De bouw van het Zwolse busstation aan de Hanzelaan is gestart

Foto: Ingezonden foto

Zwolle – Met het plaatsen van een kerstboom op het plein aan de zuidzijde van het station en het ontsteken van de verlichting gaven gedeputeerde Bert Boerman en wethouder Ed Anker op maandag 4 december het startsein voor de bouw van het nieuwe Zwolse busstation aan de Hanzelaan. De bouw neemt in totaal ruim een jaar in beslag. Naar verwachting nemen de bussen het nieuwe station en de eveneens in aanbouw zijnde busbrug begin 2019 in gebruik.

Ed Anker, als wethouder bij de gemeente Zwolle verantwoordelijk voor het project Spoorzone: “De komende jaren werkt de gemeente Zwolle samen met de provincie Overijssel, NS en ProRail hard aan de verbeteringen van het stationsgebied Zwolle. Station Zwolle – het tweede spoorknooppunt van Nederland – wordt een uitstekend toegankelijk en comfortabel ov-knooppunt in een groene omgeving. Het nieuwe busstation aan de zuidzijde wordt ruimer en overzichtelijker en draagt bij aan een betere verkeersdoorstroming, een veiligere verkeerssituatie en een snellere overstap van bus op bus en van bus op trein en andersom. Het wordt een groen busstation. De bomen op en rond het busstation zorgen voor een prettig verblijfsklimaat, ze bieden schaduw in de zomer en dragen bij aan het tegengaan van hittestress. Bij de bouw van het busstation wordt ook geanticipeerd op toekomstig elektrisch busvervoer.”

Gedeputeerde Bert Boerman, verantwoordelijk voor openbaar vervoer in de provincie Overijssel: “Station Zwolle moet het schoolvoorbeeld worden van een goede verbinding tussen bus, trein, fiets en auto. Een voor de reiziger aantrekkelijk knooppunt waar vandaan iedereen zich makkelijk, vlot en veilig kan verplaatsen naar hun plek van bestemming welk vervoermiddel je ook kiest. Daar investeren we als provincie, samen met de gemeente, ProRail en NS fors in. Een goede bereikbaarheid maakt een stad als Zwolle, maar ook de regio er omheen, interessant voor mensen en bedrijven om zich er te vestigen. Dat is goed voor onze economie en werkgelegenheid.”

Het nieuwe busstation wordt een eilandperron met 19 haltes en twee grote uitstaphaltes. Deze uitstaphaltes kunnen ook als dubbele instaphaltes gebruikt worden. De haltes zijn van verschillende lengtes zodat er genoeg plek is voor standaardbussen én voor langere bussen. Vanaf 2019 vertrekken er dagelijks 1.800 bussen van het nieuwe busstation: 1.200 via de nieuwe busbrug en 600 via de Hanzelaan.

Eind oktober startte de bouw voor de busbrug over het spoor: de eerste zichtbare stap in het verbeteren van het Zwolse stationsgebied. De bouw van het busstation is de tweede zichtbare stap in die richting. De busbrug en het busstation maken onderdeel uit van de vele investeringen in het stationsgebied van 2017 tot 2025. Op de website www.zwolle.nl/spoorzone is meer informatie over het nieuwe busstation en de andere onderdelen van het Spoorzone project te vinden.

Foto's 3
De bouw van het Zwolse busstation aan de Hanzelaan is gestart - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
De bouw van het Zwolse busstation aan de Hanzelaan is gestart - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
De bouw van het Zwolse busstation aan de Hanzelaan is gestart - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “De bouw van het Zwolse busstation aan de Hanzelaan is gestart”

Reacties zijn gesloten.