Wat vindt Zwolle

Vuurwerk moet verboden worden 

Vuurwerk veroorzaakt jaarlijks verwondingen bij de gebruikers ervan. Sommige slachtoffers zijn voor hun leven verminkt. Daarnaast zorgt het afsteken van vuurwerk voor (geluids) overlast al dagen voor de jaarwisseling, hinderlijk voor mens en dier. De nieuwe stelling luidt: Verkoop van vuurwerk verbieden en vervangen voor een vuurwerkshow door gemeenten in Nederland georganiseerd.

Wat is uw mening? Stem op de nieuwe poll.

Artikel delen:
Reacties 41
 1. Niet verbieden gewoon het is een leuke traditie voor de jeugd en ook voor de wat oudere jeugd 😉 Tja en dat er ongelukken bij gebeuren ja dat hou je toch dan moeten we ook auto rijden helemaal verbieden want daar vallen ook doden bij. En vuurwerkshows zijn wel mooi om te zien maar de kick vanzelf afsteken ontneem je dan mensen dus niet verbieden, nog meer aand8 besteden aan veiligheid! Niet doormiddel van saaie SIRE spotjes die iedereen toch niet meer serieus neemt. Gewoon wat meer ledematen eraf laten zien dat maakt mensen eerder wakker :-


  ⚠️ Meld

 2. Ik zou het een slechte zaak vinden als ze het verbieden, beter controleren aan de voorafgaande dagen zou misschien wat zijn om geluidsoverlast dagen van te voren te beperken maar ik heb het idee dat het ieder jaar al minder wordt dat er ver van te voren vuurwerk wordt afgestoken.


  ⚠️ Meld

 3. Wat is dit voor een maatschappij tegenwoordig. Ze hebben het alleen nog maar over verbieden dit en verbieden dat. Mogen we ook aub nog leuke dingen doen?


  ⚠️ Meld

 4. Verkoop van vuurwerk verbieden en vervangen voor een vuurwerkshow door gemeenten in Nederland georganiseerd.

  Dit werkt de illegale handel in de hand.


  ⚠️ Meld

 5. Ik baal behoorlijk van die gasten die al ruim voor en na de toegestane tijden schieten. M’n dochtertjes kunnen er ook niet vrolijk van worden (niet kunnen slapen e.d.). Zelf schrik ik er ook regelmatig van. Controle daarop mag van mij best wat beter maar compleet verbieden vind ik toch wat overdreven.

  Dus: deze Zwollenaar is niet voor een geheel verbod.


  ⚠️ Meld

 6. Dit is weer typische Groenlinks-zuurpruimerij. (ik zag het op TV vanochtend). We mogen inderdaad niks meer tegenwoordig. Ook een afsteekverbod vindt ik raar, terwijl je het wel 3 dagen vantevoren kan kopen. Boete is uiteraard weer ?? 60 want er moet wel omzet gedraaid worden om voor de prestatiebeloningen in aanmerking te komen :-

  Voor de goede orde, ik steek zelf helemaal geen vuurwerk af, ik vind die betuttelende regeltjes alleen zo dom.


  ⚠️ Meld

 7. ik ben wel voor een vuurwerkshow, en daarnaast ook lekker zelf vuurwerk afsteken.
  Het is wel zulke onzin om het vuurwerk compleet te verbieden. Het is slechts twee weken per jaar dat het word afgestoken en slechts één dag per jaar dat iedereen tegelijk vuurwerk afsteekt. Dat betekent dus dat je nog genoeg dagen in het jaar rust hebt.


  ⚠️ Meld

 8. Ik denk dat er wel ergere dingen zijn om druk over te maken. vuurwerk is er nou eenmaal en zal ook altijd blijven. en hebben we vroeger nooit eerder vuurwerk afgestoken?die fijne shisingcrakers van de blokker ;D


  ⚠️ Meld

 9. Verbieden.
  Het hele jaar is iedereen voor een schoner milieu. Maar op de laatste dag van het jaar wordt het meeste van alle inspanning om het mileu te ontzien verkald.

  Hier horen wij veel te weinig over in media en politiek.

  Iedereen weet hoe slecht het is maar steekt zijn/haar kop in het zand en dan ook nog schreeuwen dat de regering meer voor het milieu moet doen?!?!  ⚠️ Meld

 10. zorg er gewoon voor dat er meer controles komen aan de grenzen!!! want er gebeuren meer ongelukken met illegaal vuurwerk dan met legaal vuurwerk.  ⚠️ Meld

 11. Allereerst moet de wetgeving binnen de Europese Unie ten aanzien van vuurwerk worden gestandaardiseerd. Niet in België ander vuurwerk verkopen dan in Nederland.
  Sowieso een milieuheffing op vuurwerk. Verder een risicotoeslag, om de kosten van de verwondingen en ziektedagen te dekken.
  Misschien dat vuurwerk dan wel onbetaalbaar wordt.


