Een gezonde jeugd in een gezonde stad - Foto: Hennie Vrielink
Foto: Hennie Vrielink

Een gezonde jeugd in een gezonde stad

Zwolle – Aanvoerder Bram van Polen van PEC Zwolle zei het woensdagmiddag duidelijk. Als ouders hun kinderen gezond willen opvoeden moeten ze zelf het goede voorbeeld geven. In het MAC3Park stadion had de gemeente Zwolle samen met JOGG (Jongeren op gezond Gewicht) een bijeenkomst georganiseerd met vertegenwoordigers van allerlei instellingen en organisaties uit de regio die zich willen inzetten voor een gezonde jeugd. Ook waren er meerdere wethouders aanwezig. Wethouder Ed Anker van de gemeente Zwolle gaf aan dat zijn gemeente al een lange tijd bezig is Zwolle gezond te maken: “Het is een kwestie van lange adem, maar we stimuleren lichaamsbeweging in de wijk en we zijn zelfs een keer met een groep kinderen op supermarktsafari geweest om ze te wijzen op de vele suikers.” Binnen het gemeentehuis zijn er zelfs statafels met fietsen neergezet.

Dagvoorzitter en oud-politicus Rob Oudkerk opende de bijeenkomst en erkende dat leefstijlverandering om vitaler te worden niet gemakkelijk is. Erben Wennemars adviseerde om in kleine stapjes te beginnen met mensen die enthousiast zijn dit op te pakken. “Als mensen beginnen met allerlei bezwaren heb ik er al geen zin meer in.” Hij verwees naar een school die op initiatief van een leraar het mijllopen had ingevoerd. “Kinderen jas aan, naar buiten de frisse buitenlucht in en gaan lopen. Als de andere kinderen en leraren dat zien worden zij ook enthousiast.” Hoewel hij voorstander is van een aanpak in kleine stapjes, zijn zijn ambities wel hoog: “Wij moeten de gezondste en rijkste regio van Nederland worden.”

Tijdens de bijeenkomst werd er in allerlei groepjes nagedacht welke acties nodig zijn om de jeugd vitaler te maken en te houden. Sporten, gezonde sportkantines, fietsen, trap in plaats van de lift, gezonde voeding. Johan Franssen van zorgverzekeraar Achmea/Zilveren Kruis wilde nog niet zover gaan om een korting te geven aan klanten met een gezonde levensstijl, maar deze grootste zorgverzekeraar van Nederland neemt wel steeds meer initiatieven om gezond gedrag te belonen. Op kantoor van Achmea zijn er zelfs “wandelbila’s” ingevoerd, waarbij medewerkers al wandelend overleg met elkaar hebben.

Dagvoorzitter Rob Oudkerk kon het niet laten aan Bram van Polen te vragen naar de ambities van PEC Zwolle. De aanvoerder van het eerste is van mening dat PEC Zwolle rekening houdend met het budget van de club “ergens onderaan in het linker rijtje” thuishoort.

Foto 1
Artikel delen:
Reactie 1
  1. Prima initiatief wat door vv Berkum al jaren gesteund wordt. Jammer dat de voetbalclubs die op een lager niveau uitkomen nog niet zover zijn en maar blijven vasthouden aan hun ongezonde snacks en drankjes.

Reageer