Café Het Wapen van Overijssel afgebrand

Aan de Veemarkt is vannacht café Het Wapen van Overijssel in vlammen opgegaan. Door de zeer dichte mist werden de bluswerkzaamheden, die tot diep in de nacht/ochtend in volle gang zijn geweest, extra bemoeilijkt. Het pand is compleet afgebrand.


Brand in Het Wapen

Hulp is meerdere malen ingeroepen van extra brandweermaterieel, maar voor zover te zien door de dichte mist, was het één grote uitslaande vlammenzee, dit volgens een ooggetuigenverslag van een omstander.
De één na de andere spoed- en hulpmelding kwam binnen bij de brandweer. De melding kwam om 00.55 uur binnen, en om 03.45 uur waren er nog enkele brandende gedeeltes van over. Wegens instortingsgevaar kon de brandweer het pand niet meer betreden. Een brandweerman die tòch binnen was, was net op tijd buiten voordat het geheel instortte. Er zijn geen slachtoffers gevallen en de bewoners van de bovengelegen studentenkamers zijn geëvacueerd.

Gezien de leeftijd van het pand bestaat de kans dat er bij de brand misschien asbest vrijgekomen is. Dit moet nader onderzocht worden. Totdat duidelijk is of er daadwerkelijk asbest is vrijgekomen, heeft de brandweer de directe omgeving afgezet met linten. Het is belangrijk dat het gebied niet wordt betreden. In ieder geval is er buiten het afgezette gebied geen gevaar voor asbest. Als vast komt te staan dat er geen asbest is vrijgekomen, dan wordt het gebied weer vrijgegeven. Als er wel asbest is vrijgekomen wordt het gebied schoongemaakt.

Meer foto’s bij lees verder…

 

Artikel delen:
Reacties 43
 1. Ik vrees van wel Erik.. mijn zus is nu polshoogte nemen bij het Wapen (woont er een paar meter van vandaan).. ze moest de brandweerslang volgen om vervolgens na veel metertjes de zwaailichten pas te gaan zien.. niet leuk meer… :'(

 2. Das idd wel heel erg. Ik zie met moeite hier wat lichtjes achter in de straat. Btw lees net dat de A28 tussen ’t Harde en Wezep is afgesloten ivm de dichte mist.

 3. Ben net thuis. Heb vanaf westenholte naar de dieze gelopen met mijn vriendin achter in de auto met daarachter nog 5 auto?s die mij volgde. Bij hetr kruispunt dieze-aa landen is het wat meer zicht.
  Gekkewerk en achteraf onverantwoord,maar goed moest wel…

 4. A28 waren 30 auto’s op elkaar geklapt.

  Mijn foto’s komen later op de dag gezien het nabewerken ivm die mist.
  Maar pand is compleet afgebrand.

  Toen ik vertrok en dat was om 3.45 toen brande er nog enkele plekken. Maar pand gaat men niet in ivm instortingsgevaar. Vlak voordat enkele delen instortte was er nog een brandweerman binnen. Die was op tijd buiten.

  Jullie zullen de foto’s zien. Was namelijk de enige fotograaf ter plaatse toen het nog compleet fikte 🙂

 5. Dit is toch café de Veemarkt? Is dat het zelfde? we zouden er een nieuwjaarsreceptie hebben met de kidsclub, maar dat zal dan wel een andere lokatie zoeken worden?

 6. ik heb een hoop herinneringen aan dat café.. menig feestjes met de studentenvereniging gehad.. mijn man daar ontmoet.. raar hoor, dat het helemaal weg is..

 7. wou nog ene foto maken van day after alleen mocht ik zelfs niet meer onder het lint door >:( ASBEST PROCEDURE noemen ze dat. 8)

  Maar zo veel viel er ook niet meer te zien. Alleen hoopje as.

 8. Ik ben één van de studenten die er boven heeft gewoond.
  Kwam rond een uur of 2 thuis na een nieuwsjaarsfeestje. En tot mijn grote schrik het hele pand in vlammen! Alles weg… enige wat ik nog heb zijn de kleren die ik aanhad toen ik thuiskwam.
  Gelukkig wel goed verzekerd, maarja, dat is altijd nog maar afwachten.

 9. Reactie op voor john…
  john
  Ben net thuis. Heb vanaf westenholte naar de dieze gelopen met mijn vriendin achter in de auto met daarachter nog 5 auto?s die mij volgde. Bij hetr kruispunt dieze-aa landen is het wat meer zicht.
  Gekkewerk en achteraf onverantwoord,maar goed moest wel…

  John vraagje was dat een zwarte toyota? heb het dan waarschijnlijk gezien. (erg nieuwsgierig)

 10. Ben benieuwd wat er nu gaat gebeuren. Vast geen cafe meer. Sinds er geen veemarkt meer is, lijkt het me dat de gouden tijden voor deze cafe’s voorbij zijn.

