SOOZ: Verhuurder en gemeente reageerden adequaat

Studenten Overleg Orgaan Zwolle (SOOZ) is blij met de adequate aanpak van de gemeente Zwolle en verhuurder Maxx Vastgoed na de brand in het studentenpand aan de Veemarkt op nieuwjaarsochtend. Wel plaatst SOOZ een kanttekening bij de onduidelijkheid over de brandveiligheid van het voormalige studentenpand. De bewoners geven aan dat belangrijke brandveiligheidsvoorzieningen niet aanwezig waren.

De afgelopen dagen heeft SOOZ contact gehad met verschillende gedupeerde studenten, met verhuurder Maxx Vastgoed en met de gemeente Zwolle. De meeste van de studenten welke het SOOZ heeft gesproken hebben vervangende woonruimte of de verhuurder is druk bezig deze op zeer korte termijn te verzorgen. De gemeente heeft de studenten waar nodig goed opgevangen en ook met huisvestingspartners gesproken over eventuele vervangende woonruimte en urgentie. Zij heeft tevens uitgezocht welke financiële steun kan worden geboden mocht deze nodig zijn. Kanttekening bij deze adequate aanpak van gemeente en verhuurder zijn enkele klachten van gedupeerde studenten. Zo zijn niet alle studenten tijdig door de verhuurder geïnformeerd over de brand.

Ook denken veel van de voormalige bewoners dat het pand niet voldeed aan de brandveiligheidseisen. Zo mistten zij (goede) brandblussers en bijvoorbeeld een vluchtweg. SOOZ is daarom benieuwd naar het onderzoek van de gemeente of het studentenpand en het onderliggende café voldeden aan alle brandveiligheidsregels- en voorschriften.

Het Zwolse studentenorgaan houdt verhuurder Maxx Vastgoed scherp in de gaten. ‘De verhuurder verzekerde ons dat alle studenten in principe binnen 24 uur vervangende woonruimte kunnen krijgen. Wij gaan er van uit dat alle studenten daarom snel een nieuwe kamer hebben. Dit houden wij scherp in de gaten’, aldus Jalmar Pfeifer, voorzitter van SOOZ. Ook heeft SOOZ de gedupeerde studenten laten weten dat zij altijd bij de organisatie kunnen aankloppen als zij problemen of tegenwerking ondervinden in de nasleep van de brand.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. ‘Wapen’ blijkt illegale woning
    ZWOLLE – Eigenlijk hadden er helemaal geen studenten boven het op oudejaarsnacht afgebrande café Het Wapen van Overijssel mogen wonen.
    De eigenaar heeft namelijk geen onttrekkingsvergunning. Iets wat hij officieel wel nodig heeft. De eigenaar vroeg zo’n vergunning dik vier jaar geleden wel aan, maar kreeg die niet omdat hij geen plattegronden van het pand aan de Veemarkt kon overleggen. Op brandveiligheidsgebied had hij, na enkele noodzakelijk wijzigingen, alles voor elkaar. In 2006 gaf de gemeente hem opnieuw de mogelijkheid een verzoek in te dienen, waaraan hij gehoor gaf. Door nalatigheid van de gemeente blijkt die aanvraag echter nooit in behandeling genomen.

    De gemeente kan op dit moment niet inschatten wat de juridische consequenties zijn van deze omissie. “Officieel is de eigenaar natuurlijk altijd zelf verantwoordelijk. Wij controleren alleen maar of alles in orde is”, benadrukt een gemeentewoordvoerder, nadat uit intern onderzoek is gebleken dat de gemeente de vergunningaanvraag voor het uitgebrande studentenpand bijna twee jaar lang op een ‘stapel’ heeft laten liggen. Officieel kan én mag er dus ook niets gezegd worden over de brandveiligheid van het pand. Enkele bewoners meldden pal na de brand al dat het volgens hen slecht gesteld was met de brandveiligheid.

    http://www.destentor.nl/zwolle/2409919/Wapen-blijkt-illegale-woning.ece

Reageer