‘Jongerencentrum in voormalige brandweerkazerne’

De Zwolse brandweer is in de 2e helft van 2007 verhuisd naar de nieuwe brandweer-kazerne aan de Marsweg. Daardoor is de kazerne aan de  Van der Heydenstraat 12 in Zwolle Zuid “leeg” komen te staan.

De Swollwacht fractie is de afgelopen dagen meerdere malen benaderd door  diverse inwoners van de wijk Zwolle Zuid over de leegstand van de voormalige brandweerkazerne aan de Van der Heydenstraat 12 in Zwolle Zuid. Deze garage staat al sinds enige maanden leeg en wordt niet meer door de Brandweer Zwolle gebruikt. De fractie vraagt zich dan ook af wie de huidige eigenaar van deze voormalige brandweerkazerne is en wat er in de toekomst mee gaat gebeuren. Tevens wil de fractie weten of de mogelijkheid aanwezig is, of er in deze kazerne een jongerencentrum kan worden gevestigd.

Artikel delen:
Reacties 19
 1. Zou leuk zijn! Zou ook een idee kunnen zijn om er iets van een bescheiden geluidsstudio in te zetten, waarin jongeren onder begeleiding met muziek bezig kunnen. In het Popfront is geen ruimte om bijvoorbeeld beats te maken. Zwolle noemt zich hiphophoofdstad, maar een voorziening als deze (hiphop-werkplaats) is er niet! In Deventer, Hengelo en Enschede, Apeldoorn en volgens mij zelfs Zutphen wel! Uiteraard kan de studio voor verschillende muziekstromingen gebruikt worden. Dit houdt jongeren echt op een positieve manier van de straat en het past ook bij het plaatje van de gemeente, die jong talent wil stimuleren….De eerste manier om het te stimuleren is de ruimte te geven toch?

 2. Er kunnen zoveel nuttige bestedingen voor worden bedacht. Zonder gelijk een grote doelgroep (potentiële stemmers) te paaien. Maar als de gemeente eigenaar is zal daar toch al wel over nagedacht zijn? Of door een andere huidige eigenaar?
  Of kraken (toevoegen aan het lijstje X-ray, potentiële-Horecavoorziening in het centrum van Stadshagen). Grappig dat de Swollwacht-lijst nu niet meer integraal geplaatst is maar dat er een piepkleine verpakking om gepakt is 😀

 3. Het lijkt me juist interessant een jongerencentrum met iets dergelijks te combineren. In Zuid zitten veel jongeren en er is veel overlast. Als ze een voorziening hebben waar ze, naast gezellig samenkomen, ook nog eens geprikkeld worden om hun talent te ontwikkelen lijkt me dat 2 vliegen in een klap. Er zitten veel jongeren in Zuid die houden van hiphop en housevarianten. Beide muzieksoorten zouden in een dergelijke studio gemaakt kunnen worden. Instrumentale muzikanten gaan vaak naar een muziekschool en oefenen als band thuis, of in het popfront. Inderdaad, Dick, dat is waar; dergelijke initiatieven gaan vaak niet van de gemeente uit, maar van culturele instanties of van jongerenwerkers zelf.

 4. Jij heb de goeie muziek-variant erbij bedacht. Bij de politiek zitten vaak adders onder het gras (en onder de leden). Initiatieven tot goede invulling kunnen inderdaad volgens mij ook prima van culturele instanties en clubs als Travers en jongerenwerkers uitgaan.

 5. Vanuit jongerenwerkers is de vraag 3 jaar geleden al geuit. Toen waren er geloof ik vanuit de gemeente geen gelden voor, nu hopelijk wel.

 6. “Inderdaad, Dick, dat is waar; dergelijke initiatieven gaan vaak niet van de gemeente uit, maar van culturele instanties of van jongerenwerkers zelf.”

  Reactie geplaatst op 4 januari 2008 om 18:45

  Ja, hallo, dat hoort ook zo! ’t Is hier geen Cuba waar de overheid wel bepaalt wat goed voor ons is. Dergelijke initiatieven horen dus vanuit de bevolking te komen! En dan wordt er in de raad beslist of we er met z’n allen geld voor over hebben!

