Vragen over vernielingen van kunst

Een jaar geleden stelde de fractie van GroenLinks/DeGroenen vragen over de toenemende kunstvernielingen. Het college deelde de bezorgdheid en gaf aan serieus met het probleem bezig te zijn door bijvoorbeeld de verankering van beelden te controleren.


Het gestolen bronzen beeld ‘de drie paardjes’ was al eens door een bewoner in de buurt vervangen als tijdelijk ‘kunst’ alternatief

Helaas heeft deze actie niet kunnen voorkomen dat opnieuw een kunstwerk is vernield. Ditmaal gaat het om de badende kinderen van Titus Leeser, dezelfde kunstenaar waarvan eerder al het bronzen beeld ‘de drie paardjes’ is verdwenen. Het sterke vermoeden bestaat dat de beelden omgesmolten worden vanwege de hoge bronsprijs. De fractie van GL/DG wil nu mondelinge vragen stellen tijdens de korte raadsvergadering van maandag 7 januari 2008.

GL/DG heeft enkele vragen voor het college:

1. Wat zou de gemeente nog meer kunnen doen om beelden in de openbare ruimte beter te beveiligen tegen diefstal en vernieling?

2. Wanneer het kwaad geschied is, meldt de gemeente de gestolen beelden (of delen daarvan) aan bij sites als: www.gestolenkunst.nl en www.gestolenitems.nl ?

3. Onderhoudt de gemeente contacten met opkopers van metalen en met smerijen van (ondermeer) brons?

4. Wat doet de gemeente verder om gestolen beelden (of delen ervan) zo snel mogelijk op te sporen? 

Namens GroenLinks-De Groenen,

Rana Berends

Artikel delen:
Reacties 5
  1. 1. Wat zou de gemeente nog meer kunnen doen om beelden in de openbare ruimte beter te beveiligen tegen diefstal en vernieling?
    In ieder geval geen koperen of bronzen beelden neerzetten :-

  2. Hoorde gister een stukje op de radio, dat er in steden wel vaker beelden verdwijnen. Altijd betrekking hebbend op de stad. Ze worden na een tijdje meestal onbeschadigd terug gezet. Hebben de daders (vonden zichzelf geen dieven maar “leners”) publiciteit gehad voor zichzelf of een bepaald doel. Hopen dat het hier ook zo afloopt.

  3. De gemeente Zwolle zegt kunstvernielingen niet te kunnen voorkomen.

    Onlangs werd in de stad opnieuw een bronzen kunstwerk gestolen, waarschijnlijk vanwege de hoge bronsprijs. De gemeente kan alleen de verankeringen van de kunstwerken controleren en doet dat ook. Ook wordt op scholen aandacht gegeven aan het belang van kunst in de openbare ruimte. GroenLinks-De Groenen heeft in de gemeenteraad vragen over de kwestie gesteld. Het gemeentebestuur zegt de zorg te delen, maar onmogelijk elk kunstwerk in de stad te kunnen beveiligen.

  4. Jammer dat er nog steeds geen melding is gemaakt op de website gestolenkunst.nl

    Via deze website is het voor iedereen zichtbaar wat er gestolen is. Het maakt het voor de dieven een stuk minder aantrekkelijk te stelen als het direct geplaatst wordt. Op die manier werkt het zeker preventief

Reageer