Steeds jonger alcohol

Dinsdag 22 januari houdt Tactus Verslavingszorg een avond voor bezorgde ouders in de Statenzaal van Bibliotheek Zwolle. Met voorlichting, ruimte om vragen te stellen en discussie. De avond start om 19.30  uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur en de toegang bedraagt € 3,- p.p. Kaarten zijn vooraf verkrijgbaar tijdens openingsuren van de centrale bibliotheek bij de receptie.

Alcohol, iedere ouder en ieder kind komt er mee in aanraking. Vaak thuis of via vrienden, maar ook via tv, reclame en in de supermarkt. Over alcoholgebruik maken veel ouders zich minder snel zorgen dan om het gebruik van hasj. Omgaan met alcohol zou een onderdeel van de opvoeding moeten zijn. Er is te weinig kennis over de schadelijke gevolgen van alcohol op nog niet volgroeide jongeren.

Onderzoek heeft uitgewezen dat op 15 jarige leeftijd al 50% van de jongeren regelmatig drinkt (NIPO), waarbij een op de tien 15-jarigen 10 glazen alcohol in een weekend drinkt. Maar ook op jongere leeftijd wordt er al gedronken. Een op de vijf 10-jarige bleek al eens alcohol gedronken te hebben en bij de 12/13 jarige bleek dit aantal al gestegen naar een op de drie. Ook dronkenschap bleek op jonge leeftijd al voor te komen, van de 15 jarige jongens bleek de helft wel eens dronken geweest te zijn en van de 15-jarige meisjes bleken twee op de vijf meisjes wel eens dronken geweest te zijn.

Wekelijks alcoholgebruik is op een leeftijd van vijftien jaar schadelijk voor de lichamelijke ontwikkeling. Alcohol staat bekend om het effect op de lever maar het effect op de hersenen is groter. Een keer te veel drinken kan voor een black-out zorgen. Maar vaak te veel drinken kan voor permanente beschadiging van de hersenen zorgen.

Naast de voorlichtingsavond kan men de gehele maand januari allerlei informatie over dit onderwerp vinden in het Gezondheidsinformatiepunt (GIP) van de bibliotheek. Behalve boeken zijn er brochures van verschillende instanties en is er een overzicht te vinden van relevante literatuur en websites.

 

Artikel delen:
Reacties 5
  1. Tactus? Waarschijnlijk geen stichting, vanwege de entree. Wel een goed onderwerp! Maar ik zou zoiets misschien meer van Regio-IJsselVecht oid verwachten.

  2. Bezorgde ouders?? Juist zij zijn de eersten die er iets mee zouden moeten doen ipv zich te verwonderen en het vingertje te wijzen naar anderen (kroegbazen, overheid etc.) En dan niet simpelweg gaan verbieden maar daadwerkelijk communiceren met je kroost.

  3. @Zwollenaar:
    En omdat die ouders niet weten hoe ze met hun kroost moeten communiceren hierover, is er deze lezing. Prima oplossing dan toch juist?

Reageer