Verzet tegen “witte mannen cultuur” - Foto: Hennie Vrielink
Foto: Hennie Vrielink

Verzet tegen “witte mannen cultuur”

Zwolle – “Zwarte Piet is een racistische karikatuur waartegen we ons moeten verzetten”, was de stelling van Anne van Uum tijdens de persconferentie van actiegroep Theater voor Iedereen woensdagmorgen in het Papenstraattheater.

Deze actiegroep had eerder aan Hilco Folkeringa, directeur van de Zwolse Theaters gevraagd de sinterklaasvoorstelling van woensdagmiddag af te lasten omdat de producent van deze voorstelling alleen met zwarte Pieten wil werken. De directie van Zwolse Theaters is hiermee niet akkoord gegaan. Daarna wilden de activisten demonstreren tijdens de kindervoorstelling, maar dit is hen afgeraden en zij zien van dit “grondrecht” af “om geen agressie over ons af te roepen, want daar gaat het ons niet om.” Leden van de actiegroep hebben vele soorten “superagressieve” dreigingen ontvangen via sociale media. Studenten van ArtEZ, die deelnemen aan deze actie zijn door de school gewaarschuwd dat dit hun carrière in de cultuursector kan schaden. Initiatiefnemer Vera Vogel heeft zelfs persoonlijke bedreigingen ontvangen en de politie is bij haar aan huis geweest om te informeren waarmee zij bezig is. Zij heeft van de bedreigingen aangifte gedaan.

Woensdagmorgen hebben de initiatiefnemers van Theater voor Iedereen de oprichting van hun actiegroep “Activists in residence” onthuld. Woordvoerder Vera Vogel las het oprichtingsmanifest voor, waar vele kunstenaars, studenten en theatermakers zich volgens Vogel achter hebben geschaard. Zij willen de confrontatie aangaan met “de dominante witte mannen cultuur” in Zwolle: “De radicaliteit van het economisch denken, racisme, heteronormativiteit, de radicaliteit van gendernormen, seksisme, corporatisme, klassisme, validisme.” De Activists in residence willen daar “de radicale verbeelding” tegenover stellen. Ze willen de confrontatie aangaan met “andersdenkenden”. In het manifest wordt duidelijk stelling genomen: “Wij worden dagelijks geconfronteerd met een systeem wat geld belangrijker acht dan mensenlevens, dan het klimaat, dan kunst, dan gelijkwaardigheid. Wij gaan die confrontatie aan. Wij laten ons niet aan de kant schuiven.” De activisten zullen hun radicale verbeelding de komende tijd vormgeven via het theater, petities, maar zo nodig ook “door ons vast te ketenen aan bureaus.”
Tijdens de persconferentie waren ook twee politieagenten aanwezig, maar de openbare orde werd niet verstoord en ook in de omgeving van het Papenstraattheater was het erg rustig op deze woensdagmorgen.

Update: De Zwolse fractie van Groen Links geeft aan dat de rechtstaat Groen Links aan het hart gaat. Zij de democratische rechtsstaat heilig en stellen daarom het volgende.

Vanmorgen hebben jonge theatermakers een verklaring gegeven waarom zij hebben afgezien van een demonstratie tegen een voorstelling in Odeon waarin zwarte pieten optreden. De overwegingen van deze Artists in residencezoals zij zich noemen, baren onze fractie grote zorgen: persoonlijke bedreigingen jegens de initiatiefnemers en de dreiging met geweld tijdens de demonstratie. Omdat onze democratische rechtstaat, inclusief het verbod op discriminatie en het recht op demonstratie, heilig voor ons zijn, hebben we de burgemeester vragen gesteld over de gang van zaken.

Vragen o.b.v. art. 45 reglement van orde

Aan:                 College van B&W
Van:                 GroenLinks Zwolle, Remko de Paus, Patrick Rijke

Demonstratie ‘Theater voor Iedereen’

Geacht College,

Onze democratische rechtstaat is het waard om ten volle te verdedigen. Met name het verbod op discriminatie (grondwet artikel 1) en het recht op betoging (grondwet artikel 9) zijn voor de fractie van GroenLinks Zwolle daarbij van groot belang. Een samenleving waarin je niet voor je mening mag of kunt uitkomen, of waaraan je vanwege je afkomst niet volwaardig kunt meedoen, is voor ons onacceptabel.

