Oude bomen vangen veel winst!

De grootscheepse inzameling van kerstbomen “Oude bomen vangen veel winst” heeft tot nu toe 7798 kerstbomen opgeleverd. Dat zijn er 1869 meer dan vorig jaar. In de hele stad zijn kinderen de hele dag druk in de weer geweest. Voor elke ingeleverde kerstboom hebben kinderen 20 eurocent gekregen en een stempel op een spaarkaart. Met tien stempels is de stempelkaart vol. Eén volle stempelkaart is een toegangsbewijs voor het Hanzebad of het Aabad. Met twee volle stempelkaarten kunnen kinderen naar een film naar keuze in bioscoop de Nieuwe Buitensociëteit.


De ingeleverde kerstbomen zijn op de inzamelpunten versnipperd. De eerste kerstbomen zijn vanochtend door de wethouder Erik Dannenberg in de versnipperaar gedaan bij het verzamelpunt aan de Rijnlaan in Aa-landen. Het versnipperde materiaal gebruikt de gemeente weer als bodembedekker in de Zwolse plantsoenen. Ook op woensdag 9 januari tussen 13.00 en 16.00 uur kunnen de kinderen nog kerstbomen inleveren bij de verschillende inleverpunten.


En de stempel niet te vergeten!

{flv}kerstboom{/flv}
Bekijk het filmpje hoe wethouder Dannenberg de grootste bomen met gemak versnippert! 

‘Lees verder’ voor het aantal opgehaalde bomen per Zwolse wijk

De stand tot nu toe in de Zwolse wijken:

Aalanden             819
Assendorp           678
Berkum                583
Dieze                   110
Indischebuur t     35
Holtenbroek         84
Stadshagen         1047
Westenholte        498
Wipstrik               540
Z.Zuid                  3034
Centrum              70
Kamperpoort       80
Veerallee            120

Artikel delen:
Reacties 12
 1. Kan je je boom gewoon langs de kant van de weg leggen in de hoop dat er kinderen zijn die de boom meenemen, of moet je iemand bellen ofzo?

 2. @Elise: Ze bellen wel aan of ze je boom mogen hebben.
  @ghehe: Inderdaad. Pasen is veel belangrijker dan het Kerstfeest voor een christen. Maar als het tegenwoordige kerstfeest al iets met het christendom te maken heeft, is het al helemaal waanzin om een boom in huis te halen. :'( Welke gek heeft dat eigenlijk als eerste verzonnen?) Ook vanuit het heidendom (het feest van de zonnewende) zou ik niet kunnen bedenken wat de zin er van is.

 3. Kerstboom
  Waarom zetten we met kerst een boom in de huiskamer? De kerstboom was er al voordat Jezus werd geboren. Bomen worden vrijwel in alle culturen vereerd. Bomen zijn heel belangrijk voor mensen en dat wisten ze vroeger ook al. Tijdens bijzondere feestdagen haalden mensen een boom uit het bos en zetten deze in het midden van het dorp. Door de jaren heen is de boom in huis terecht gekomen. En sinds de 17e eeuw is het heel normaal dat mensen tijdens kerst een dennenboom in huis halen.

  Maar dan die versieringen, hoe komen we erbij om kerstballen en slingers in de boom te hangen? Vroeger geloofden de mensen dat blinkende voorwerpen hen beschermden tegen het kwaad. Kerstballen zouden boze geesten en ongeluk afweren.

  ;D ;D ;D

 4. en dit vlgns de Wikipedia:

  Kerstboom

  Een Deense kerstboom

  De kerstboom (een spar, en geen dennenboom) gaat terug op een vruchtbaarheidssymbool. Over de ouderdom van het gebruik als kerstboom lopen de bronnen zeer uiteen. Waarschijnlijk hadden reeds de Germanen voor de kerstening rond de tijd van winterzonnewende (het joelfeest of Yule) een altijd groene boom in huis of op het erf. Vanwege deze heidense wortels heeft de Rooms-katholieke Kerk de boom lange tijd werd geweerd uit het christendom.

  Luther verklaarde begin zestiende eeuw de kerstboom tot symbool van de geboorte van Jezus. Eerst stond de boom alleen nog in de kerken; eind 19e eeuw haalde men hem, allereerst in protestantse landen, alsnog de huiskamer binnen.

  De kerstboom herinnert de christen volgens Luther aan de boom in het paradijs; de kerstboomballen aan de vruchten waarvan Adam en Eva aten. De piek in de boom staat voor de ster die de Wijzen de weg wees naar de geboorteplaats van Jezus; soms wordt de piek daarom door een ster vervangen.

  De katholieken gaven eerder aan de kerststal, eventueel met groene versieringen, de ereplaats in huis, pas sinds 1982 staat er in het Vaticaan ook een kerstboom. Protestanten weerden echter in het algemeen de beelden van de kerststal, vanwege hun beeldenverbod, vandaar had de kerstboom bij hen meer succes. Overigens bestond er rond de voortdurend groene naaldboom in de warmere, zuidelijke katholieke landen ook geen voorgeschiedenis of heidense folklore.

  De kerstboom wordt versierd met kaarsen, slingers, engelenhaar en kerstballen. In verband met brandpreventie is er ook speciale kerstboomverlichting in zwang gekomen, bestaande uit kleine elektrische lampjes in plastic behuizing.

Reageer