  ⚠️ Meld

 12. Oneens.
  Ten eerste over dat milieu, één keer vliegen naar de USA en terug, volgens is dat al slechter.
  En ten tweede, de regering wil zekers meer illegaal vuurwerk?

  Gelukkig zijn de regels over een tijdje voor vuurwerk in de hele EU hetzelfde…


  ⚠️ Meld

 13. Laat per gemeente jaarlijks gezamenlijk vuurwerk afsteken, dan heeft iedereen wat om naar te kijken en het scheelt een hoop troep/milieu overlast en geld!


  ⚠️ Meld

 14. Van weer een verbod er bij word ik ook niet blij. Zo’n verbod zal vermoedelijk niet eens te handhaven zijn.
  Maar het oudjaarsschieten is en blijft een slechte uit de hand gelopen traditie.
  Verkopen ze al klimaatneutraal vuurwerk?


  ⚠️ Meld

 15. verbieden!

  – slecht voor het millieu.
  – een ramp voor je huisdieren en kleine kinderen.
  – er gebeuren (te) veel ongelukken met net iets grotere kinderen.
  – er wordt te veel vernield met vuurwerk, wat we met zijn allen weer kunnen gaan betalen.


  ⚠️ Meld

 16. Ben het helemaal eens met Johnny Rabel! ;D
  Wat zijn trouwens shisingcrakers van de blokker, Joop?
  Maar zoals ik ook bij het topic carbidschieten al schreef: geef mij maar carbidschieten en siervuurwerk! Al dat knallen door die schoffies ben ik nu al zat en de jaarwisseling moet nog komen…


  ⚠️ Meld

 17. @marianne dat waren die fijne astronauten met dat groen gele papier die knalden als geen ander, kon je alleen kopen bij de blokker in de aa-landen.


  ⚠️ Meld

 18. Ja die shishingcrackers ken ik ook nog, met de zakken vol de straat op.
  Niet verbieden dus eigenlijk, ik vond het vroeger ook super leuk en mijn beide meissies vinden het nu super.  ⚠️ Meld

 19. Helemaal met jullie eens, helaas wordt er deze (paar) dagen weer heel wat afgezuurd, geklaagd en de pliesie gebeld. Terwijl de boodschap van Bea toch “tolerantie” was. Men kan hoe langer hoe minder van elkaar hebben. Als de muziek ergens te hard staat individueel of bij een festival bijvoorbeeld, staat menigeen op de achterste poten. Mensen GENIET eens van het leven en laat een ander zijn/haar (toch maar korte) feessie vieren.

  Een knallende, gezellige en vrolijke jaarwisseling en een gelukkig nieuwjaar!


  ⚠️ Meld

 20. als ik de laatste week van het jaar weer knallen hoor en ik zie weer die glunderende koppen boven een zak vol vuurwerk, dan denk ik meteen weer terug aan mijn eigen jeugd. Wat een lol ! Ben inmiddels in de veertig maar dat soort dingen uit je jeugd vergeet je niet.

  Laat ze lekker knallen en af en toe een prullebak uit de voegen blazen … dat was dan waarschijnlijk toch niet zo’n beste meer :)))

  en mijn kids …. die zitten nu al paar avonden naar siervuurwerk te kijken dat bij ons in de buurt afgeschoten wordt…

  mooie tijd van het jaar !!


  ⚠️ Meld

 21. We sleepten er vroeger altijd nog bij (zal ze nu wel te zwaar zijn)en de meeste deining maken bij de mensen die je niet mocht ;D

  @ Admin: 90 seconden tussen de posts? Is dat verruimt?