 7. antw. op ghehe: De vraag om van de kazerne een onderdeel te maken van het jongerencentrum dan wel in dienst te stellen van het jongerenwerk alsmede de DOJO.
  5 jaar eerder zijn daar al ideeen over gespit.
  De DOJO was tentijde in de DOAS, dat werkte niet en vond toen wederom plaats in ReZet.
  Dat werkte ook niet echt, te weinig ruimte vooral en veelal rondslomp en beperking in het doelmatige jongerenwerk.
  Maw de ruimte van de kazerne bood destijds uitkomst.
  Helaas, helaas, de kazerne bleef en tot uitermate van ramp heeft het het jongerenwerk belemmert door daar brandweer te laten slapen waardoor het jongerencentrum genoodzaakt was haar sluitingstijden te vernauwen. Dit dan ff offtopic.
  ReZet en de DOJO hebben altijd nauw samengewerkt, waarom dan niet de kracht terugbrengen waar die was en ik geloof nog is en die weer nauw samen te brengen.
  Het een vult zeker het ander aan.

 8. als er zo’n studiotje zou komen dan is dat bedoeld voor hiphoppers maar er word nooit meer iets bedacht voor gabbers enz. laat de gemeente is een keer iets bedenken voor mensen die niet van hiphop houden. tegenwoordig is t alleen maar hiphop hier en hiphop daar.
  niet dat ik er een hekel aan heb hoor, heb t zelf ook geluisterd maar ik hou tog meer van HardCore.

 9. Ok, thanx voor je antwoord Sjeik. Wat een vreemd besluit om de brandweer daar te laten slapen. Ik wist overigens niet dat er zoveel rompslomp om de Dojo was. Vind ik een goed project (wat ik ervan hoorde was het zeer geslaagd). Hoop dan ook dat er wat mee gedaan wordt.

  Voor coffee; in dezelfde geluidsstudio’s kun je erg goed Hardcore, drum’n base, dance en andere housevarianten maken. De studio waar ik op doel bestaat voornamelijk uit mengpanelen, draaitafels, mics en computers met de juiste software. Dus als je het leuk vind om ook hardcore te maken, kan dit ook interessant voor jou zijn. Mee eens; er gebeurt weinig voor houseliefhebbers.

 10. Waarom gelijk een discussie over muziekgenres?
  Als men het goed aanpakt kan je elk muziekgenre maken/repeteren in een studiootje…. van hardstyle tot jazz, van metal tot soul, etc etc

 11. Ik denk dat zwolle zuid zeker aan uitbreiding toe is en ik ben van mening dat de jongerenwerkers steeds meer de aansluiting met de jongeren mist. Niet dat dit een fout is van de jongerenwerkers, maar ik denk dat het meer hoort bij de jongerencultuur van tegenwoordig waarbij ze meer op hunzelf zijn.
  Ik hoop dat dit een multifunctionele lokatie word( net alleen muziek, maar ook sport, inloop etc..) waarbij er eerst word gekeken naar wat de jongeren willen en dan wel eerst de jongeren van zwolle zuid, want dat is nou juist de groep die een eigen plek nodig heeft.

 12. @allemaal
  Tja, het pand van jongerencentrum Rezzet en het pand van de voormalige brandweerpost staan naast elkaar. Zoals o.a. Sjeik al aan geeft is er in Zwolle-Zuid behoefte aan meer aktiviteiten (en onderdak) voor jongeren. Voor zo’n uitbreiding is het huidige Rezzet gebouw veel te klein. Het zou mooi zijn als de gemeente Zwolle bereid is het voormalige brandweerpand (tijdelijk) te verhuren of beschikbaar te stellen aan welzijnsorganistie “Travers”, waaronder Rezzet valt. Alhoewel ik sterk denk dat Travers zo langzamerhand ook wel wat concurentie mag krijgen. Dus een nieuwe organisatie voor jongerenwerk Zwolle(Zuid) mag er wat mij betreft ook in!

Reageer