht tijdens het Stadsfestival
Foto: Hans van Eijsden

Zwolle bruist: volop evenementen in 2018

Zwolle – Tientallen bekende evenementen en enkele nieuwe activiteiten staan op de kalender voor 2018 die het college van burgemeester en wethouders heeft vastgesteld. Er staan terugkerende evenementen op de kalender zoals Bevrijdingsfestival, Zwolle United en de Halve Marathon. Maar ook nieuwe evenementen zoals de voorstellingen van de Stadsproductie in de scheepswerf.  Ook het Stadsstrand keert na een positieve evaluatie terug.

Het college van B en W heeft de evenementenkalender voor 2018 op 21 november 2017 vastgesteld. Op de kalender staan bekende culinaire, culturele en sportieve evenementen zoals het Bevrijdingsfestival, Chef’s Revolution, het Stadsfestival en de Halve marathon. De Urban Trail, een hardlooproute langs verschillende hotspots in de stad, komt volgend jaar na een succesvolle eerste editie terug.  Nieuw dit jaar zijn de voorstellingen van de Stadsproductie, een grote Zwolse theaterproductie, in scheepswerf Leenman.

Afgelopen zomer was er het Stadsstrand op het Rodetorenplein. Samen met inwoners en ondernemers is het initiatief geëvalueerd. De reacties waren positief en het Stadsstrand komt daarom in 2018 en 2019 terug. Twee ontwikkelpunten neemt de initiatiefnemer mee uit de evaluatie: volgend jaar zullen er meer activiteiten plaatsvinden op het strand en verder zal er meer aandacht zijn voor de aankleding van de achterzijde van de units die op het strand staan. Bron: www.zwolle.nl

Artikel delen:
Reacties 22
 1. @dick

  Gelukkig is Zwolle altijd al een bruisende stad. Zelfs in de Middeleeuwen toen mensen het vertier veel meer buiten opzochten, omdat ze niet over telecommunicatie middelen beschikten zoals de mensheid nu wel.


  ⚠️ Meld

 2. Jaren 80 en 90 waren nou niet bepaald bruisend te noemen. Zwolle was roomser dan de paus en er gebeurde nauwelijks iets op entertainment gebied. De huidige terrassen waren toen nog parkeerplaatsen en een busstation. Talamini had zo’n beetje het enige terras in de binnenstad. De laatste jaren heeft Zwolle een inhaalslag gemaakt en is de stad een prima verblijfplaats geworden met een goede mix van Horeca en winkels. Kanttekening hierbij is wel dat er al weer een aantal grote events teruggedraaid zijn door geklaag van een handvol bewoners. Verder is die koopzondag natuurlijk ook een wanvertoning van de bovenste plank!! Met als dieptepunt dat er op zondag 31 december geen oliebollenkraam open mag!! Maar goed, zal wel te maken hebben met wat je gewend bent en waar je mee vergelijkt!


  ⚠️ Meld

 3. @Zwollenaarffback

  Je moet het wel in de verhoudingen plaatsen van eeuwen geleden en nu. In de Middelleeuwen was er ook veel vertier in de stad, maar niet zo hightech als nu. En het is zeker te triest voor woorden, dat in een plaats als Zwolle op 31 december heden ten dage geen oliebollenkraam open mag.


  ⚠️ Meld

 4. Kanttekening hierbij is wel dat er al weer een aantal grote events teruggedraaid zijn door geklaag van een handvol bewoners.

  De enige events waarbij dit het geval is, zijn dancefestivals. Op het Stadsfestival komen niet meer dan tien klachten, op het Bevrijdingsfestival drie, op Kingdance honderd, op Hardshock bijna tweehonderd. Zwolle kent tientallen festivals en alléén dancefestivals leiden tot zo veel klachten. Danceliefhebbers moeten zich eens afvragen hoe dat komt voordat ze weer zeuren dat er in Zwolle niks kan.


  ⚠️ Meld

 5. Jammer Riet, dat je nu alleen dat er uit haalt. Even vergeten dat oa ook het hoofdpodium van het stratenfestival niet doorging om dezelfde redenen?


  ⚠️ Meld

 6. Jammer Zwollenaarffback, dat je niet het hele verhaal vertelt. Het hoofdpodium produceerde in 2015 zo veel herrie dat de helft van de bezoekers het festival verliet. Dat is wel iets anders dan “geklaag van een handvol bewoners”. Bovendien heeft RadioNL zich zelf teruggetrokken nadat de geluidsnormen – terecht – waren aagescherpt. Overigens was er maar één jaar geen hoofdpodium. Dit jaar was hij er gewoon weer. Even vergeten?


  ⚠️ Meld

 7. Waarmee ik maar wil zeggen: dit is 1) niet de schuld van een paar overgevoelige burgers en 2) een incident en geen structureel probleem zoals bij dancefestivals.


  ⚠️ Meld

 8. @Riet_Pluim

  “Waarmee ik maar wil zeggen: dit is 1) niet de schuld van een paar overgevoelige burgers en 2) een incident en geen structureel probleem zoals bij dancefestivals.”

  Maar wat dan wel?


  ⚠️ Meld

 9. @Riet, Deze flauwe discussie ga ik niet met je aan. Mij napraten komt niet over alsof je een serieuze discussie aangaat. Trouwens is dat ook niet het onderwerp.en is het totaal niet nodig Dance liefhebbers in deze discussie af te zeiken. Dat je daarnaast je eigen draai geeft aan feiten is een beetje te doorzichtig.