  ⚠️ Meld

 22. Mogen we ook nog zelf verantwoordelijkheids gevoel ontwikkelen, zonder dat de regering haar betuttelvingertje in onze pap steekt? Mensen, wat zijn we een stelletje risicovermijdende bangerds geworden! Ik loop liever wat risico in mijn leven dan dat mijn leven veilig door de regering/instanties ingevuld wordt. Van de Arbo mag je nog niet op een STOEL staan!
  Irritatie is een keuze overigens, zeker als het 1 week per jaar is. Ben je bang voor vuurwerk en durf je het huis niet meer uit? Er zijn behandelingen tegen fobiën. Verwacht niet dat mensen massaal rekening gaan houden met jouw fobie, maar werk er aan. Voor de dieren onder ons; in het wild loop je vaker tegen angst aan, 1 week in het jaar is daar niets bij…


  ⚠️ Meld

 23. @ Mulder, men verkiest nog altijd economie boven millieu, omdat we geld kunnen verdienen aan olie, komen schone motoren niet in omloop. Hierbij worden we door de regeringen gerustgesteld gehouden door net te doen of we millieumaatregelen treffen; catalysatortje, EPA-advies. groene stroom….Als we echt voor het millieu waren, dan toonden we ballen en gaven de economie op voor moeder Aarde, dat zie ik nog niet gebeuren. Dan niet ineens hypocriet worden als het eens per jaar gaat om vuurwerk.


  ⚠️ Meld

 24. Ik denk dat ook hier geldt: de goede moeten onder de kwaden lijden. Als er niet zo ver voor de toegestane datum/tijd geknald werd, zou er ook niet over geklaagd worden. Maar het warempel de godsganse dag door…. En de dieren moeten we rekening mee houden, en al die zwavel in de lucht lijkt mij ook niet fijn voor milieu en mens (zeker niet voor diegene die al paniekerig worden bij het zien van een sigaret). Daarnaast toch een ramp voor de kleine, die vind het helemaal NIET leuk. Staat naar buiten te schreeuwen “hou op!” maar dat schijnt niet te helpen… 😉
  Ik zou eigenlijk ook een veel betere handhaving zien dan het volledig verbieden. Als je maar een beperkte tijd hebt, zal er ook niet zo aso veel gekocht worden dus is uiteindelijk iedereen erbij gebaat. En als ik op teletekst lees dat er in het land maar een paar honderd bonnetjes zijn geschreven…dat had alleen in de wijk al het geval kunnen zijn.
  Dus liever niet verbieden (ga sowieso niet op 1/1 om 0:00 naar het centrum om alleen naar vuurwerk te kijken) maar veel betere handhaving van het bestaande regelement.


  ⚠️ Meld

 25. Laat de overheid zich eens met belangrijke zaken bezig houden. Als we zo doorgaan mogen we over een aantal jaar alleen maar ademhalen als “Den Haag” het goedvind.


  ⚠️ Meld

 26. Dit is toch fictief, de overheid maakt volgens mij geen aanstalten om het vuurwerk te verbieden. Zou ook een belachelijk idee zijn. Al was het alleen maar voor de inkomsten.


  ⚠️ Meld

 27. Je zegt dus dat,,, het afsteken van vuurwerk voor (geluids) overlast zorgt en hinderlijk voor mens en dier is . dus als de gemeente voor een vuurwerkshow zorgt dan heb je geen last van geluid ?????????????? weer zo’n ??n  ⚠️ Meld

 28. dan heb je geen last van geluid

  In ieder geval beduidend minder, omdat het geconcentreerd is op één/enkele plekken. Bovendien is de kans dan véél kleiner dat er midden in de nacht een rotje onder je slaapkamer


  ⚠️ Meld

 29. Absoluut niet verbieden!
  Drank mag niet, roken mag niet, vuurwerk mag niet, patat eten mag niet wat wil je nog meer, je leven laten leiden door de overheid ?? Belachelijk !!


  ⚠️ Meld

 30. Bijna de helft van de Nederlanders (48 procent) is voor een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk, 45 procent is faliekant tegen. Dat bleek zondag uit een peiling van peil.nl op verzoek van de GroenLinks-gemeenteraadsfracties uit Rotterdam en Den Haag.

  Het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte opperde vlak voor de jaarwisseling om consumenten niet langer vuurwerk te laten afsteken, maar dat op centrale plekken door de gemeente te laten doen.

  De partij dient dinsdag in Rotterdam het voorstel ‘Meer plezier met minder vuurwerk’ in. Ook andere GroenLinks-fracties, waaronder die van Den Haag, zullen binnenkort met dergelijke voorstellen komen.

  Opvallende uitkomst

  Opvallende uitkomst van het onderzoek is dat zowel in Rotterdam als in Amsterdam een ruime meerderheid van de bevolking (55 procent) voor een verbod is op het afsteken van vuurwerk door consumenten.

  In het algemeen zijn meer vrouwen (53 procent) dan mannen (44 procent) voor het verbod.

  Onveilig

  Uit het onderzoek blijkt ook dat 31 procent van de ondervraagden zich onveilig voelt op straat wanneer vuurwerk afgestoken wordt.

  nu.nl  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.