 11. huisgenoten van de veemarkt laat wat horen van jullie via me hyves of wat dan ook. hoe is t met jullie jongens? we zijn alles kwijt alles… veel sterkte mensen.. laat wat horen wil jullie graag spreken

  kus karin

 12. hm ben ook een van de studenten,,
  k zat op dat moment te feesten in berlijn :- :-
  en hoorde vanmiddag toen we naar huis reden het nieuws! echt een drama alles weg
  heb toevallig melaptop bij me ouders mja dat is ook alles:S en ook goed verzekerd mja eerst ma zien of we uberhaupt wat trug krijgen 8)

 13. @andre, was wel een toyota,maar geen zwarte,maar denk dat je ook geen kleur kon zien in het minimale licht.Dus denk wel dat je me voorbij hebt zien sjokken.Was wel nuchter toen ik uiteindelijk thuis kwam! ;D

 14. Jeetje, heftig! Ik heb in dat pand gewoond tot november 2006, aan de kant van de A28… Heel wat beleefd daar, in allerlei opzichten. Was wel blij er weg te kunnen toen, het was niet al te best onderhouden. Wel brandblussers overal bij ons op 34A, maar toch…

  Huidige (ex-)bewoners: sterkte!

 15. Op 33a hebben ze een halfuur lopen zoeken naar de enig aanwezige brandblusser…(!!!) tja, verschillende huurbazen h??
  De vriend van me, die op 34 woont heeft nauwelijks tot geen schade; ongelooflijk! Wat dat betreft heeft de brandweer het nog ‘netjes’ laten uitbranden, anders was 34 ook met de grond gelijk gefikt.

 16. Studenten die boven het uitgebrande Zwolse café het Wapen van Overijssel woonden klagen steen en been over de brandveiligheid in het pand. Het complex brandde in de nieuwjaarsnacht volledig uit.

  Volgens de bewoners ontbrak er van alles in het pand. Zo zou er geen vluchtroute zijn voor de bewoners op de bovenste verdiepingen en waren er geen brandslangen aanwezig. Door de brand zijn twintig studenten hun kamer kwijtgeraakt. Zij hebben inmiddels bijna allemaal alternatieve huisvesting gevonden. Bij de brand raakte niemand gewond

  Bron: RTV Oost

 17. Op nummer 34 waren wél vluchtroutes en genoeg blussers aanwezig. Zo is daar buitenlangs een stalen constructie met brandtrap voor de bovenverdiepingen… andere huurbaas he?
  Bij ons waren wel van die verlichte ‘nooduitgang’ bordjes aanwezig, maar als je op zolder stond en je volgde ze, kwam de route bij de voordeur uit (boven beide trappen één met een pijltje naar beneden toe). Ik had zelf van mijn ouders een brandmelder en een poederblussertje meegekregen omdat zij ook al vonden dat het niet brandveilig was.
  Nu vraag ik mij wel af of je deze brand met poederblussertjes had kunnen bestrijden hoor… maar toch

 18. Op het terrein van het afgebrande café Het Wapen van Overijssel in Zwolle is asbest aangetroffen.

  De asbest zit in materiaal dat op het terrein ligt en is in eerste instantie niet gevaarlijk voor de omgeving. Buurtbewoners zijn vanochtend vroeg per brief door de gemeente Zwolle geïnformeerd. De eigenaar is verantwoordelijk voor het opruimen van de asbest. Wanneer dat gaat gebeuren is nog niet bekend, het moet namelijk vorstvrij weer zijn. Het café en de bovengelegen studentenkamers gingen in de Nieuwjaarsnacht in vlammen op. De studenten zeggen dat het slecht gesteld was met de brandveiligheid in het pand. Inmiddels hebben de studenten via Maxx Vastgoed in Zwolle allemaal vervangende woonruimte gevonden.

  Bron: RTV Oost

 19. Iedereen van veemarkt 33 sterkte! Moest gister wel mijn kamer op 34a uit maar heb vervangende ruimte en ben erg blij dat ik behalve een beetje stank verder niets heb. Het had veel minder gekund lees ik wel in de bovenstaande berichten. Sterkte in ieder geval en succes met de verzekering etc…groeten

 20. @ admin, asbest is waarschijnlijk afkomstig van de ‘carport/fietsenstalling’ van nummer 33a (weet het wel zeker) – zie mijn reactie op het bericht ‘zwolle wil resten cafe zorgvuldig ruimen’

  en @ 34a: bedankt! wees blij dat bij jullie het pand wél goed was onderhouden, want als het dak net zo lekte als bij ons dan hadden jullie zeker weten veel waterschade gehad van het blussen!

 21. Er zit ten allen tijde asbest in de lucht die je in ademt.
  Zolang het onder de norm van 0,01 vz/ml blijft, valt dit in risicoklasse 1 en is het niet verplicht om maatregelen te treffen vwb afbakening terrein of certificering van bedrijf/personen die het opruimen.
  Er hoeft dan zelfs geen beschermende kleding of adembescherming gedragen te worden.
  Risicoklasse 2 (0,01 tot 0,1 vz/ml) vereist wel zware maatregelen.
  Klasse 3, boven 0,1 vz/ml, vereist dezelfde maatregelen als bij 2, maar dient er tevens een eindmeting door een Testlab plaats te vnden.

  Zolang de asbestvezels niet vrijelijk door de lucht zweven is er weinig aan de hand. Wordt asbesthoudend materiaal gebroken dan komen de vezels vrij en kan het zich via de luchtwegen in de longen nestelen en na ongeveer 30 à 40 jaar ontwikkelen tot longk*nker of mesothelioom (longvliesk*nker).
  In principe kan 1 vezel al longk*nker veroorzaken.
  En dat soort vezels zweeft altijd door de lucht.

 22. jah idd ,, t asbest zat idd bij ons .. en r zat redelijk veel,, maar idd zolang t niet brak fzo hadden we r geen last van..
  mja ben wel benieuwd wat de oorzaak nou is,,hoop
  dat ze r achterkomen

Reageer