De discussie over de figuur van zwarte piet in het sinterklaasverhaal is al enkele decennia gaande. Ook dit jaar is de discussie weer in alle hevigheid opgelaaid, ook in Zwolle. GroenLinks is van mening dat de politiek niet over de kleur van (zwarte) piet gaat, maar wel aan zet is om onze rechtstaat te verdedigen.

Voor woensdag 29 november was een demonstratie aangekondigd bij theater Odeon vanwege een voorstelling waarin zwarte pieten optreden, maar de organisatoren – jonge theatermakers – hebben deze demonstatie afgelast. De overwegingen die deze Artists in residence zoals zij zich noemen, daarvoor geven, baren onze fractie grote zorgen: persoonlijke bedreigingen jegens de initiatiefnemers en de dreiging met geweld tijdens de demonstratie.
In de persconferentie met het motto Theater voor iedereen werd duidelijk dat de politie bij een van de initiatiefnemers thuis is komen informeren naar de bedoelingen van hun actie, maar toen zij aangifte wilde doen van bedreiging ‘kon dat wel een weekje wachten’.

Bij onze fractie roept de gang van zaken de volgende vragen op.

Vragen

 1. Heeft de burgemeester zich, vanaf de aankondiging van de demonstratie, op de hoogte laten brengen van de plannen? Heeft de burgemeester na de gebeurtenissen rond Dokkum hier een proactieve houding in aangenomen?
 2. Heeft de burgemeester zich in de lokale driehoek hard gemaakt voor het ordelijk en veilig doorgang laten vinden van de demonstratie? Welke belemmeringen zijn daarbij geconstateerd? Is actie ondernomen om deze belemmeringen weg te nemen?
 3. Heeft de lokale driehoek de bedreigingen aan het adres van de actievoerders vooraf geconstateerd? Zo ja, is hier dan tegen opgetreden?
 4. Gaat de burgemeester pleiten voor een actieve houding van het OM in het onderzoeken van strafbare feiten in de geuite bedreigingen?
 5. Hoe beoordeelt de burgemeester de gang van zaken rond de aangifte van de bedreigingen?
 6. Is het college bereid uit te spreken dat we in Zwolle onze rechtstaat voluit verdedigen en dat het afgelasten of staken van een demonstratie onder de druk van persoonlijke intimidaties en de dreiging met geweld onacceptabel is?
Artikel delen:
Reacties 113
 1. ‘Zij willen de confrontatie aangaan met de ‘dominante witte mannen cultuur’ in Zwolle:

  De radicaliteit van het economisch denken, racisme, heteronormativiteit, de radicaliteit van gendernormen, seksisme, corporatisme, klassisme, validisme’

  Mooi om te zien dat de belastingcenten van deze witte man via subsidies naar dit soort clubjes gaat. Lekker interessant en intellectueel doen op kosten van de gemeenschap.

 2. Alleen wanneer je vóór Zwarte Piet bent mag je een snelweg blokkeren, in alle overige gevallen verstoor je de openbare orde en veiligheid.

 3. Zag van de week bij RTL de beste opmerking in de hele Zwarte Pieten discussie, nota bene van een kind van een jaar of 10. Zij begreep niet waar volwassenen mee bezig zijn, want elk kind wil toch zwarte piet zijn? Niets aan toe te voegen.

 4. Jammer dat dit clubje ook weer zo doorslaat. Verandering van Piet is prima uit te leggen. Maar om dan Zwolle een witte mannen cultuur te noemen gaat wel heel erg ver en klopt gewoon niet! Op deze manier de discussie zoeken brengt de verschillen in opvatting absoluut niet dichter bij elkaar. en dat lijkt me uiteindelijk de bedoeling.

 5. Ze kunnen beter aan het werk gaan dan aan de kont te krabben zoals al die getinte tegenstanders van zwarte piet en die paar witte meelopers.Dan doen ze nog wat nuttig voordat we weer meer van die lapswansen erbij krijgen die uit de ruif meevreten.

 6. Wat fijn dat iedereen gebruik mag maken van z’n grondwetten. Dat ze dan niet gelijk online worden verketterd. Ik ben het niet (geheel) met ze eens, maar ze hebben wel gewoon recht om hun mening te uiten.

