Anti-bont actie voor modezaken in Zwolle

Diverse Zwolse modezaken kregen vrijdag een groep actievoerders van de landelijke actiegroep Respect voor Dieren voor hun deuren. De actievoerders voerden actie tegen het gebruik van bont in kleding en schoenen. Een van de zaken die aandacht kreeg van de demonstranten was Newport Blue in de Diezerstraat.

Klanten van de winkel werden niet tegengehouden door de demonstranten. Zij werden wel gewezen op het feit dat deze winkel kleding verkoopt waarin bont is verwerkt. Andere zaken die werden bezocht zijn onder andere Til van der Werf, Sacha en Edgar Vos, allen in de druk bezochte Diezerstraat. Volgens een van de actievoerders hebben de acties wel degelijk succes. Onlangs besloten twee modezaken in Zaanstad te stoppen met de verkoop van kleding waar bont in is verwerkt. De bedrijven deden dat niet uit principe, maar vanwege de negatieve publiciteit en het aantoonbaar teruglopen van het aantal klanten.

Van de Zwolse modezaken zijn volgens de actievoerder in ieder geval Linn Fashion en Newport Blue niet van plan om bont uit hun winkel te weren. Op de vraag of de actievoerders in staat zijn om in een modewinkel zelf te kunnen zien of in een kledingstuk bont is verwerkt komt een volmondig ja als antwoord. ‘Echte haren zijn gladder en lichter. Als je er tegen blaast, zullen ze uit elkaar gaan.’, aldus de demonstrant uit Amsterdam. Bont wordt tegenwoordig vooral gebruikt in kragen, voeringen en accessoires. ‘Zo komt bont ongemerkt terug in de mode’, aldus Respect voor Dieren.

Veel winkelend publiek neemt folders aan van de actievoerders. Een enkele voorbijganger geeft zelfs spontaan een financiële donatie. Over het algemeen wordt positief door voorbijgangers gereageerd op de aanwezigheid in de winkelstraat van de actievoerders.

Een man die modezaak Newport Blue in wil gaan, gaat in discussie met een paar actievoerders. Hij is duidelijk niet blij met dit soort acties. ‘Binnen werken mensen die hun brood moeten verdienen.’, is zijn reactie, waarna hij de modezaak Til van der Werf aan de overzijde binnen loopt en daar de actievoerders blijft gadeslaan.

De actievoerders houden bijna wekelijks dit soort acties in het land. Vrijdag was het Zwolle, donderdag Haarlem, zaterdag staan ze voor modezaken in Amsterdam en volgende week zaterdag in Amsterdam en Zaanstad. Over het algemeen zijn het jonge mensen die hun vrije tijd, geld en energie steken in dit soort acties naast hun studie of baan en ze komen uit het hele land, van Amsterdam tot Assen en van Dronten tot zelfs Maastricht.

Info over Respect voor Dieren: www.respectvoordieren.nl

Artikel delen:
Reacties 2

Reageer