  ⚠️ Meld

 10. Zwollenaarffback,

  Als je de discussie niet aan wilt gaan, waarom begin je er dan over?
  Als jij op de man mag spelen, waarom ik dan niet?
  Als jij mag zeiken over een handvol bewoners, waarom ik dan niet over danceliefhebbers?

  Ik zeik trouwens niet, ik vraag de zeikers in eens in de spiegel te kijken, en daar heb ik heel goede argumenten voor gegeven. En dat vraag ik jou nu ook. Malle gewoonte op WLZ om op de man te spelen en je terug te trekken als je weerwoord krijgt.


  ⚠️ Meld

 11. Wat een onzin Zwollenaarffback  22 november 2017 om 12:29.
  Dat moet dan haast aan jezelf hebben gelegen.

  1-daags spontaan feest:
  Zelfs toen Ajax (24/5/1995) de finale van de Champions League won….café’s open.
  Zeker in Babbel feest tot een heftig stuk in de 25e mei! (eigenlijk een beetje 2-daags dus)
  Weet je nog wat voor feest we in ’88 (na EK-winst) hadden in veel Zwolse café’s tot diep in de nacht?
  5-daags feest:
  Herinner me mijn laatste Carnaval (1985) nog als de dag van gister…. wat een feest en wat een ontmoeting!

  Tjonge wat waren de diverse voetbalkantines toen (zeker) al gezellig….week in week uit…..jaar in jaar uit.
  Bijv. bij de hockey was t vast ook zeer goed toeven, maar daar kan ik alleen maar op de vooroordelen af (geintje).
  En bij PEC!
  Maar wat me toch het meest bij is gebleven: HET UITGAANSLEVEN:

  The Fonz
  The Cover
  X-Ray
  The Rose
  de Dokter
  Puck en Wijna
  Stap/De Kleine/Proeflokaal
  DE BIERTON
  Why Not
  Die drugsmolen op t rooje toor’nplein
  Babbel
  De Harmonie
  Het Capitol
  Club Venus (place to be bij vrijgezellenfeesten, zeker). Maak je geen zorgen, verder kwam ik er niet. Maar die 2 keer dat ik er wel was, was ’t beregezellig!
  De IJsselhallen (veemarkt)
  De IJsselhallen (popconcerten, diverse zeer uiteenlopende beurzen etc)
  2 Bioscopen
  Het Openluchtbad
  De WRZV-hallen
  De Stilohal
  Hoe het basketbal leefde
  Het zaalvoetbal
  Het volleybal etc.
  Muziekcorpsen mét (niet de minst aantrekkelijke) majorettes

  Heb zelf wel héle goede herinneringen aan Omroep Zwolle (zeg maar vooral de “bijvangst”)

  Etc. leuk om aan terug te denken. Moet stoppen, maar ONGELOOFLIJK dat iemand zich in onze stad (in die jaren) zo moeilijk heeft kunnen vermaken.


  ⚠️ Meld

 12. Da’s t nadeel van een opsomming… je bent niet gauw compleet. Denk aan Odeon, Papenstraattheater
  De Blauwe Vinger, Ierse pub en die kelder (De Blanc’ Aaf?). Waren Sally en Hetebrij er toen al? 4 jaargetijden?
  Vergane Glorie.

  Maar hoe ik De Baron & De Barones heb kunnen vergeten?!


  ⚠️ Meld

 13. Neusje van de zalm? Elke vrijdag (na de Avondspits) jarenlang… Disco Spoolde.

  Het Anker

  YMCA

  IJsbaan

  Het kamertje boven Ten Klooster

  De bieb (als stamtafel)

  Public

  Kelder onder De Harmonie

  Buurtfeesten

  Zo jammer dat het Openluchtbad in Hasselt, net buiten onze stadsgrenzen ligt en dus niet meetelt.

  CCC-MAVO Assendorperdijk (omdat ik maar 1 school wil noemen).


  ⚠️ Meld

 14. Zwolle bruist…..in de ogen van gereformeerden. Ga eens naar een andere stad en ervaar daarna het bruisen van Zwolle.Het is honderdmaal beter dan in de jaren 90 toen het belangrijkste uitje op zondag het kerkbezoek leek te zijn (zoek maar eens op Koot en Biet en Zwolle). Maar er zijn teveel mensen in Zwolle voor wie het bruisen een onsje minder mag, getuige al het decibelgeziek over een paar feesten in het jaar.


  ⚠️ Meld

 15. Hahaha Dick, histories lijstje?! Ken er wel een paar van ….prima vermaakt ook trouwens..Hedon? HBO-V(erpleegsters) soos Hopmanshuis? Housefeestjes Emmaschool? Broodje bij Bally? Zwolle had zijn momenten maar het was al snel te gek.
  Zoals ik al zei; Het is maar waar je mee vergelijkt en wat je ervaring is.
  ” Bruisend”, heeft voor mij een veel bredere betekenis.


  ⚠️ Meld

 16. @ Gelukkig steeds terugkerende Zwollenaar, ook langer dan ff….

  Hedon, idd vergeten. Het Popfront. Maar vooral ook, de zustertjes.
  Hopmanshuis heb ik destijds eens een dikke 2 uur alleen met Kees Prins gezeten.
  Bedankt voor de herinneringen.

  En ja, in de zin van “Broez’n” ben ik het helemaal met je eens.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.