 7. Er zit er al weer 1 te janken dat ze wordt bedreigd staat in de Stentor.
  Net zo’n aandachtstrekker als die Simons bah.
  Geen podium meer aangeven.

 8. Waarom word ik als blanke man aangevallen door “actiegroep Theater voor Iedereen”, ook al ben ik geen Zwarte Piet. Op deze manier krijg ik wel de Zwarte Piet toebedeeld en zonder er om gevraagd te hebben.

 9. Jasper, daar heb ik het niet over. Dit is een heikel onderwerp waar je bij voorbaat al weet dat er mensen totaal op los gaan? Waarom geeft men deze mensen dan toch een podium? Ik zie het nut er niet van in.

 10. Bernard, dat bedoel ik niet. Soms is het beter om er geen aandacht aan te schenken. Radicale meningen zijn het de discussie en het rumoer niet waard. De ellende die dit aan beide kanten veroorzaakt, moet je gewoon niet willen.

 11. Hebben deze snotneuzen wel enig idee hoe of onze geschiedenis in elkaar zit.
  Ga studeren en als je straks je nuttig voor de maatschappij kunt maken kun je je mening over dit onderwerpen geven.
  Als je het dan doet doe het dan in de zomer maar niet in deze tijd.

 12. Hou toch eens op met dat gezeur!!! Een kinderfeest verzieken ben er klaar mee! Kinderen die sterven van de honger en dorst op de wereld! Zetten jullie je daar maar eens voor in!!!! Ga waterputten bouwen in Afrika dan doen jullie iets nuttigs!

 13. Euthanasie verlenen aan wie tegen Zwarte piet is. Leer eerst de echte geschiedenis van Zwarte piet voordat je gaat lopen klieren. Als je tegen dit kinderfeest bent, ga je toch lekker ergens wonen waar het niet gevierd wordt

 14. Fijn om hierboven eindelijk eens de mening te lezen van de hardwerkende Nederlander met een goede baan en een afgeronde studie, die ondanks hun drukke bezigheden toch nog de tijd konden vrijmaken om hier te reageren. Deze mensen staan aan de basis van onze welvaart. Hun opvattingen zijn de enige juiste en moeten overal weerklinken.

 15. Zo moe van die sneue types, bah mogen de voorstanders van zwarte Piet racisten noemen, demonstreren tijdens het mooiste en onschuldigste kinderfeest wat er is en denken dan dat niemand opstaat en ze een halt toeroept!!!

 16. Wat een sneue reacties hier weer, tijd voor verandering mensen, je stopt het niet en moet het ook niet willen. We leven in een andere tijd dan 40 jaar geleden, wen er maar aan de sint gaat verdwijnen. En met schelden schieten we niets op voor je het weet sta je voor de rechter en mag je een taakstraf gaan doen. Want we vinden het toch niet echt normaal om mensen te gaan bedreigen hè.

 17. Mijn gevoel voor sinterklaas en van zwarte piet is voor mij helaas al verdwenen door die vervelende mensen, sinds de discussie is begonnen in Nederland.
  Echt top werk geleverd door een kinderfeest volledig te verzieken..

 18. Hoe is het te verdedigen als je Piet vanwege zijn donkere huidskleur gaat weren van een kinderfeest? En bestaat er al niet een woord voor het maken van dergelijk onderscheid?

 19. Opvallend veel reacties ineens van mensen met naam en toenaam plus een gezellige familiefoto erbij …? Te opvallend volgens mij. Vast en zeker van een IP-adres verzonden. Nou ja, zucht. What’s new.

 20. Viel mij ook al op. Komt omdat je kunt inloggen met je facebookaccount. Je kunt daarna de naam wel aanpassen, maar die moeite wordt niet genomen.
  Vind het wel positief. Merk bij mezelf dat ik die mensen serieuzer neem dan diegenen die niet naar een echt mens te herleiden zijn.

 21. “ook al ben ik zwart als roet, ik bedoel het toch goed”….

  niks suggestiefs of racistisch aan.

  T kan toch niet anders of over een jaar of 20, 30 zullen we terugkijken (met Pieten in allerlei kleuren) en dan denken “jemig, wat een suffe discussie, wat waren mensen toen bekrompen”.

 22. Witte Pieten hebben nog niet gewerkt, daarom zijn ze wit, nog geen roet op hun gezicht. De Zwarte hebben juist wél gewerkt en zijn door de roet zwart geworden. 🙂

 23. Wat je mening ook is over Zwarte Pieten, het is een discussie tussen volwassenen. Doe die discussie dan ook uit de buurt van kinderen en ga geen kinderfeesten verzieken onder het mom van recht op demonstreren. Dan ben je alleen maar bezig je gram te halen zonder rekening te houden met de mensen waar het Sinterklaasfeest voor bedoelt is. Helaas zijn er een boel mensen die alleen maar hun gelijk willen krijgen zonder rekening te houden met anderen, de kinderen boeit ze geen zak. Respectloos!

 24. Laf om je achter de kinderen te verschuilen, Freddie. Het kinderfeest is echt niet verziekt als er ergens een stel demonstranten met spandoeken staan. Het is een openbaar evenement in de openbare ruimte, laat de kinderen maar zien hoe dat gaat in een vrije samenleving, dat is goed voor de burgerschapsvorming.

 25. Ik Laf? haha, wat een onzin! Kinderen hebben geen idee waar dit over gaat, dit betreft jonge kinderen die totaal niet weten wat het woord racisme of demonstren betekend. Je verward ze alleen maar en maakt ze angstig. Ik verschuil mij nergens achter. Dat alles maar moet wijken om je gram te halen, dat is erg!

 26. “Deze actiegroep had eerder aan Hilco Folkeringa, directeur van de Zwolse Theaters gevraagd de sinterklaasvoorstelling van woensdagmiddag af te lasten omdat de producent van deze voorstelling alleen met zwarte Pieten wil werken”. Dat noem ik gewoon verzieken, plezier van kinderen ontnemen omdat je het niet eens bent met hoe Zwarte Piet eruit ziet.

 27. Nee, dat is niet achter kinderen verschuilen, dat is rekening houden met kinderen! Recht op demonstreren betekend niet dat je maar overal schijt aan mag hebben, deze maatschappij gaat helemaal naar de KL als iedereen egoïstisch maar doet waar die zin in heeft en geen rekening met anderen houd!

 28. juustem en daarom kunnen we nog steeds genieten van het stieren vechten . net als de massale dolfijnen slachterij in japan. een schandalige traditie, maar bestaat nog steeds. en net als de vrouwen besnijdenis in ethopie. een humanitair hoogstandje, lekkere traditie.

 29. Beste redactie, hoe kan het dat er meerdere mensen onder mijn pseudoniem posten? Voor een ieder: De opmerking gisteren om 15:56 uur was van mij, alle andere bijdragen onder zijn niet van mij en distansieer ik mij van.

  @Bernard, ja een “wit” kind. En wat is het probleem? Dat kind ziet een kindervriend die ze graag wil zijn. Ze kijkt tegen hem op en heeft totaal geen racistische gevoelens bij het karakter Piet. En dat is wat ik om mij heen bij de meeste kinderen zie. Ik ben opgevoed met respect voor iedereen en op school is mij het slavernij verleden en bijvoorbeeld de apartheid in Zuid Afrika goed bijgebracht. Ik denk dat daar de focus moet liggen en niet op het enorm aanpassen van dit feest. Hoop dit ik dat mag vinden.

 30. In Aruba kan er wel sinterklaas gevierd worden zonder klagende mensen.

  10.000den vrouwen leven in Nederland zonder clitiros en het aantal stijgt. Jaarlijks 300 kinderen per jaar worden geimporteerd in Nederland zodat zij kunnen trouwen met een man allemaal omdat het moet van een profeet.

  Wanneer gaan de klagers daar is tegen protesteren? Of durven zij niet, want islam?

 31. Freddie, iemand vragen om een evenement af te lasten is inderdaad voorbeeldig. Een persconferentie geven is voorbeeldig. Een verklaring afleggen zonder beledigingen is voorbeeldig. In het openbaar blijven verschijnen, ondanks doodsbedreigingen, zonder noemenswaardige bescherming is niet gewoon voorbeeldig maar een voorbeeld voor ons allemaal. Ik ben niet half zo dapper. Het is een van de redenen dat ik alleen onder pseudoniem reageer.

 32. Vond het vroeger uiterst teleurstellend dat mijn eigen ouders (die altijd zo hoog opgaven over “eerlijk zijn”) hun eigen kinderen bedonderden.

  Deed het dus later zelf ook. Vond het best een beetje beschamend.

  Zou zeggen:

  Zeg de kinderen gelijk dat dit een geweldig populaire folklore is.

  Dat het gebaseerd is op de traditie over de bisschop van Myra, Sint-Nicolaas, die vanaf de derde eeuw na Chr. in Klein-Azië leefde.

  Dat van de religieuze verering en van Sint-Nicolaas’ rol als patroonheilige voor verschillende beroepsgroepen nu niets meer over is. (Of vertel dat laatste niet).
  Dat de cadeautjes brengende Sint, volgens de machtig mooie traditie, pieten meebrengt.

  Die een roe hebben/hadden en o.a. de zak met cadeautjes dragen.

  En door een schoorsteen kunnen. Alwaar Sinterklaas over daken kan met zijn schimmel. Vooral vroeger reed hij op op een witte schimmel reed.

  Maar dat het een sprookje is, een sage zo je wilt.

  Alles kan, hulpsinterklazen bijvoorbeeld en het verschijnen van Pieten in verschillende kleuren.

  So wie so is een kleurrijke kijk op de wereld en op de huid van mensen aan te bevelen (dit laatste is natuurlijk ook facultatief).

 33. Wel eens de documentaire “Wild geraas” gezien? Dit zou de discussie wat verder brengen. Ik heb familie in Zwitserland wonen. Ook daar is Sinterklaas bekend, compleet met der Schwarzer Peter. Het feest wordt iets anders gevierd, maar is erg vergelijkbaar met ons feest. Voordat het slavernij gebeuren erbij wordt gehaald, zou het goed zijn om deze film te bekijken.

 34. @Klaas Jan

  Kun je nagaan dat daar een criminele rover die zwart was wordt gevierd als Piet, terwijl er hier in Nederland niet criminele blanken die zich voordoen als Zwarte Piet aan de schandpaal worden genageld door een kleine minderheid van diverse rassen. Trouwens weet jij hoe deze discussie is ontstaan? Dit was naar aanleiding van een Amerikaanse donkere vrouw werkzaam bij de VN, die niet eens wist waar Nederland lag, laat staan dat zij wist waarover het sinterklaasfeest ging. Deze vrouw heeft Nederland zelfs nog nooit bezocht. En zo’n persoon moet onze cultuur gaan beïnvloeden en ons de les gaan lezen? Denk het niet!

  1. Doutzen Kroes was de eerste bij DWDD.
   Geweldig tv-document (afgelopen zondag) bij Lubach ook, over dit onderwerp!

 35. hebben die lui geen werk of zo, of een afwas, of de kippen voeren etc…ga iets nuttigs doen aandachtstrekkers, lijkt de pvv/sp wel…ga iets nuttigs doen… kinderfeestjes verpesten is niet nuttig.

  1. Ik niet. Goede herinneringen er aan.
   Hoewel ik voor zover ik me kan herinneren altijd wel twijfels had over wat verteld werd, sommige dingen klopten gewoon niet, had ik daar geen enkel probleem mee.

 36. Iedereen mag demonstreren, maar deze hele discussie is wat mij betreft wel klaar nu. Het Sinterklaasjournaal lost deze “kwestie” uitstekend op. Witte- roetveeg- en Zwarte Piet. Zo kan iedereen zich vertegenwoordigd voelen. Heel erg goed. Ik zie bij nergens meer Zwarte Pieten met grote oorringen, de roe is al heel lang in de ban gedaan, Sinterklaasliedjes zijn aangepast. En nu vooruit kijken en dit kinderfeest blijven vieren.

 37. verschrikkelijk, alleen al het ultra linkse uiterlijk van de aanjager achter de microfoon. het straalt ervan af. waarschijnlijk springt ze ook op de bres als er en toneelstuk over cowboys en indianen wordt opgevoerd.
  alle boeken van winnetou uit de schappen, karl may post mortum nog even kielhalen.
  chapeau en wees trots op jezelf.

 38. @ Bernard, heb verder ook alleen maar erg leuke herinneringen aan Sinterklaas. Ook bij kindervieringen. Maar heb moeite met het sinterklaasverhaal brengen als waarheid.
  Ach en dan die emoties als ze horen dat t een leugen was. Geen emoties bij mij natuurlijk….ben namelijk een bikkel—nu mis ik de emoticons—

  Maar volgens mij kun je dat “Sprookje-verhaal ook veel makkelijker koppelen aan “Veranderingen in de tijd”.

 39. Da’s een mooi ultiem vooroordeel:
  Aan gezicht zien wat ie stemt
  En wat ie eet?
  Of ie getto is of niet?
  Verslaafd ergens aan?
  Religieus is?
  (Veel amper of geen) sex heeft gehad?
  Een hoog I.Q. of E.Q., of beiden heeft?

  Lijkt me 6x nixxx.
  Dan blijft er niets meer te raden en te ontdekken meer aan elkaar.

 40. Klopt. Waar zijn straks:
  Vrij vuurwerk afsteken
  En nu al:
  Luilak met Pinksteren
  Driekoningenzingen
  (Bij ons) Vrijdag Veemarktdag
  Hazes “Het is tijd….” op t eind van een gezellige avond stappen.
  Dauwtrappen met Hemelvaart, slechts bij hoge uitzondering
  Ook een heel stuk minder: Naar de kerk gaan
  Gilden
  Bijna geen klederdracht meer
  Peperkoek
  Draaksteken Beesel
  Sunderklaas Waddeneilanden
  Valkerij
  Reuzencultuur
  Komt ie: Echt hard werken
  Thuisbevallen neemt sterk af
  Allerzielen
  Broodje Pom
  Meidenmarkt Schoorl
  Keti Koti
  Jenever (met suiker) ….sterk afgemomen
  Cash geld…..sterk afgenomen
  Inlevingsvermogen en aan je medemens denken….sterk afgenomen
  Spoetnik helemaal niet meer en
  Sandy drinken…haast niet meer
  Shantykoren….haast niet meer
  Bidden voor het eten, danken ma het eten en bijbel/dagboekje lezen….zeer sterk afgenomen
  (Dood) straffen op t dorpsplein
  Met pek en veren de stad uit
  Handmatig ophalen van bruggen en bedienen van kluisjes…..heel weinig
  Kaarsje aansteken bij een heilige (nauwelijks)
  Biechten
  Doekje om het vrouwenhaat
  Krulspelden
  Melk en karnemelk geschept
  Melk vers van de koe
  Een zeis
  Melkboer
  Melkkoe
  Melkbussen
  Melkmeisje
  Pen gedoopt in inkt
  Pen met ganzenveer
  Zegels
  Typemachine
  Chinees drakenfeest
  Holi en Phagwa
  Bordspelen (haast niet meer)
  Draaiorgelmuziek (haast niet meer)
  Beugelen
  Processies
  Een pij en hoedje voor de kapelaan als in Dagboek van een herdershond
  Vissen met een houten hengel
  Voetballen met een varkenshaas
  Kikkervisjes vangen (in Westenholte)
  Kapelletjes langs de weg
  Telefooncellen
  Ridders en jonkvrouwen en alles wat daarbij hoort
  Vikingen en Noormannen en alles wat daarbij hoort
  Slavenhandel
  Grote tegenstellingen tussen blank en zwart
  Melk met vellen
  Griesmeelpap
  Blokmelk (jatten)
  Woonwagens als wagen
  Pipowagens
  Trekschuiten
  Volksdans (haast niet meer)
  Majorettes
  Oorlog
  Maria biscuit
  Eerste Communie (?)
  Rosj Hasjana en Divali (?)
  Jiskefet
  Van Kooten en De Bie
  Bidplekjes langs de weg met Maria ofzo

 41. Ook dit is theater. Ze menen het niet echt hoor. Is toneel. Vermaak. Krijgen ze voor betaald vanuit een subsidie potje. Net als youp die buckler kapot maakte maar zelf waarschijnlijk wel dronk.. Zo vierden zij zelf sinterklaas en zwarte piet. Nogmaals, ook zij voeren een theatraal stukje op.

 42. Wederom een prachtige lijst Dick! Tradities komen en gaan (of veranderen). Panta rhei! Halsstarrig vasthouden aan het oude vertrouwde en daarmee onbedoeld mensen beledigen onttrekt aandacht aan datgene wat er echt toe doet! Persoonlijk kijk ik liever naar de overeenkomsten ipv de verschillen. Van daaruit kom je verder..

Reageer